03 Ocak 2012 - 21:45 'de eklendi.
YENİ OPTİSYENLİK İŞ SÖZLEŞMESİ
OPTİSYENLİK MÜESSESESİ MESUL MÜDÜR İŞ ( HİZMET ) SÖZLEŞMESİ
.
Aşağıda isim (unvan) ve adresleri yazılı bulunan işveren ile işçi arasında, tamamen kendi istek ve serbest iradeleri ile ve belirtilen şartlarla ” BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ” yapılmıştır. Taraflar bundan sonra “işveren” ve “optisyen” olarak anılacaktır.
1 TARAFLAR
a) İşverenin adı soyadı :
İşyerinin Ünvanı :
Adres Bilgileri :
b) Optisyen / Gözlükçü (Mesul Müdür ) :
D.Yeri ve Yılı
İkamet Adresi
Mezun olunan okul
Diploma Tarihi ve No
2. OPTİSYENİN ÇALIŞMA YERİ: Gözlükcü müessesi
3. YAPILACAK İŞ: Gözlükcü müessesinde optisyen (mesul müdür ) lik.
4.SÖZLEŞMENİN SÜRESİ : ….Yıl………..Ay süreli olan bu iş sözleşmesi, …../…../………. tarihinde başlamış olup, 1 ay( 30 gün) ay evvel fesih ihbarı ile son bulur.Fesih ihbarı yapılmaz ise belirli süreli iş akdi olarak yenilenmiş sayılır. İşveren ve optisyen gerektiğinde süresi dolmadan da 15 gün öncede karşı tarafa bildirmek şartı ile sözleşmeyi feshedebilir.
5. İŞE BAŞLAMA TARİHİ: …./…../……..
6. DENEME SÜRELERİ: Deneme süresi iki aydır. Taraflar, bu süre içinde iş sözleşmesini ihbarsız ve tazminatsız feshedebilirler.
7. ÇALIŞMA SÜRELERİ: Haftalık çalışma süresi en çok 40 saattir. Bu süre, haftanın çalışılan günlerine eşit şekilde bölünerek uygulanır.
Ancak, 40 saatlik haftalık normal çalışma süresi, işveren tarafından gerekli görüldüğünde, optisyenin de onayını alarak;
a) Haftanın çalışılan günlerine, günde 10 saati aşmamak koşulu ile, farklı şekillerde dağıtılabilir. Ayrıca, işin niteliği ve şartlarına göre, işe başlama ve bitiş saatleri de, optisyen için farklı şekillerde düzenlenebilir ve gerekliğinde değiştirilebilir.
b) 45 saatlik haftalık normlar çalışma süresinin, haftanın çalışılan günlerine farklı şekillerde dağıtılarak çalışılması durumunda, iki aylık çalışma süresi içinde, optisyenin haftalık ortalama normlar çalışma süresi 45 saati aşamaz.
c) Ara dinlenme zamanları işveren ve optisyen tarafından belirlenir.
d) İşveren ve optisyen bu maddede çalışma şekil ve şartlarını peşinen kabul eder.
8. ÜCRET :optisyenin aylık NET ücreti …………………………….TL dir. Optisyenin ücreti kural olarak imza karşılığında kendisine ödenir. Ancak işveren yada optisyenin yazılı talebi ile bankaya optisyenin hesabına da ödenebilir.
9. FAZLA ÇALIŞMA ÜCRETİ : optisyenin her bir saat fazla çalışması için işverence ödenecek fazla çalışma ücreti, optisyenin normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yüzü artırılmış tutarıdır.
10. ÜCRET ÖDEME ZAMANI : Mesul müdürün ücreti ayda bir ödenir Her ayın ücreti iş sözleşmesinin imzalanma tarihi işe başlangıç tarihi kabul edilir 1 ay (30 gün) sonra ödenir. İşveren optisyenin maaş tarihinden en fazla 3 iş gün içerisinde ödemek mecburiyetinde olmakla birlikte ,işveren optisyenin maaşını 3 iş gün geçmesi ile birlikte ödemedi ise, optisyen sözleşmeyi tek taraflı fes etme hakkına sahiptir.
11: ÖZEL ŞARTLAR:
a) Acil durumlarda hastalık, 1.derece yakınların vefatı gibi durumlarda 5 iş gününü aşmayacak şekilde mazeret izni kullanılır. Mazeret izni için 1 yıl dolması beklenmez
b) optisyen iş sözleşmesi devam ettiği sürece, özel de olsa başka bir işte çalışmamayı taahüt eder.
c) optisyen ve işveren 5193 sayılı optisyenlik hakkında kanun ve SGK optik sözleşme maddelerinin gereğini yerine getireceğini, sorumluluk ve yükümlülüklerini bildiğini taahhüt eder.
d) Ürün alımlarında optisyen istediği taktirde hiçbir gerekçe göstermeden çalıştığı müessesenin ürün aldığı firmalardan ürün alımı iptal edebilir.
e) Asgari geçim indirimi , vergi iade ücreti v.s. ek ödemeler aylık ücretin dışında tutularak 3 aylık veya işveren ve mesul müdürün belirleyeceği bir şekilde aylık ücrete ilave edilecektir.
f) İşverene ve işyerine ait her türlü iş sırlarını saklamayı, işverene zarar verecek davranışlarda bulunmamayı taahhüt eder
g) Optisyen yıllık iznini kendi istediği bir tarihte tüm süreyi tek bir seferde yada ayrı ayrı tarihlerde kullanabilir.
h) Tazminat ve diğer tüm ödemelerin süresi 3 iş günüdür. İşveren optisyene bu sürede ödemezse konu mahkemelik olursa tüm masrafları işveren kendi ödeyeceğini taahhüt eder.
i) Hafta tatili ( Cumartesi,Pazar), Ulusal bayram, Dini bayram günleri tatil kabul edilir. Aylık ücretinden kesinti yapılmaz. Ancak bu tatil günlerinde işveren tarafından çalışma talebi olursa optisyen isterse fazla mesai ücreti ödenerek çalışılabilir.
j) İşveren, optisyen ücretini ve bu iş sözleşmesi ile iş kanunundan doğan diğer hakları sözleşmede belirtilen süresinde ödemeyi kabul ve taahhüt eder.
k) Optisyen kendi isteği dahilinde 10 günu geçmemek kaydı ile ücretli izne ayrılabilir.
l) Optisyen yanında çalışan elemanların uygunsuz hareketleri sonucu işten çıkartılmasını talep edebilir ve işten çıkardığı elemanların tazminat vb tüm ödemelerini işveren kendi ödemek zorunda olup , optisyen herhangi bir şey ödemez.
m)optisyenlik müessesesinde , çalışan elemanların görev dağılımını, optisyen ve işveren birlikte yapar..
n) Bu iş sözleşmesinde yer almayan hususlarda İş Kanunu ve diğer ilgili mevzuat uygulanır.
o) Sözleşmenin uygulanmasında çıkacak uyuşmazlıklarda, işyerinin bulunduğu yer mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir.
12) Cezai şartlar
a) 11. özel şartlarda yazan a , b , d , e , g , h ,i ,l , m , n maddelerin ihlali durumunda; ihlal eden taraf diğer tarafa iki maaş tutarında tazminat ödemek zorunda olup , ihlal edilen taraf sözleşmeyi tek taraflı olarak fes etme hakkına sahiptir
13) İki sayfadan oluşan iş bu belirli süreli iş sözleşmesi, …../…./……….. tarihinden taraflarca iki nüsha olarak tanzim edilip, okunarak imzalanmakla, işveren optisyene iş ve ücret vermeyi, optisyende de belirtilen şartlarla iş görmeyi karşılıklı olarak kabul, beyan ve taahhüt etmişlerdir.
.
İŞVEREN VEYA VEKİLİ
(Kaşe-İmza) OPTİSYEN
Adı Soyadı:
İmzası:
……………
.
sözleşmeye nasıl ulaşacağız
https://optisyeninsesi.com/optisyenlik-muessesesi-mesul-mudur-is-hizmet-sozlesmesi/
SEVGİLİ MESLEKTAŞLARIM BU SÖZLEŞME İYİ HOŞTA PEKİ SGK NIN BİZE DAYATTIĞI SÖZLEŞMEYE NE YAPABİLİRİZ BENCE EN ÖNEMLİSİ BU. NEDENİ İSE CEZAİ ŞART VE UYGULAMALAR KISMINDA 8.2.26. CI MADDE AÇIK VE NET ŞÖYLE: MÜESSESE SAHİBİ VE MESUL MÜDÜR FESİH/UYARI VE CEZAİ ŞARTLARA İLİŞKİN HÜKÜMLERDEN DOĞAN BORÇLARDAN MÜŞTEREKEN VE MÜTESELSİLEN SORUMLUDUR.. BUNUN ANLAMI BEN ARAŞTIRDIM SGK DAN HERHENGİ BİR KONUDA CEZA YEDİ İŞLETME EYER FİRMA SAGİBİ BUNU ÖDEMEZSE MESUL MÜDÜRDEN TAHSİL EDİLİR DENİYOR. YANİ ADAM SİMSAR TUTAR DR LA ANLAŞIR CEZA YER ÖDEMEZSE MESUL MÜDÜRE KALIR. BU VE BUNUN GİBİ BİR ÇOK MADDE BENCE BİZİM BİRLİK OLUP OTURUP BU MADDELERİ TARTIŞMAMIZ GEREKİR.… Read more »
Arkadaşlar bir şirkette 3,5 yıl çalıştım işyerini kapattı .Bu geçen zaman için benim derneğe olan aidatlarımı bile yatırmamış. Sİze sorarım şimdi durumum ne olacak , onu ödemiye gücümde yok,çıkalım bakalım işin içinden.Cevap ve yorumlarınızı beklerim
Gözlükçüler ve Optisyenler Derneğine üye olmak için Gözlükçülük Ruhsatına ve ya optisyenlik diplomasına sahip olmanız gerekir. Siz gitmişsiniz derneğe üye olmuşsunuz. Sizin paranızı iş yeri sahibi ödemek zorunda değil ki zaten ödememiş. Derneğe üye olan kişi sizsiniz. Parayı ödemek zorunda olan kişi de sizsiniz. Hatalı olan maalesef sizsiniz. Bu hata da sizin araştırmamanızdan kaynaklanıyor.
birşey unutulmuş maaşımızı bankadan asgari ücret gösteriyor sigorta primlerimizde çok düşük yatıyor lütfen bunada bir çare bulun ne olcak bu iş verenler bizleri hiç düşünmüyorlar.Allah onlara vicdan merhamet versin yada siz sesimizi duyun ve bize yardım edin..
taci bey’e katılıyorum müessese sahipleri hep kendilerini düşünüyorlar
ö)işyerindeki ve reçetelerdeki her türlü eksik veya yanlışlıktan dolayı sgk tarafından optisyene verilecek maddi cezayı işveren ödemeyi taahhüt eder.
p)sgk tarafından sözleşme hükümlerine göre optisyene verilecek fesih cezası süresince işveren optisyeni çalıştırmadan sözleşmadeki maaşını ödemeyi taahhüt eder.
2. madde çok doğru kesinlikle olmalı
bu haftalık 45 saat çalışma süresi bir hikaye.yazları sabah 9 akşam 9 tam 12 saat .mesaide hikaye.ayrıca yıllık 15 gün izin yok 10 gün ücretsiz izin maddesi kanunen mümkün değil.bir gün bile iş yerinden ayrılmamız suç ve cezası ağır.mazeretimiz olsada.işverenler yakın çerçeve yerine uzak çerçeve veya tersini yapar.reçete karşılığı güneş gözlüğü verir.reçetedeki noları değil de müşterinin istediği noları verir.mesul müdürler hep sineye çeker.bence ö ve p maddeleri aynen ilave ettiğim şekilde yazılmalı.izinle ilgili maddeler kaldırılıp bunun yerine yıllık veya iş bırakıldığında izin parası maddesi eklenmeli.yeni mezun arkadaşlar çaylaklık yapıp panikle az ücret istiyorlar.2.000tl nin üstünde ücret istemeliler bence.paronlarada meydanın boş… Read more »
taci bey . kanun varken üzerine sözleşme imzalansa bile hükmü olmuyo. o maddeler varsa bile mahkeme sonucu işyeri sahibi o parayı optisyene ödemez. Yılmaz Bey optisyenler özel sektörde çalışıyor. Özel sektörde şu kadar yıl durmak mecburiyeti gibi bi sözleşme iki tawraf için zararlı. Çogu işletme açıldıktan sonra kapanıyor. İşyeri sahibi batmış ondan optisyen nasıl 20 bin tlyi tahsil etsin . yada optisyen bulunduğu ortamdan huzursuz nasıl o işyerinde çalışmaya devam etsin. Devlette bile sözleşme yapılırken bulunduğun yerden memnun değilsen aldığı elemanların istifa etme hakkı var . Karşılığında da hiç bir şekilde tazminat yok . Ayrıca yukardaki taslak optisyenler iş sözleşmesi… Read more »
maaşa yıllık yapilması gereken zam oranı bütün optisyenler için aynı oranda sözleşmede belirlenmelidir.
yerinde olmuş.. optisyen arkadaşlarım bütün meslektaşlarım bu sözleşmeyi kabul edr ve uygular .. saygılarımla
ö)işyerindeki ve reçetelerdeki her türlü eksik veya yanlışlıktan dolayı sgk tarafından optisyene verilecek maddi cezayı işveren ödemeyi taahhüt eder.
p)sgk tarafından sözleşme hükümlerine göre optisyene verilecek fesih cezası süresince işveren optisyeni çalıştırmadan sözleşmadeki maaşını ödemeyi taahhüt eder.
.SÖZLEŞMENİN SÜRESİ : ….Yıl………..Ay süreli olan bu iş sözleşmesi, …../…../………. tarihinde başlamış olup, 1 ay( 30 gün) ay evvel fesih ihbarı ile son bulur.Fesih ihbarı yapılmaz ise belirli süreli iş akdi olarak yenilenmiş sayılır. İşveren ve optisyen gerektiğinde süresi dolmadan da 15 gün öncede karşı tarafa bildirmek şartı ile sözleşmeyi feshedebilir.
bu yazdığınız yazıda diyorsunuzki iki taraf 15 gün önceden haber vermek şartıyla sözleşme iptal edilir.vallahı bu şekilde kimse caışmaz ve calıştırılamaz. sözleşme en az 2 yıl olmak şartıyla ve sözleşmede 2 yıl doldurmadan ayrılan yada cıkartılan için tazminat en az 20,000 tl gibi bir kanunla yapılması uygundur.saygılar
yılmaz bey 2 yıl diyorsunuzda bunu hiç bir optisyen kabul etmez anlaşamayıp ayrıldığını düşün dediğiniz tazminati kim verebilir yeni mezun olmuş optisyen başlıyor ve hertürlü uygunsuzluk yapılıyor işyeri sahiplerince optisyen 2 yılımı beklesin ayrılmak için mantıksız katılmıyorum…..