Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı bu konuda bir eylem planı ortaya koymalı ve optisyen alımını çoğaltmalı ve hızlandırmalıdır.
25 Şubat 2020 - 0:15 'de eklendi.
OPTİSYENLER KAMUDA İSTİHDAM EDİLMELİDİR.
Değerli Basın Mensupları;
Türkiye’de kamuda istihdam olanaklarının arttırılması tüm meslek gruplarının ortak bir beklentisidir. Fakat bazı meslek grupları var ki, kamunun ihtiyacı var, yeterli oranda mezun çalışanda var ama istihdam konusunda görmezden gelinmektedirler. Bu meslek gruplarının başında da ne yazık ki optisyenler vardır.
Optisyen, göz doktoru tarafından refraksiyon (kırma) kusuru tespit edilen hastaların reçetelerini inceleyen, hastanın yüz hatlarına uygun çerçeve modelinin seçmesine yardımcı olan, kişiye özel kullanılacak camların seçimine yardımcı olan ve bu camların standartlara uygun olarak gözlük montajını gerçekleştiren, gerekli durumlarda onarımını yapıp kişinin kullanımına uygun hale getiren, gerektiğinde ilgili kurumlara vermek üzere optik gereç ve hasta kayıtlarını tutan sağlık personelidir.
Sağlık Bakanlığı’nın son yaptığı sözleşmeli personeli istihdamında ne yazık ki 1 tane bile optisyenlik kadrosu yer almamıştır.
Bugün üniversitelerden her yıl 4000 arkadaşımız optisyen olarak mezun olmaktadır. Bu kadar çok mezun veren bir bölümün Türkiye’de çalışma alanlarıyla ilgili veriler şu şekildedir.
2010 Yılı Türkiye’de: Toplam Optisyenlik Müessese Sayısı: 4917 Göz Hekimi Sayısı : 2606
2017 Yılı Türkiye’de: Toplam Optisyenlik Müessese Sayısı: 6215 Göz Hekimi Sayısı : 3558
Buradan şu sonucu çıkabiliriz göz hekimi sayısı 1 yılda ortalama 140 civarında artarken mezun olan optisyen sayısı 4000’i bulmakta ve optisyenlere kamuda istihdam zorunlu hale gelmektedir.
Optisyen sağlık personeli statüsündedir ama henüz kamuda kadrolaşamamış, devleti adına milletine hizmet görevini yerine getirememektedir.
Halbuki optisyenlere kamuda şu alanlarda ihtiyaç vardır:
Öncelikli olarak kamu ve özel hastanelerde göz hekimlerinin yanında yardımcı personel olarak görev yapabilirler. Özellikle doğru yapılan muayene sonrasında reçetenin hatalı yazımı hem meslektaşlarımızı hem muayene olan vatandaşımızı mağdur etmektedir göz hekiminin yanında optisyen istihdam ederek bu mağduriyetin önüne geçilebilir.
Meslektaşlarımız il sağlık müdürlükleri ve ilçe sağlık grup başkanlıkları tarafından mesleğe uygunluğunu periyodik olarak denetlenmektedir bu denetimler mesleki ehliyeti ve bilgisi olmayan farklı branşlara sahip kişiler tarafından yapıldığı için sağlıklı bir sonuç ortaya çıkmamaktadır dolayısıyla il sağlık müdürlüğü ve ilçe sağlık grup başkanlıklarında optisyen istihdamı çok acil ve şarttır.
Sosyal güvenlik kurumu il, ilçe ve bölge müdürlüklerinde; gözlük reçetelerinin incelenmesinde müesseselerin denetlenmesi konumunda ehil ve belge sahibi kişiler bulunmamaktadır. uygulama eksiklerinin ve hataların önün geçebilmek için bu kurumlarda optisyen istihdamı acil ve şarttır. Kesinlikle çok elzem bir konudur.
Optisyenlerin istihdamı için örnekleri arttırabiliriz; Optik cam ve çerçeve imalatı yapan firmalarda optisyen sıfatı haiz personele bulundurulması zorunlu hale getirilmelidir. İlçe milli eğitim müdürlükleri, belediyelerin sağlık birimlerinde de optisyenlerden faydalanılabilinir.
Bünyesinde optik cihazlar bulunduran bunların satış montaj bakımı yapan firmalarda optisyenler istihdam edilebilir. Bunun en güzel örneğini Türk Silahlı Kuvvetlerin görebiliriz. Jandarma Genel Komutanlığı astsubay ihtiyacını karşılamak amacıyla 02 Nisan 2018 ile 17 Eylül 2018 arasında 3.360’ı sözleşmeli 40’ı muvazzaf astsubay olmak üzere toplam 3.400 astsubay alımı yaptı. Temine ilişkin kılavuzun ‘’Bakım sınıfı bölümünde optik teknisyenliği kadrosu’’ bulunmaktadır.
Bu konuda öğrendiğimiz bilgilere dayalı bir optisyen arkadaşımız başvuruda bulundu ve sınavı kazanıp şuan eğitim birliğinde görev yapmaktadır. Optisyenlik kadrosu alımı konusunda kamu kurumu olarak daha öncede Antalya Kepez Belediyesi alım yapmıştı.
Bu örneklerin kamuda sayısı hızla artmalıdır. 1 alımı bile konuşmayız. Bu konudaki mağduriyetin ne kadar önemli olduğunu anlatmaya yeterlidir. Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı bu konuda bir eylem planı ortaya koymalı ve optisyen alımını çoğaltmalı ve hızlandırmalıdır.
Kısacası OPTİSYENLERE KADRO İSTİYORUZ…
Hepinize Teşekkür Ediyor, Saygılar Sunuyoruz.
Ramazan Özer/ Optisyen
Ankara Gözlükçüler Odası Yönetimine aday Gözde Birlik Platformu
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...