a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Optisyenler Ankara’da

Optisyenler Platformu yönetimi olarak, kamuda istihdam çalışmalarımız kapsamında 11.07.2017 Salı günü Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığını ziyaret ettik.

12 Temmuz 2017 - 15:26 'de eklendi ve 5819 kez görüntülendi. A+A-

Optisyenler Ankara’da

Yaptığımız ziyaret kapsamında, Sosyal Güvenlik Kurumu, İnsan Kaynakları Daire Başkanlığı; Merkez Atama Şube Müdürlüğü, Taşra Atama Şube Müdürlüğü, Kadro Şube Müdürlüğü, Sınav Hizmetleri Şube Müdürlüğü.

Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü, Tıbbi Cihaz Daire Başkanlığı; Optik Şube Müdürlüğü, Sözleşme ve Uygulama Daire Başkanlığı; Tıbbi Cihaz Protokol/Sözleşme Şube Müdürlüğü ve son olarak Başkanlık Özel Kalemini ziyaret edip, haklı taleplerimizi içeren dosyamızı sunup görüş alışverişinde bulunduk.

Taleplerimizi sunduğumuz dosya:

 

                                                     T.C.

            SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI’NA  

                                               ANKARA
             

 

Konu: Optisyen İstihdamı Hk.                                                                                    11.07.2017

Önlisans mezunu Optisyenler aldıkları eğitim sonucu Optisyenlik Müesseselerinin kendi kanun ve yönetmelik gereği taşıması gereken özellikleri, kurum ile yapılan sözleşme, optik reçete inceleme, denetleme ve geri ödeme, mesleki bilgi gerektiren şikâyet-yazışma, çalışma usullerinin takibi vb. işlemlerini mesleki kriterlere uygunluğunu tespit edecek yeterliliğe sahip tek personeldir.

Dolayısıyla ‘‘5193 Sayılı Optisyenlik Hakkında Kanun’’ hükmünde görev yapan Türkiye’deki 6215 Optisyenlik Müesseselerinin işlemlerini yürütmek için (Örnek, Eczane ve Eczacılar) gibi her 30 Optisyenlik Müessesine 1 Optisyen yetkili olacak şekilde VHKİ  (veri hazırlama kontrol ve İşletmeni) unvanı altında 3031 Optisyenlik koduyla veya Sağlık Teknikeri unvanı ile Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri ile Sosyal Güvenlik Merkezlerinin Optik Servislerine, Optisyen alımı yapılmasını saygılarımızla arz ve talep ederiz.

 

 

Adres:                                                                                                         Optisyenler Platformu

E-posta:                                                                                                       Opt Harun CEYLAN

Tel:

Ek: Optisyen istihdamı hakkında ayrıntılı dosya

 

Türkiye’deki toplam 6215 Optisyenlik Müessesesi birer sağlık hizmet sunucusu olup faaliyetleri kapsamında ”Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri ile Sosyal Güvenlik Merkezlerinin       Optik Servislerine” doğrudan bağlıdır.

Optisyenlik Müesseselerinin sözleşme, optik reçete denetleme ve geri ödeme, mesleki bilgi gerektiren şikâyet-yazışma, çalışma usullerinin takibi vb. işlemlerini Optisyenler değil farklı unvandaki personeller yürütmektedir.

Optisyenlik Müesseselerinin işlemlerini yürüten unvanların, Optisyenlikle alakasız branşlar olduğu gibi bununda bir standardı yoktur. Örneğin: Ankara’da VHKİ, Konya’da Eczacı, Zonguldak’ta Büro Memuru Optiklerin tüm işlemlerini yürütmektedir.

Türkiye’deki 24 binden fazla Eczaneyi Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri ve Merkezlerindeki 800’den fazla Eczacı sözleşme, reçete denetleme, reçete geri ödeme, mesleki bilgi gerektiren şikâyet-yazışma, çalışma usullerinin takibi vb. işlemlerini yapıyor ama Türkiye’deki 6215 Optisyenlik Müesseselerini Optisyenler değilde farklı unvanlardaki personeller sözleşme, optik reçete denetleme ve geri ödeme, mesleki bilgi gerektiren şikâyet-yazışma, çalışma usullerinin takibi vb. işlemlerini yapıyor.

Eczacı ve Eczaneleri örnek gösterdik çünkü Optisyenler ile Optiklerinde Eczacı ve Eczaneler gibi özel ”5193 Sayılı Kanunu ve 28886 Sayılı Yönetmeliği” var her iki meslek de birer sağlık hizmet sunucusu, dolayısı ile Optisyenlik Müesseselerinin her türlü işlemlerini Sosyal Güvenlik Müdürlüklerinde ve Merkezlerinde, Optisyenlik mezunu Optisyenlerin yürütmesi gerekmektedir.

Optisyenlerin Sosyal Güvenlik Kurumunun taşra teşkilatına atamalarının yapılması kamu yararı ve toplum sağlığı açısından da oldukça önemlidir. Sosyal Güvenlik Kurumu yılda yaklaşık 350 milyon lira optik reçete ödemesi yapmaktadır. Yukarıda belirttiğimiz gibi bu reçetelerin denetimini Optisyenlik Okulu mezunu eğitimli Optisyenler değilde faklı unvandaki personeller yürütmektedir. Kamu kaynaklarının doğru kullanılması açısından Optisyenlerin atamalarının yapılması, kurum yararı içinde oldukça önemlidir.

Optisyenlik Müesseselerinin işleyişi hakkında da ise her yıl yapılan sözleşmede çıkan aksaklıklar yaşanmayıp, Müdürlüklere optik ile alakalı gelen şikâyet, öneri vb. konular Optisyenler tarafından çözüme kavuşturulacaktır.

Sosyal Güvenlik Kurumunun Norm Kadro cetvelin de Optisyenlik kadrosu yoktur. Dolayısıyla Optisyenlerin SGK taşra teşkilatına atamalarının VHKİ (Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni) unvanı ya da Sağlık Teknikeri unvanı altında alım yapılmasını talep ediyoruz.

KPSS Merkezi 2013/2 atamasında Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına, 3031 koduyla 2 adet Optisyen VHKİ olarak atanmıştır. Talebimizde bu örnek formülün uygulanmasını, VHKİ unvanı altında 3031 koduyla Optisyen alımı yapılmasıdır.

Bildiğiniz üzere SGK taşra teşkilatına her atama döneminde VHKİ personeli alımı yapmaktadır. SGK’nın önümüzdeki alacağınız VHKİ memuru 3031 koduyla Optisyenlikten alması SGK taşra teşkilatı için çok yarar sağlayacaktır. Böylece hem Optisyenlik Müesseselerinin işlemlerine yürütecek Optisyen alımı yapılmış, hem de VHKİ altında diğer memurluk görevlerini yerine getirebilecek personel alımı yapılmış olacaktır. Netice olarak bu alım SGK, İl Müdürlükleri ve Merkezlerinin yarına olacaktır. Diğer bir seçenekte, Sağlık Teknikeri unvanı altında Optisyen alınabilir çünkü Sağlık Bakanlığı 2014 yılında Optisyenliği Sağlık Teknikeri olarak tanımlamıştır.

Bu bağlamda Optisyenlerin Sosyal Güvenlik Kurumunun taşra teşkilatı ”Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri ile Sosyal Güvenlik Merkezlerinin Optik Servislerine” her 30 Optisyenlik Müessesine 1 Optisyen planlaması yapılıp, önümüzdeki KPSS Merkezi veya Açıktan atama ile toplamda 207 Optisyen alımının biran önce yapılmasını saygılarımızla arz ve talep ederiz.

 

Kurum yetkililerine sunduğumuz istihdam dosyamız üzerinden, atama hakkında çok samimi görüş alış verişinde bulunduk.

Yetkililer taleplerimizi yerinde ve haklı bulup, değerlendireceklerini belirttiler ve tavsiyede bulundular.

Bulundukları tavsiyelerden biri: Platform olarak mücadele ettiğimiz için, atama hakkında sayılı başvurularımızın yetersiz kalacağını söyleyerek, atama mağduru tüm Optisyenlerin kuruma faks, dilekçe, mail yoluyla başvurmalarını ve böylece konunun daha önem kazanacağını belirttiler.

Diğer tavsiyeleri de: 81 Sosyal Güvenlik Müdürlüklerine başvurmamızı ve Kurumdan Optisyen talebinde bulunmalarını belirttiler. Eğer bunları yaptığınız takdir de sürecin daha da hızlanacağını ve daha çok ön planda kalacağımızı açık açık söylediler.

Bizde bu tavsiyeleri dikkate alıp çalışmalara hemen başlıyoruz. Zira hatırlıyorsanız bu yıl başında Sağlık Bakanlığına yaptığımız baskı sonucunda 21 Mart 2017’de SB YHGM Sağlık Müdürlüklerine 125 Optisyen kadrosu planlamıştı.

Şimdi bu baskıyı SGK’ya da kurup gerekli planlamaları yaptırıp, atamaların yapılmasını sağlamalıyız. Ayrıca şunu açıkça belirtelim, Sağlık Bakanlığında atama bekleyen 40 branş ile rekabet ederek baskı kurduk ve planlama yaptırdık ama SGK’da bu daha kolay çünkü kadro almak için baskı kuran sadece 1-2 branş var ve bunlarda son derece pasif durumda, kısacası SGK’ya baskı anlamında SB’den de başarılı olacağımızı düşünüyoruz.

Bu bağlamda önümüzdeki hafta Twitter, Dilekçe, Faks, Bimer etkinliklerine başlayacağız. Çünkü önümüzde KPSS 2017/2 Kasım ataması var ve bu atamanın DPB’ye personel talepleri 07 Ağustos – 06 Ekim 2017 arasında olacak. Diğer bir söyleyişle önümüzdeki hafta etkinliklere başlayıp Ağustos – Eylül aylarında SGK’nın DPB’den VHKİ veya Sağlık Teknikeri Optisyen talebinde bulunmasını sağlamalıyız.

Bunu başarmamız kurum yetkililerinde dediği gibi bizim mücadelemize ve kararlılığımıza bağlı çünkü taleplerimiz son derece haklı ve mevzuatta herhangi bir sorun yok, tek yapmamız gereken SGK’nın atama pastasından pay almamızdır.

Önümüzdeki hafta SGK’ ya atama hakkında izleyeceğimiz yol haritasını ayrıntılarıyla açıklayıp, ardından zaman kaybetmeksizin acilen çalışmalara başlayacağız. Son olarak tüm meslektaşlarımızı haklı mücadelemize davet eder, iyi günler dileriz.

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Yöneticilerin kafası neden karışık? Yöneticilerin kafası neden karışık?

Dijital çağa ayak uyduramayan “analog” kalmış yöneticiler görevlerini sürdürmekte ısrarcı olacaksa acilen “dijital zihniyet kartı” edin...

Dijitalleşme gözlük pazarını nasıl etkileyecek? Dijitalleşme gözlük pazarını nasıl etkil...

Hastalara, gözlükçüler tarafından on beş yıl önce gözlük kullanmaları gerektiği söylendiğinde bundan pek memnun olmadılar....

‘Sarı nokta’ 30 milyon kişiyi etkiliyor ‘Sarı nokta’ 30 milyon kişiy...

Türkiye’de giderek artan sarı nokta hastalığı havuzuna her sene birey katılıyor....

SGK Sözleşme toplantısı SGK Sözleşme toplantısı

Yeni dönem SGK sözleşmesi masaya yatırıldı. Yıl içinde Optisyenlik müesseseleri SGK ile sözleşme imzalayacak....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Yöneticilerin kafası neden karışık? Yöneticilerin kafası nede...

Dijital çağa ayak uyduramayan “analog” kalmış yöneticiler gö...

Dijitalleşme gözlük pazarını nasıl etkileyecek? Dijitalleşme gözlük pazar...

Hastalara, gözlükçüler tarafından on beş yıl önce gözlük kul...

‘Sarı nokta’ 30 milyon kişiyi etkiliyor ‘Sarı nokta’ ...

Türkiye’de giderek artan sarı nokta hastalığı havuzuna her s...

SGK Sözleşme toplantısı SGK Sözleşme toplantısı...

Yeni dönem SGK sözleşmesi masaya yatırıldı. Yıl içinde Optis...

Prizmatik düzeltmenin önemi Prizmatik düzeltmenin öne...

Binoküler çift görme, etkilenen kişileri günlük yaşamda cidd...

Kering Eyewear gelir rekoru kırdı Kering Eyewear gelir reko...

Kering'in gözlük bölümü 12 aylık dönemde pozitif gelir artış...

Zenith markası kimde kalacak? Zenith markası kimde kala...

Anılan hükümsüzlük kararının kesinleşmesini takiben ceza dos...

Gözlük Pazarı 2028’e kadar 172,42 milyar ABD dolarına ulaşacak Gözlük Pazarı 2028’e kada...

Dünya çapında gözlük pazarı pazarı 2020’de 105,56 milyar ABD...

Dünya, Optometri haftasını kutluyor Dünya, Optometri haftasın...

Dünya Optometri Konseyi (WCO) farkındalık haftası 17-23 Mart...

Göz Sağlığı ve Optometri Çalıştayı gerçekleştirildi Göz Sağlığı ve Optometri ...

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından Muş Alparslan ...

Magazin HABERLERİ
Web TV