Müesseselerimiz anılan ürünleri sadece yerli üreticiden üts sistemine kayıtlı, faturalı ve MEDULA ödeme sisteminden ödemesini düşürerek tamamen meşru, yasal çerçeveye uygun biçimde ticaretini yapmaktadır.
12 Nisan 2022 - 14:45 'de eklendi.
İstanbul Ticaret Odası Gözlükçülük Meslek Komitesi olarak; son günlerde Ülke genelinde Optisyenlik müesseselerine, ortadan mıknatıslı gözlüklerle ilgili, patent sahibi firma tarafından bir çok davanın açıldığının duyumunu aldık.
İTO (İstanbul Ticaret Odası) Gözlükçülük Meslek komitesi almış olduğu kararla, Malum konu ile ilgili “Sağlık Bakanlığı Tıbbi Cihaz kurumu” na bir yazı yazılıp konu hakkında görüş alınması için, İstanbul Ticaret Odası yönetimine sundu.
Komite Kararı
Sektör firmalarımızın satışını yapmış olduğu gözlük çerçevelerinde patent hakkına sahip olunmadan satışının yapılmış olması gerekçesi ile açılan davalar sebebiyle yaşanan mağduriyetin önüne geçebilmek ve anılan gözlük çerçevesi ürünlerin satışını yapan sektör mensubu üyesi optik müesseselerimizin anılan ürünleri sadece yerli üreticiden üts sistemine kayıtlı, faturalı ve MEDULA ödeme sisteminden ödemesini düşürerek tamamen meşru, yasal çerçeveye uygun biçimde ticaretini yapmaktadır.
SGK medula sisteminin bu ürünlerin sisteme girişine izin vermesi nedeniyle, Optisyenlik müesseseleri binlerce modele sahip çerçevelerde patent sorgulaması yapmamaktadır. Türkiye ilaç ve tıbbi cihaz kurumu’nun görevleri arasında geri çekme gibi ifadelere yer verilmiş olması, Patent sahibi firmanın direkt olarak kurum ile iletişime geçerek çok kısa sürede sorunu çözebilmesinin imkan sağlanmasına rağmen 7200 optisyenlik müessese firmasına avukat, hakim kanalıyla baskın gibi girişimlerde bulunulması çok etik olmamaktadır.
“15/7/2018 tarih 30479 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlıklara Bağlı, İlgili, İlişkili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve Kuruluşların Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı 4. No.lu Kararnamesinin Otuzaltıncı Bölüm Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ‘Görev-Kurumun görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır’ başlıklı 508 inci madde f) bendinde; ‘‘Görev alanına giren ilaç, tıbbi cihaz ve ürünlerle ilgili uyarı sistemlerini kurmak veya kurdurmak, işletmek veya işlettirmek.’’ ve ı) bendinde; ‘‘Görev alanına giren ilaç, tıbbi cihaz ve ürünleri üretenler, satanlar ve faydalananlar arasında doğabilecek ihtilafların çözümüne yönelik usulleri belirlemek.’’ hükümleri düzenlenmiştir. “
Yukarıda yer alan görüşlerimiz çerçevesince patent ihlali olan söz konusu ürünlerin ÜTS’ye kaydının yapılmasına müsaade edilmesi, ekte yer alan dava dosyaları da örnek olarak dikkate alınmak suretiyle Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu nezdinde girişimde bulunulması yönündeki talebimizin değerlendirilmesi hususunun Başkanlığa arzına karar verildi.
Ticaret Bakanı Bolat'tan ek gümrük vergisi açıklaması: Amacı...
Optometri ve optisyenlik birbiriyle bağlantılı meslekler olu...
“Tıbbi Cihaz Sektör Toplantısı” Türkiye Odalar ve Borsalar B...
Louis Vuitton’dan Dior’a birçok lüks markası olan LVMH, spor...
Ekim ayına ait optik katılım payı fatura bedelleri çalıştığı...
Sektörümüzde haksız kazanç elde edilmesine yönelik her türlü...
211 bin 770 adet numaralı ve güneş gözlüğü ile çerçevenin ya...
Ülkelere Göre Gözlük Ve Kontakt Lens Kullanan Nüfusun Yüzdes...
OECD tarafından yayınlanan "2023 Health at a Glance" Raporun...
Uzun ve kısa boylu iki kişinin ekranla arasındaki mesafeye v...