Güneydoğu Asya’nın sıcak denizlerinde yaşayan ve çocukların en favori deniz canlılarından biri olan ‘Balon balığı’ hayatımıza etki eden ilginç bir mekaniğin ilham kaynağı.
05 Nisan 2019 - 10:13 'de eklendi.
İnsan, uçsuz bucaksız hayal gücü olan canlı, alet yapabilen yegane yaratık.
Peki hayatta kalmak için icat ettiğimiz aletleri tasarlarken nelerden ilham aldık?
Otomobillerden uçaklara, güneş gözlüklerinden mayo tasarımlarına kadar insanoğluna ilham vermiş en ilginç canlıları bulunuyor.
Hep daha ileriye, daha uzağa, daha derine, daha yükseğe diyen insanoğlu binlerce metre yüksekte uçan uçakları kendi mi hayal edip tasarladı? Suda hızla yüzebilmek için palet icat ederken sadece kendi hayal gücünü mü kullandı?
Peki bizlere ilham veren tasarımların asıl sahipleri kimler?
Başına düşen elmayla yer çekimini keşfeden insanoğlu elbette doğadan yardım aldı. Aldığı yardım ona hayaller kurdurdu. Ancak insan aklını kullandı ve hayallerine ulaşacak aletleri yaptı. Köpek balıkları, otomobil ve uçaklara; okyanusun en ilginç yaratıklarından Balon balığı, güneş gözlüğüne; mercanlar mimariye, natiluslar denizaltılara, yunuslar sonar cihazlarına, balinaların kuyruğu ise paletlere ilham kaynağı oldu. İnsanlara ilham veren deniz canlıları arasında akla hayale gelmeyecek daha nice yaratıklar var.Balon balığından kolormatik gözlük
Güneydoğu Asya’nın sıcak denizlerinde yaşayan ve çocukların en favori deniz canlılarından biri olan ‘Balon balığı’ hayatımıza etki eden ilginç bir mekaniğin ilham kaynağı.
Kolormatik gözlükler…
Balon balığı fazla ışığa maruz kalınca gözlerine bir tür ‘gözlük’ takıyor. 2-3 cm boylarındaki bu balığın gözlerinde fotokromik merceklere benzeyen bir özellik bulunuyor. Bu biyolojik merceklerin rengi, aynı insanoğlunun kullandığı kolormatik camlar gibi ışığa göre açılıyor veya koyulaşıyor.Balon balığı yüksek oranda ışığa maruz kalırsa gözünün kornea (saydam tabaka)’sının kenarlarında bulunan kromatofor isimli boya hücreleri devreye giriyor.
Sarı renkli boyayı andıran pigmentler üreten göz sarı filtresi sayesinde adeta bir gözlük takıyor ve daha net görmeye başlıyor. Karanlıkta ise pigmentler kayboluyor ve göz maksimum ışığı alıyor. Bakıldığında insanoğlunun kullandığı kolormatik gözlükler ise tam olarak bu sistemin insan yaşamına bir yansıması olarak görülüyor.
Almanya'nın Schwaebisch Gmuend kentinde bulunan, köklü Menra...
ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı %10'luk gümrük vergisi, gözlük...
Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad...
Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...
Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...
İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...
Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...
Otizm, sözel ya da sözel olmayan iletişimde zorluk yaşanması...
2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...
Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...