Miyop görme bozukluğunun ilerlemesini yavaşlatmak çocuğunuzun gelecekte kalın camlı gözlükler kullanmasının önüne geçecek ve daha ileriki yaşlarda katarakt, retina dekolmanı gibi ciddi göz problemlerine yol açabilecek sonuçları engelleyecektir.
14 Mart 2018 - 10:46 'de eklendi.
Eğer çocuğunuz miyop rahatsızlığına sahipse muhtemelen herhangi bir tedavisi olup olmadığını da merak ediyorsunuz demektir.
Tedavinin bulunması yıllar ilerledikçe onun daha büyük numaralar (dolayısıyla kalın camlar) takmasının da önüne geçecektir.
Yıllardır birçok göz doktoru ve araştırmacılar da bu sorunun cevabını aramışlardır. Son yıllarda yapılan bir dizi araştırma sevindirici sonuçlar ortaya koymuştur. Çocukluk döneminde ve ergenlikte miyop rahatsızlığının ilerlemesini yavaşlatarak kontrol altında tutmak mümkündür. Her ne kadar bu rahatsızlığı tamamen ortadan kaldıracak bir tedavi bulunmasa da göz doktorunuz size bu sorunu kontrol altında tutmaya yarayacak ve ilerlemesini yavaşlatacak bir dizi tedavi önerebilmektedir. Bu tedaviler göz yapısında, stres ve yorgunluğa bağlı miyop oluşumu ve ilerlemesini azaltacak değişikliklere sebep olmaktadır.
Peki miyop neden kontrol altında tutulmalıdır?
Çünkü miyop görme bozukluğunun ilerlemesini yavaşlatmak çocuğunuzun gelecekte kalın camlı gözlükler kullanmasının önüne geçecek ve daha ileriki yaşlarda katarakt, retina dekolmanı gibi ciddi göz problemlerine yol açabilecek sonuçları engelleyecektir.
Araştırmacıların elde ettiği sonuçlara göre günümüzde miyop ilerleyişini kontrol altında tutacak 4 tedavi önerilmektedir.
• Atropin göz damlası (atrapa belladona isimli bir bitkiden elde edilen bir tür alkaloid)
• Çok odaklı kontak lensler
• Ortokeratoloji (Uyku lensi- Gece uyurken takıldığında korneayı şekillendirici lens)
• Çok odaklı gözlükler
Şimdi bu tedavi yöntemlerinin neler olduğuna ve araştırma sonuçlarına göz atalım.
Atropin Göz Damlası
Atropin, Altropa belladona (Güzelavrat otu) adlı bir bitkiden elde edilen bir alkaloiddir. Bu göz damlaları uzun yıllardan beri miyopun kontrol altına alınmasında kısa vadede etkili sonuçlar elde etmiştir. Tabi bu damlaların bazı dezavantajları da bulunmaktadır.
Atropin göz damlası uygulandığında, gözün uyum yapma merkezini geçici süreliğine felç ederek pupilla diye tabir edilen göz bebeğinin büyümesine sebep olmaktadır. Yalnız göz muayeneleri esnasında pupillayı genişletmek için kullanılan damlalarla karıştırmamak gerekir. Çünkü bu damlaların etkisi birkaç saat içinde tamamen kaybolurken atropin göz damlalarının etkisi haftalar sürebilmektedir.
Günümüzde üveitle ilgili göz ağrılarını azaltmak amacıyla da atropin kullanımı önerilmektedir.
Araştırmacılar miyop rahatsızlığının çocuklarda odaklanma yorgunluğuna bağlı olabileceğini ileri sürmekteydiler ve miyopu kontrol etmede odaklanmayı devre dışı bırakmak için atropin kullanımını araştırdılar.
1989-2010 yılları arasında yayınlanan 4 kısa süreli çalışmada atropin kullanan çocuklarda miyop ilerleyişinin kullanmayan çocuklara oranla %81 oranında azaldığı tespit edilmiştir. Fakat araştırmalara devam edildiğinde sonuç ilk yıllardaki etkinin aynı şekilde devam etmediğini göstermiştir. Kısa vadede etkili sonuçlar veren atropinin uzun vadede miyopiyi kontrol altında tutamayacağı sonucuna varılmıştır. Atropin kullanan çocuklar üzerinde 2 yıl sonra yapılan araştırmalarda ise miyop ilerleyişinin devam ettiği fakat bu ilerleyişinin yavaşladığı da tespit edilmiştir.
Pek çok göz doktoru da uzun süreli etkilerinin tam olarak bilinmediğinden dolayı atropin kullanımı konusunda çok da istekli değillerdir.
Atropin kullanımının dezavantajları ise, görmede bulanıklaşma, gözün uyum yeteneğini kaybetmesinden dolayı iki odaklı ya da çok odaklı camlara ihtiyaç duyma ve ışığa karşı hassasiyet artışı olarak belirlenmiştir.
Ortokeratoloji
Ortokeratoloji, yüksek miyop rahatsızlıklarında gece uyurken takılan özel bir gaz geçirgen kontak lens yardımı ile gün içinde gözlük ya da kontak lens kullanmadan net görmeye yarayan bir tedavidir. Göz doktorları tarafından korneayı şekillendirici lens ve uyku lensi olarak da adlandırılır.
Şekil 1: Ortokeratoloji Tedavisinde Kullanılan Lens
DEVAM EDECEK…
Öğr. Gör./ Optisyen Semih KABAK
Okan Üniversitesi – Işık Üniversitesi
Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad...
Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...
Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...
İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...
Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...
Otizm, sözel ya da sözel olmayan iletişimde zorluk yaşanması...
2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...
Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...
Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) tarafından Marmara Deni...
Türkiye genelinde İl Sağlık Müdürlüklerinin talimatıyla İlle...