12:36 - OptisyeninSesi e dergi/ 139.Sayı
00:42 - Optisyenler ve Gözlükçüler Birliği Yasası TBMM’de Yeniden Kabul E...
17:39 - İtalyan Gözlük Sektörü Alarmda!
11:33 - 2025 YKS sonuçları açıklandı
11:55 - SGK Desteği bir kırıntı kaldı
10:42 - Gözlükte kalite ve güvenden ödün yok
13:30 - Erasmus + Doktora Staj Hareketliliği ile İlgili Bir Deneyim
10:32 - 2025 Nisan ayı SGK Reçete bedelleri ödemesi
09:01 - 15 Temmuz Günümüz Kutlu Olsun.
16:55 - Bu çerçeveyle çok şey görmeyin!
Okulların açılmasının hemen öncesinde uzmanlar uyardı: “Çocuğunuzda okula başladıktan sonra okula gitme, çalışma, ödev yapma gibi isteksizlikler olursa, onları tembellikle, haylazlıkla suçlamadan önce gözlerini muayene ettirin.” Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kalırken, Çukurova Optik Yetkilisi Ayhan Hayta, çocukların göz kırma kusurlarının, gözlerinin görme yönünden değerlendirilmesinin okul başarısı açısından önemli olduğunu, bu muayenelerin de […]
26 Ağustos 2014 - 11:14 'de eklendi.
Okulların açılmasının hemen öncesinde uzmanlar uyardı:
“Çocuğunuzda okula başladıktan sonra okula gitme, çalışma, ödev yapma gibi isteksizlikler olursa, onları tembellikle, haylazlıkla suçlamadan önce gözlerini muayene ettirin.”
Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kalırken, Çukurova Optik Yetkilisi Ayhan Hayta, çocukların göz kırma kusurlarının, gözlerinin görme yönünden değerlendirilmesinin okul başarısı açısından önemli olduğunu, bu muayenelerin de okul öncesinde yapılması gerektiğini söyledi.
Hayta “Çocuğunuzda okula başladıktan sonra okula gitme, çalışma, ödev yapma gibi isteksizlikler olursa, onları tembellikle, haylazlıkla suçlamadan önce gözlerini muayene ettirin. İlerledikçe tedavisi mümkün olmayan ya da kalıcı hasarlara yol açabilen rahatsızlıkların oluşabileceğini unutmamak gerek” dedi.
Ayhan Hayta, yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kalırken, heyecanla beklenen bu günün öncesinde anne ve babalara önemli uyarılarda bulundu.
Hayta, çocukların okul çağından çok önce, 3-4 yaşlarına kadar göz tembelliği açısından mutlaka kontrolden geçmiş olmaları gerektiğini söyledi.
Türkiye’de hiç göz muayenesinden geçmemiş çocukların oranı yüzde 80’ler civarında ama okul çağından önce çocukların göz kırma kusurları, göz görme yönünden değerlendirilmesi okul başarısı açısından önemli.
Eğer çocuk tam görmüyorsa aile bunu bazen fark edemiyor. Göz tembelliği olmasa bile çocukların uzaktaki bakışlarında herhangi bir sorun belli olmuyor. Yakınla ilgili uğraşıları artmaya başladığı okul çağında okuma isteksizliği, çalışma isteksizliği, çabuk yorgunluk, hemen uykusu gelmesi gibi, çok sık söyledikleri baş ağrısı gibi şikayetleri olabiliyor.
Çocuğun bunun gözünden kaynaklandığını anlayabilmesi ya da ifade etmesi çok zor. Ailenin de bunu her zaman fark etmesi mümkün değil, aileler,”çalışmak istemiyor”, “sevmiyor gibi” nedenleri bahane ettiğini düşünerek bu problemleri çocuğun haylazlığına bağlayabiliyor.
Oysa göz kaynaklı bu tür çalışma isteksizlikleri, okula karşı bir tepki, ödev yapma yönünde bir isteksizlik, ilkokula başladıkları andan itibaren bunu hissettikleri için de böyle bir tembelliğe meyilli çocuk nesli yetiştirmiş oluyoruz.
Bu nedenle her çocuğun okula gitmeden mutlaka göz muayenesinden geçmesi lazım, ama bu muayenenin 3- 4 yaşına kadar mutlaka ilk muayenesinin yapılmış olması gerekiyor.
Yani okula başlamadan önce çocuklarımızı gerçekten ciddi göz muayenelerinden geçirirsek çok büyük bir oranında az ve ya çok kırma kusuru bulabiliriz.
Bu da eğer çalışmasını etkileyecek durumda ise okul süresince de sadece evde ders çalışırken takabileceği şekilde doktor kontrolünde çocukların gözlük takması gerekebilir .
Göz bozukluğu çocukların derslerdeki başarı durumunu negatif etkileyebilir.
Türkiye’de her 3 çocuktan birinin uzak veya yakını görme sorunu olduğunu ifade eden Ayhan Hayta, göz bozukluğunun çocukların derslerdeki başarı durumunu negatif etkilediğini söyledi.
Göz bozlukluğunun tembelliği tetiklediğini ifade eden Hayta, anne ve babalara şu uyarılarda bulundu:
“Türkiye’de her üç çocuktan birinde göz bozukluğu görülebiliyor. Bu görme bozukluğunun farkında olmayan aileler, çocuklarının derslerde ki düşük başarı seviyelerini, öğrenme yeteneklerinin düşüklüğü olarak nitelendirebiliyor. Oysa çocuğun öğrenme kabiliyetinde bir eksiklik yok, iyi göremediği için derslerinde geri kalabiliyor. Göz bozukluğunda önlem alınmadığında, gözde tembellik başlıyor ve bu durum ilerleyen yıllarda çocuğun görme kalitesini daha ciddi oranda etkiliyor. İş işten geçmeden aileler duyarlı davranmalı.”
Çocuklarda En Sık Görülen Sorunlar
Çocuklarda en sık görülen göz hastalıklarının şaşılık, miyop, hipermetrop ve astigmat olduğunu söyleyen uzmanlar “Görme bozukluklarının görülme sıklığı yaşa bağlı olarak artar. Göz tembelliği, Şaşılık, Miyop, Hipermetrop ve Astigmat çocuklarda en sık görülen sorunlardır. Erken doğan yani prematüre bebeklerin ise problemleri çok daha farklı ve büyük boyutlarda olabiliyor, bu nedenle bebek ve çocuklardaki göz problemlerinin erken tanısı çok büyük önem taşıyor.” Açıklamalarını yapıyor.
Şu Belirtilere Dikkat
Göz bozukluğunun erken konulan teşhis ile geçici gözlük kullanımı yoluyla kolayca atlatılabilir. Çocuğun tahtayı yeterince iyi görememesi, okurken satır atlaması, cümleleri eliyle takip etmesi, bir gözünü daha öne alarak kitaba bakması, televizyonu yakından seyretmesi, gözlerde sulanma ve dolayısıyla ödevlerini yaparken zorlanması gibi durumlar göz bozukluğuna işarettir. Çocuklarında bu tür şikâyetler gözlemleyen ebeveynlerin, okulların açılışı öncesinde mutlaka bir hekime başvurması gerekiyor.
Okul Öncesi Göz Muayenesi Şart
Ailelere okul öncesinde çocuklarını muhakkak düzenli olarak doktora götürmelerini öneren Hayta: “Bu sayede bir veya her iki gözde görme azlığı problemi, buna neden olan hastalıklar ve şaşılık erkenden tespit edilir. Ayrıca birçok hastalıklarda erkenden tanı konularak tedaviye geçilebilir.
Çocuklardaki Göz Hastalıkları ve Belirtileri
Göz kayması,
Gözlerde titreme,
Göz kapağı düşüklüğü,
Göz yaşarması,
Çapaklanma,
Şişlik,
Bir gözü kapayarak bakma,
Çok yakından okuma,
TV’yi yakından izleme,
Gözlerini kısarak bakma,
Okuduğu yeri kaçırma,
Okuduğu yeri belirlemek için parmak kullanma,
Düşük performans,
Baş ağrısı,
Sakarca davranış,
Dalgınlık,
Başı bir yana eğerek bakma,
Sık sık gözleri kaşıma,
Bebek 3 aylık olmasına rağmen bakışları odaklayamamak,
Ailede gözlük kullananlar veya göz hastalığı bulunması durumlarında çocukta göz hastalığı olabileceğini düşünmek gerekir.
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebilir, 7/24 Erişim, İndir & Oku....
Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği maddeler düzeltilerek hazırlanan Optisyenler ve Gözlükçüler Birliği Yasası, TBMM Genel Kurulu’nda ka...
ABD’nin ağırlaştırdığı gümrük tarifeleri, İtalyan gözlük endüstrisini uçurumun kenarına sürüklüyor. Sektör temsilcileri, “ABD’siz ayakt...
Puanlar yükseliyor, ilgi sürüyor ama iş bulmak zorlaşıyor. Optisyenlik bölümü, her yıl binlerce mezun verirken istihdam alanları daralm...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği maddeler düzeltilerek haz...
ABD’nin ağırlaştırdığı gümrük tarifeleri, İtalyan gözlük end...
Puanlar yükseliyor, ilgi sürüyor ama iş bulmak zorlaşıyor. O...
Devletin cam ve çerçeve için verdiği 130 liralık destek, yük...
Kimin nerede doğduğundan çok, nerede ışık olabildiği önemli ...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günümüz Kutlu Olsun....
Bir gözlük çerçevesine 118.80 TL, camına da (numarasına göre...
Optisyenlik, sağlık sektöründe cazip bir meslek olarak öne ç...
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.