09 Ekim 2014 Dünya Görme Günü dolayısıyla Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Eczacı Gözlükçü Taylan Küçüker bir basın açıklaması yaptı. Küçüker’in açılmasında şöyle dedi: Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Körlüğü Önleme Ajansı öncülüğünde birçok resmi ve sivil örgütün katılımıyla kurulan uluslararası VISION 2020: (GÖRME HAKKI)Right to Sight inisiyatifince her yıl Ekim […]
03 Ekim 2014 - 14:27 'de eklendi.
09 Ekim 2014 Dünya Görme Günü dolayısıyla Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Eczacı Gözlükçü Taylan Küçüker bir basın açıklaması yaptı.
Küçüker’in açılmasında şöyle dedi: Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Körlüğü Önleme Ajansı öncülüğünde birçok resmi ve sivil örgütün katılımıyla kurulan uluslararası VISION 2020: (GÖRME HAKKI)Right to Sight inisiyatifince her yıl Ekim ayının 2 Perşembe günü.09.10.2014. Dünya Görme günü olarak kutlanmaktadır Uluslararası Körlüğü Önleme Ajansı, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları, meslek örgütleri ve göz sağlığı kuruluşları ile işbirliği halinde oluşturduğu bir inisiyatiftir.
Dünya Görme Günü önlenebilir körlük ve görme kusurları konusunda küresel dikkat çekmek için 2020 yılına kadar her yıl Ekim ayının ikinci Perşembe günü(09.10.2014) düzenlenen farkındalık günüdür.
Dünya Görme Günü WSD14 için küresel bir tema “ÖNLENEBİLİR KÖRLÜĞE SON ” OLARAK SEÇİLMİŞTİR
Dünya Sağlık Örgütü’nün 2020 vizyonu ”GÖRME HAKKI” Girişimi ile önlenebilir körlüklerin ortadan kaldırılması amaçlanıyor
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ‘nün tahminlerine göre:
· Dünya’da 284 milyon kişi görme Kusurlu
· Bunların 39 milyonu kör ve 245 milyonu da orta veya ileri derecede görme kusuru vardır.
· Mevcut körlüğün %80’i tedavi edilebilir önlenebilir
· Görme kusurlularının %90’ı gelişmekte olan ülkelerdedir.
· Görme kusurluların yaklaşık %65’i 50 yaş üzerindedir.
· 19 milyon çocuk görme kusurludur.
EKONOMİK FAKTÖR – VISION 2020 PROGRAMI başarıyla uygulanabilirse tahminen 223 milyar $ tasarruf edilecektir.
BU İSTATİSTİĞİN TRAJİK YANI İSE ADI GEÇEN KÖRLÜK ve benzerlerinin %80 `inin ÖNLENEBİLİR TEDAVİ EDİLEBİLİR OLMASIDIR. GÖRME HAKKI İÇİN KÜRESEL GİRİŞİM İLE Dünya Sağlık Örgütü’nün 2020 vizyonu ”GÖRME HAKKI” Girişimi ile önlenebilir körlüklerin ortadan kaldırılması amaçlanıyor.
İNSANLIK GÖREVİ – VISION 2020 PROGRAMI başarıyla uygulanabilirse 100 milyon kişi kör olmaktan ve körlüğün neden olacağı yoksulluk ve sosyal dışlanmadan koruncaktır.
Görme bozukluğu ve körlük çocuğu hem doğrudan hem de dolaylı olarak etkiler. Görme bozukluğu çocuğun eğitim ve kendini geliştirme fırsatlarına erişimini kısıtlar. Erişkin bir aile bireyindeki görme kaybı, onu bir çocuğun bakımına muhtaç duruma sokabilir.
Dünyadaki 1.4 milyon görme engelli çocuğun aşağı yukarı % 50’si önlenebilir-tedavi edilebilir nedenlerden dolayı görememektedir.
Erken dönemde muayene ettirerek, A vitamininden zengin gıdalar vererek, göz hijyenine ve güvenliğine dikkat ederek çocuğunuzun görmesini koruyun.
Doğum öncesi ve sonrası bakım, kötü beslenme, A vitamini yetersizliği ve bir dereceye kadar premature retinopatisinden kaynaklanan körlüklerin önüne geçebilir.
Körlüğü önleme çabalarının merkezine çocukları koymak herkes için parlak bir geleceğin teminatıdır.
Glokom ve katarakt sadece yaşlıların sorunu değildir—doğumsal katarakt ve gelişimsel glokom birçok ülkede çocukluk çağı körlüğünün önemli nedenlerindendir.
Başarılı bir sağlık hizmeti zamanında sunulan sağlık hizmeti demektir. Erken müdahale çocuklardaki kör edici hastalıkların birçoğundan kaçınabilmenin anahtarıdır.
Gözlük çocuğunuzun gözlerini dünyaya açabilir! Çocuklardaki görme bozukluğunun en sık rastlanan nedeni gözlükle düzeltilebilen kırma kusurlarıdır!
VISION 2020 programları çocukluk çağı körlüklerine belli başlı halk sağlığı öncelikleri arasında yer vermektedir.
Çocuğun bakımından sorumlu olanların göz sağlığı da çocuğun göz sağlığı demektir.
Ülkemizde görme engelliler, konusunda atacak çok adım vardır. Burada görev Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları’na, sivil toplum örgütlerine, sosyal bilimcilere ve onların sesi olacak medyaya düşmektedir. Bu konuda atılacak her adımın mükâfatı sosyal, özgüvenli, bağımsız görme engelli bireyler olacaktır. re/-habilitasyonunda başarıda en önemli etmen erken teşhis ve erken müdahaledir. Her yaşta gerekli bütün muayeneler mutlaka yapılmalıdır.
Uluslararası sivil toplum örgütleri körlüğün önlenebilir ve kolay tedavi edilebilir nedenlerini ortadan kaldırmak için güç biriliği yapıyor. Amaç, önlenebilir körlüğün temel nedenlerini kontrol altına almak. Görmeyi yeniden sağlamak ya da korumak az miktarda masrafla sağlanabilir ve böylece insanlar yoksulluktan da uzaklaştırılmış olur. Onlar da kendilerini tamamen ailelerine topluma ve ulusal gelişime verebilirler. Yeterli görme keskinliği olmadan öğretim ve eğitim olmaz. Toplumların eğitim ve kültür seviyelerinin gelişmesi, özetle çağdaş bir toplumun inşası için, Göz sağlığı, yeterli görme keskinliği, TC Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlığı için öncelikli bir konu haline getirilmelidir.
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...