Optisyenlerin kamuda istihdamı hakkında son zamanlarda yaşanan gelişmeleri aydınlatmak ve kamuoyundaki bilgi kirliliğini önlemek için, Optisyenler Platformu olarak son gelişmeleri siz değerli meslektaşlarımızla paylaşıyoruz.
05 Haziran 2017 - 22:59 'de eklendi.
Sayın Meslektaşlarımız,
Bildiğiniz üzere 01.06.2017 Perşembe günü TBMM’de Sn. Sağlık Bakanı Recep AKDAĞ, Niğde Milletvekili Sn. Ömer Fethi GÜRER’in Optisyen alımı hakkındaki soru önergesine ‘sözlü’ cevap verdi. Bu cevabı incelemeden önce Bakan Beyin aynı soru önergesine 15.02.2017 tarihinde verdiği ‘yazılı’ cevabını hemen aşağıda inceliyoruz.
Sn. Bakanın 15.02.2017 deki YAZILI cevabı:
-Bakanlığımıza bağlı sağlık tesislerinde Optisyen unvanında henüz sağlık personeli istihdam edilmemektedir.
-Belirtilen iş ve görev tanımlarına istinaden Optisyen unvanında sağlık tesislerimizde istihdam alanlarının tespiti için çalışmalar yapılmaktadır.
-Bu bağlamda Bakanlığımıza bağlı göz klinikleri ve eğitim ve araştırma hastanelerimizin Optisyen unvanında personel talepleri istihdam planlamalarında değerlendirilmek üzere toplanmaktadır.
Sn. Bakanın 01.06.2017 deki SÖZLÜ cevabı:
Recep Akdağ (Bakan) – Sayın Ömer Fethi Gürer’in optisyen okulu mezunlarıyla ilgili bir sorusu var. Şimdi, aslında optisyen okulu mezunlarını Sağlık Bakanlığında istihdam etmek üzere böyle bir sağlık mesleği tanımlaması yapmadık. Optisyenlik bir meslek. Gözlük verirken size bir optisyenin gözlük vermesi gerekir. Gözlüğü Sağlık Bakanlığı hastanelerinde vermiyoruz biz malum, sadece gözlüğün derecesini belirliyoruz. Bu geçmişte tamamen böyle -işte nasıl diyelim ona- çekirdekten yetişen elemanlar tarafından yapılırdı. Biz, mevcut çalışanlara bundan yıllarca önce -on yılı geçti zannediyorum- şöyle esaslı bir kurs düzenledik; o kursla, sınavla onları optisyen sınıfına aldık ama artık Türkiye’de optisyenler dışında gözlükçülük mesleğine başka kimse başlayamaz.
Ömer Fethi Gürer (Niğde) – Hastanelerde istihdamları mümkün olacak mı, olmayacak mı? Bekliyorlar bu soruyu çünkü hep soruyorlar.
Recep Akdağ (Devamla) – Biliyorum, bana da sosyal medyadan o kadar çok geliyor ki. Şu andaki planlamalarımızda yok. Yani optisyenlere nasıl bir iş alanı açabiliriz…
Ömer Fethi Gürer (Niğde) – Onlara da bir bakın Sayın Bakan…
Recep Akdağ (Devamla) – Bu kadar soru sormuşsunuz Değerli Milletvekilim, tabii ki bakarız, ne demek.
Bakan Beyin soru önergesine vermiş olduğu ‘yazılı’ cevabını değerlendirdiğimizde:
1- Optisyen unvanında sağlık tesislerimizde istihdam alanlarının tespiti için çalışmalar yapılmaktadır.
2- Göz Klinikleri ve Eğitim ve Araştırma Hastanelerinden gelen Optisyen talepleri planlamada değerlendirilmek üzere toplanmaktadır. Cevabını aldık.
Bakan Beyin soru önergesine vermiş olduğu ‘sözlü’ cevabını değerlendirdiğimizde:
1- Optisyenlere nasıl bir iş alanı açabiliriz.
2- Şuan Optisyen planlaması yok. Cevabını aldık.
Optisyenler Platformu olarak bizim değerlendirmemiz ise:
1- Sözlü cevabında Sn. Bakan ‘Optisyenlere nasıl bir iş alanı açabiliriz’ diyor ama bunu cevabı kendi verdiği yazılı cevabında ‘Göz Klinikleri ve Eğitim ve Araştırma Hastanelerinden gelen Optisyen talepleri planlamada değerlendirilmek üzere toplanmaktadır’ cevabıyla, aslında kendi sorusunu cevaplamış bulunuyor. Ve aynı zamanda Sn. Bakana bu konu hakkında yüzlerce dosya verdik, bilmemesi imkansız.
2- Sözlü cevabında Sn. Bakan ‘Şuan Optisyen planlaması’ yok diyor. Bizim cevabımız da ise ‘SB Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 2017 yılı için 21.03.2017’de Türkiye’deki 81 Sağlık Müdürlüğüne 125 Optisyen kadrosu planlaması’ yaptı. Kurumların kendi içindeki resmi evrakı olduğundan dolayı yayımlayamıyoruz. Bu konuda YHGM ve SHGM ile görüşüp kadro planı hakkında resmi bilgi alabilirsiniz.
Bakan Beyin aynı soru önergesine yazılı ve sözlü olarak neden bu kadar farklı cevap vermiş olduğunu anlamadık. Şuan anladığımız yazılı cevabı referandumdan önce, sözlü cevabı ise referandumdan sonra vermesidir. Aynı zamanda referandum sürecinde Bakan Beye hemen hemen her il de dosyamızı taktim edip akabinde arkadaşlarımız yüz yüze görüştüler ve o görüşmelerin her seferinde tarafımıza kadro sözü veridi. Verilen sözleri Bakan Beye unutturmayacağımız konusunda son derece kararlıyız.
Sayın meslektaşlarımız, Bakan Beyin vermiş olduğu bu karmaşık cevaplar neticesinde üyelerimiz olumsuz düşüncelere kapılmıştır. Dışarından bazı kişiler ise kadro gelmez kendi müessesenizi açın diyerekten üyelerimizi mücadeleden vazgeçmeye çağırmışlardır. Cumhuriyet tarihinden beri süre gelen Optisyenlik/Gözlükçülük mesleğinde şuan Türkiye genelinde 6200 Optik var, bu sene mezun sayısı ise 2500 bu nasıl mümkün olacaktır. Buradaki amacımızda bazı kişilerin anlamsız yorumlarını değerlendirmek değil, Optisyenlerin kamuda istihdamının kaçınılmaz olduğunu anlatmaktır. Bu gerçeği tekrar tekrar söylüyoruz Optisyenlerin kamuda istihdamı artık şart ve kaçınılmazdır. Binlerce Optisyene aldığı eğitimlerine ilişkin tek bir seçenek sunulması kabul edilemez.
Mücadelemize ara vereceğimizi veya pes edeceğimizi hiç kimse düşünmesin. Tam aksine bugün dünden daha çok mücadele edeceğiz.
Bu bağlamda T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ile Optisyenlerin Sosyal Güvenlik Kurumu Merkez Birimi ve Sosyal Güvenlik Kurumu Taşra Teşkilatı; SGK İl Müdürlükleri ile SGK Merkezlerinde istihdamı için, çalışma meşalemizi yakıyoruz. Çok yakın zamanda Sosyal Güvenlik Kurumunu ziyaret edip, ilk görüşmeleri başlatacağız.
Son olarak SB, YHGM deki 125 Optisyen kadrosu planın atamaya dökülmesi için çalışmalarımız devam ediyor.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Haber vermeden geldiğim bu köy kahvesinde Ruşen Amca'yı görü...
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...