Türkiye’de her yıl binlerce optisyen mezun olurken, kamu kurumlarında açılan kadrolar yok denecek kadar az. 2025’te yaklaşık 4 bin mezuna karşılık sadece 17 kadro ilan edildi. Oysa dünyada optisyenler, kamu sağlık hizmetlerinin önemli bir parçası. Türkiye neden hâlâ geri kalıyor?
10 Temmuz 2025 - 11:18 'de eklendi.
10 Temmuz 2025 | İstanbul – Türkiye’de her yıl binlerce optisyen mezun oluyor, ancak kamu kurumlarında onlara yer yok. Sağlık Bakanlığı’nın son alımında açılan yalnızca 17 kadro, yaklaşık 4 bin mezun arasında paylaşıldı. Dünya ise bu soruna farklı çözümler üretiyor. Optisyenleri kamu hizmetinin merkezine koyuyor.
Türkiye’ de Mezun Var, Kadro Yok
Türkiye’de optisyenlik meslek yüksekokullarından her yıl yaklaşık 4 bin genç mezun oluyor. Buna karşılık, Sağlık Bakanlığı’nın 2025 yılı personel alımında açtığı kadro yalnızca 17 kişiyle sınırlı kaldı.
Özel sektörde faaliyet gösteren yaklaşık 8 bin 500 optik müessese, istihdam yaratmak için yeterli değil. Her yıl binlerce optisyen, mesleğini yapacak bir yer bulamadan işsiz kalıyor.
Dünya’ da Kamu İstihdamında Farklı Yaklaşımlar
Türkiye’de sınırlı kadro açılırken, dünya genelinde optisyenler kamu sağlık sistemlerinde önemli roller üstleniyor..
İngiltere: Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) kapsamında, okul, huzurevi ve toplum merkezlerinde düzenli göz taramaları yapıyorlar.
Kanada: Kırsal kamu kliniklerinde temel muayene ve koruyucu sağlık hizmeti sunuyorlar.
Almanya: Kamu bakım evleri ve rehabilitasyon merkezlerinde görev alıyorlar, sosyal sigorta kapsamında hizmet veriyorlar.
Japonya: Okullarda ve iş yerlerinde zorunlu göz taramalarında görev alıyorlar.
Avustralya: Kamu kliniklerinde ücretsiz gözlük dağıtımı ve bakım hizmetleri sunuyorlar.
Ne Yapılmalı?
Uzmanlara göre, Türkiye’nin de benzer bir kamu modeli geliştirmesi gerekiyor. Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri ve hastanelerde açılacak yeni kadrolar, hem mezunların istihdamını artıracak hem de halkın göz sağlığına erişimini kolaylaştıracak.
Optisyenler, dünyada kamu sağlığının vazgeçilmez bir parçası haline gelirken Türkiye’de hâlâ yok sayılıyor. Oysa atılacak birkaç adımla hem işsizliği azaltmak hem de halkın göz sağlığını korumak mümkün. Şimdi sıra, dünya modellerinden ilham almakta.
2024 itibarıyla “ortalama 3.900 kişi” mezun olurken, 2020’de ÖSYM yerleştirme verilerine göre bu rakam 4.888 olmuş, 2023 yılına ilişkin haberlere göre ise “ortalama 5 bin mezun” ifadeleri yer alıyor.
SGK, MEDULA Optik’te evrakların yalnızca elektronik ortamda ...
Türkiye’de her yıl binlerce optisyen mezun olurken, kamu kur...
Gaziantep Optikçiler Derneği, sektördeki dayanışmayı pekişti...
Meta kesenin ağzını bir açtı, kapatmak nedir bilmiyor. Mühen...
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), küçük ve orta ölç...
ABD’nin 2 Nisan’da açıkladığı “karşılıklı gümrük tarifeleri”...
Saatlerce güneş gözlüğü deneyip en uygun modeli seçen müşter...
İnternette ‘mim’ kültürünün en sevdiğim karakterlerinden bir...
Görme bozukluğu veya sürücülerin gözlük takmaması nedeniyle ...
Sağlık Alanında Önemli Düzenlemeler Getiren Kanun Teklifi TB...