Optik, ışığın özelliklerini, davranışlarını ve maddeyle etkileşimini inceleyen fizik dalıdır. Görünür ışıktan başka morötesi ve kızılötesi dalgalar da optiğin inceleme alanına girer.
21 Mart 2018 - 13:06 'de eklendi.
Pek çok optik olay, klasik elektromanyetizma kullanılarak açıklanabilir ancak pratikte elektro manyetizmayı kullanmak güçtür bunun yerine olayları daha basit modellerle açıklayan geometrik optik kullanılır.
Geometrik optikte ışık, ışın olarak kabul edilir. Halbuki ışığın yapısı daha karmaşıktır. Fiziksel optik (dalga optiği) ışığın dalga ve tanecik modellerini daha kapsamlı inceler.
Optiğin en yaygın uygulama alanları astronomi, mühendislikler, fotoğrafçılık ve tıptır (özellikle göz doktorluğu) Ayrıca aynalar, mercekler, teleskoplar, mikroskoplar, lazerler ve fiber optikler optik bilimi sayesinde geliştirilmiştir.
Fiziğin optik olarak adlandırılan kısmı ışığın davranışını inceler. Işığın uzayda izlediği yolu inceleyen optiğe geometrik optik diyoruz.
Geometrik optiğin içinde de kırınım, girişim ve yansıma-kırılma olayları bulunmaktadır. Önce basit olan olaydan başlarsak; yansıma ve kırılma günlük hayatta çıplak gözle görülebilen olaylardır. Örneğin, yarısı su ile doldurulmuş bir bardağın içine bir çubuk koyarsak çubuğu bir doğru şeklinde göremeyiz.
Bunun nedeni ışığın kırılma indisleri farklı bir ortamdan diğerine geçmesidir. \sin a_{1} \cdot n_{1} = \sin a_{2} \cdot n_{2} Snell Yasası ile ifade edilir.
Girişim olayı üst üste binme ya da yok etme ile sonuçlanır. Girişim yapan dalgalar arasındaki faz farkı 180 derece ise ve dalga boyları eşit ise son dalga genliği iki kat artar. Eğer 0 derece ise birbirlerini yok ederler.
Kırınım olayı bir dalganın engellere çarparak kenarlarından bükülmesidir. Herhangi bir yarıktan geçen dalga d \sin a=+\lambda kadar yol alır. (burada x geçen dalganın dalga boyudur.)
Girişim, kırınım ve kutuplanma (polarizasyon) olayları ışığın dalga yapısını desteklerken fotoelektrik olay, Compton olayı ve kara cisim ışıması ışığın tanecikli yapıda olduğunu gösterir. Işık çift karakterli olup, hem dalga hem de tanecik özelliği taşır.
2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...
Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...
Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) tarafından Marmara Deni...
Türkiye genelinde İl Sağlık Müdürlüklerinin talimatıyla İlle...
Almanya, Avusturya ve İsviçre (DACH) için bir “Tıbbi İşler v...
TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri De...
Kadir Gecesi, İslam inancına göre Kur'an'ın, Allah tarafında...
Gerçekleştirilen operasyonda, ünlü markalara ait olduğu tesp...
Sakarya Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Me...
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu 2025 Yılı Fiyat Tarifesin...