Okumak öğrenmek kendini geliştirmek sosyalleşmek bilinçli tüm kitleler için vazgeçilmezdir. Öyle ki okumadığı zaman insan kendini aç hisseder. Seyahatte tatilde ulaşım araçlarında minicik bir fırsat bulsa mutlaka elinde bir kitap ve onu okur aydın insanlar. Okumak zihne, beyne ve yaşama canlılık verir okuyan insan düşünür, üretir, sorgular. Gelişmiş toplumlarda hemen hemen herkesin elinde bir kitap […]
09 Ağustos 2015 - 14:28 'de eklendi.
Okumak öğrenmek kendini geliştirmek sosyalleşmek bilinçli tüm kitleler için vazgeçilmezdir.
Öyle ki okumadığı zaman insan kendini aç hisseder. Seyahatte tatilde ulaşım araçlarında minicik bir fırsat bulsa mutlaka elinde bir kitap ve onu okur aydın insanlar. Okumak zihne, beyne ve yaşama canlılık verir okuyan insan düşünür, üretir, sorgular.
Gelişmiş toplumlarda hemen hemen herkesin elinde bir kitap vardır. Bizlere abartılı gelse de helada bile kitap okuyan insanları biliriz. Oysa gelişmemiş yada gelişmekte olan ülkelerde özellikle de ülkemizde kitap okuma alışkınlığı pek fazla değil. Elbette ki kitap okumamanın yada okuyamamanın nedenleri arasında gelir düzeyinin ve yaşam standartlarının da hayli etkisi var.
Birçok insan neredeyse yiyecek ekmek bulamıyor. Olayın birde hastalık düzeyinde modern iletişim araçlarına yani cep telefonlarına cahil insanların sıkı sıkı tutunması var. Öyle ki yiyecek ekmek bulamazken bin liralık telefonlar alıp sık sık değiştirenler bile var. Kitap okumamanın bir başka nedeni de yaygın iletişim araçları ve internet. Artık insanlar neyi ararsa onu internetten bulmakta ama yinede hiçbir araç gereç kitabın tadını ve kitap okumanın zevkini vermez.
Keşke herkesin elinde bir telefon olacağına bir kitap olsa.
Çocukluğumuzdan biliriz, öğretmenlerimiz ödev verdiğinde soluğu kütüphanelerde alır ve kağıt kokusu eşliğinde verilen ödevlerimizi yapardık. O günleri özlüyoruz ne yazık ki hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Yapılan araştırmalar göre aylık 3 bin 687 lira net geliri olmayan 4 kişilik bir aile yoksul durumda. Bir başka acı gerçekse asgari ücretin bin küsür lira olması. Bu şartlarda kitap okumak isteyen de okuyamaz. TÜİK ilk kez kütüphane istatistiklerini açıkladı. 2014’de ülkemizde 2 bin 899 kütüphane kapatıldı. Bir yılda %9.4 azalan kütüphane sayısı 27 bin 948’e gerilemiş. 77 milyon nüfuslu ülkemizde kütüphanelerin 1 milyon 209bin 766 üyesi var. Türk halkı kitap okumada Avrupa da sonuncu dünyada seksen altıncı.
Ne yazık ki dinimizin ilk emri oku! Demesine rağmen toplumumuz okumamayı tercih ediyor. Haydi bir çalışma yapalım en azından kütüphaneye gitmeyenler bir kez kütüphaneye gitsinler ve hiç kitap okumayanlar en az bir kitap okusunlar. Ne dersiniz? Veciz bir sözle bitirelim.
OKUMAK CEHALETİ ALIR.
ALİ AYDIN
Esen Kalın..
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...