a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

MESUL MÜDÜRLÜK MESLEĞİMİZE NASIL DÂHİL OLMUŞTUR?

Müessesenizi, açmadan önce VERGİ DAİRESİNE “işe başlama bildiriminde” bulunmanız gerekmektedir.

07 Ekim 2011 - 11:07 'de eklendi.

MESUL MÜDÜRLÜK MESLEĞİMİZE NASIL DÂHİL OLMUŞTUR?

Mesleğimiz, sistemli, planlı, sürekli olarak perakende ve tedarikte tekel oluşturmak isteyen sermayenin karını artırmaya yönelik biçimde dönüşüme uğratılmaya çalışılmaktadır.

Gözlükçülük alanında ise kanun ve kurs la birlikte yürütüldü. 23 dernekten sadece birisi mesul müdürlük sistemini istedi ve destekledi. Bir dernekte gözlükçü- gözlükçü ile ortak olsun önerisinde bulundu. Bu öneriyi o dönemde Bursa Dernek başkanlığını yapan Sayın Cemal BALIKTUTAN yaptı. Geriye baktığımda en sağlıklı ve doğru öneride buydu. Diğer derneklerin tamamı mesul müdürlüğe karşı çıktı. Böyle bir hayati konu üyelere sorulmadı. Görüşleri alınmadı. Bizler O günlerde bu uygulamanın sonucunun zincir olacağını söyledik. Ama o dönemde bir başkanımız, ben kursu açtırmayacağım, eğitimin alternatifi eğitimsizlik olmaz, Başbakan arkadaşım ona çıkar yine kursu açtırmam, bizlere, kurs isteyenlerde mesleklerini mesul müdürlük sistemi ile bu mesleği yapsın dedi.  Bildiğiniz gibi hem kurs açıldı hem de mesul müdürlük çıktı. Daha sonra öğrendik ki kursa karşı olan!!! bu meslektaşımız bir dernek başkanı ile AKP grup başkanının evine giderek kursun çerçevesini çizmişler.

5193 sayılı meslek kanunumuzun çatısının oluşturulması, o dönem Başbakanımızın sağlıktan sorumlu danışmanı ve sağlık komisyonu üyesi Turan çömez tarafından çizildi.  Mesul müdürlük konusundaki en doğru bilgiyi ülkemize döndükten sonra ondan alabileceğimizi söyleyebilirim. 

Daha sonra bu başkan mesul müdürlük için AB müktesebatıdır demeye başladı. Bunu da TEB ‘ne sorduk Sağlık AB müktesebatımıdır? Mesul müdürlük müktesebat gereğimidir diye? Gelen cevapta Sağlığın AB müktesebatı olmadığını, 25 AB birliği ülkesinin birliğe girerken sağlıkla ilgili hükümlere şerh koyarak girdikleri yönündeydi. Mesul müdürlük sistemi böyle bir oldubittiye getirildi. Oysa sektörü ilgilendiren böyle bir konuda tüm sektörün mutabakatının sağlanması şarttı. Bu yapılmadı.

Bugün mesul müdürlüğe karşıyım demek mesul müdürlüğün var olduğu gerçeğini ortadan kaldırmaz. Geldiğimiz noktada; SGK ödemeleri devam ettiği sürece, 5 sene sonra benim kanımca Türkiye’de %35–45 piyasa payına hâkim olmuş zincirlerle birlikte çalışacağımızı bütün meslektaşlarımızın bilmesini isterim. Bunun anlamı ilerleyen dönemde geleneksel mağazalarımızın birer birer kapanacağı anlamına gelmektedir.

Müessese sahibi mesul müdür ve müessese sahibi olmayan mesul müdürlerimizin, sağlıkla ilgili konularda yasa yükümlülüklerinde TC Sağlık Bakanlığının gözetim ve denetimine tabidir. Ayrıca muhasebe ve vergi konularında Maliye Bakanlığına, İş kanunu ve Sosyal sigortalar kanunu uygulamaları ile Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığının yasa ve yönetmenliklerle belirlemiş olduğu uygulamalarda dikkat edilmesi gereken çok sayıda prosedüre uymak ve zamanında yerine getirmek zorunda oldukları birçok yükümlülükler vardır.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Kısaca Aşağıdaki Gibidir:

1.   Vergi beyannamelerinin 3568 sayılı yasayla yetki almış ruhsatlı muhasebeci veya Mali müşavirlerce imzalanması kanun gereğidir.
2.   Muhasebeci veya Mali müşavirlerle, yapacağı işlerle ilgili olarak mutlaka TÜRMOB (Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği) tarafından bastırılan seri ve sıra no’lu form ile sözleşme yapılmalı ve üstleneceği görevlerin çerçevesi ve sorumlulukları belirlenmelidir.
3.   Satın alınan emtia ve yapılan satışlarla ilgili evraklar düzgün bir şekilde saklanmalıdır.
4.   Kirada meydana gelen değişiklikler yazılı olarak muhasebeye bildirilmeli ve beyannameleri buna göre düzenlemeleri sağlanmalıdır.
5.   Yıllık gelir beyannamesi verilmeden önce, her türlü kazanç ve gelirden (faiz, kira, ristürn vb) ve hayat standardınızla ilgili her türlü değişimden doğru olarak muhasebecinizi bilgilendirin.
6.   Şu anda müesseselerinizdeki kâr haddi her gözlükçünün kâr oranları kendi alış ve satış koşullarına göre değişir. Yani, her gözlükçü bu koşullara göre kendi kâr oranını muhasebecisiyle görüşerek belirlemelidir.
7.   İşçi ve mesul müdür giriş ve çıkışları mutlaka muhasebeye bildirilmeli, çalışanların bekletilmeden SSK’na ve Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne bildirimlerinin yapılması sağlanmalıdır. Çalışanlarla İŞ SÖZLEŞMESİ imzalanmalı, işçinin görevi ve işyerinde uygulanacak kurallar yazılı olarak  Tebliğ edilmelidir. Mesul müdür, optisyenlik müessesesinde gözlük seçiminden yapımına, reçete kayıt defterine kayıt edilmesine kadar sorumludur.
8.   Çalışanlara ait ödemeler ÜCRET BORDROLARI ile yapılmalı ve ücret bordrolarının çalışanlar tarafından – “maaşını, mesai ücretini, asgari geçim indirimi bedelini aldığına” dair – imzalaması MUTLAK SURETLE SAĞLANMALIDIR. Bankalardan ATM makineleri aracılığı ile ücret ödemeleri yapılıyorsa talimat ve listeler, kanuni saklama süreleri içerisinde gerekli defter ve belgeler gibi gerektiğinde yetkililere ibraz edilmek üzere saklanmalıdır.
9.   Yıllık ücretli izinler yasada öngörüldüğü gibi kullandırılmalı ve izinlerin kullandırıldığı imzalatılmalıdır.
10.             Her yıl mutlaka müessesenizin envanterini çıkartın.
11.             Beyanname (muhtasar, KDV, Kira, Stopaj), vergi, Bağ-Kur, SSK vb. ödemelerinizi muhasebecinize yaptıracaksanız mutlaka “ÖDENDİ” makbuzlarını veya fotokopilerini isteyiniz.
12.             İşyeri kiralarının mutlaka BANKA ARACILIĞI ile yatırılması gerekmektedir.
13.             İrsaliyeli faturalarda “teslim eden” ve “teslim alan”ların imzalarının bulunması istenmektedir.

NOT 1: Müessesenizi, açmadan önce VERGİ DAİRESİNE “işe başlama bildiriminde” bulunmanız gerekmektedir.
. Günlük işlerin o gün içerisinde bitirilmesi gereklidir. Fazla mesai, iş kanununda belirtilen haftalık çalışma saatinin üzerinde kalan ve müessese sahibi ve mesul müdür tarafından belirlenir. Her ayın çalışma saati, o ay içindeki haftalık çalışma saatlerinin toplamı doğrultusunda hesaplanır.
Bugün AVM lerde faaliyet gösteren optisyenlik müesseseleri Pazar dâhil gece 24:00 kadar açıktır. Burada çalışan mesul müdürlerimiz mesailerini alabiliyor mu? Yıllık izinlerini kullanabiliyorlar mı? İzinli oldukları dönemde müessese reçete kabul ediyor mu? Bu konulardan mesul müdürlerde sorumlu olduklarını unutmamalıdırlar.
Yıllık İzin ve Mazeret İzni Kullanımı;
İş Kanununda yazılı sürelerde yıllık iznini kullanmak isteyen mesul müdür ve çalışanlar, izinlerini kullanmak istedikleri tarihleri en geç Nisan ayının sonuna kadar müessese sahibine yazılı olarak bildirmeleri gerekir. Bu süre içinde talepte bulunulmadığı takdirde izin tarihleri müessese sahibi tarafından belirlenecektir.
2- Yasal izinler dışında izin kullanma talebi, mutlaka istemin ne olduğunun açık olarak belirtildiği yazılı başvuru ile olacaktır. Kullanılan izin süresi, yıllık izin süresinden düşülecektir. O senenin yasal yıllık izni kullanılmışsa gelecek yılın izninden mahsuplaşılacaktır. Mesul müdürün izinli olduğu durumlarda optisyenlik mesleğini icraya yetkili bir kişinin görevlendirilmemesi durumunda müessesenin sadece güneş gözlüğü satmasına izin verilmekte, reçeteli numaralı gözlük cam takmasına ve satmasına izin verilmemektedir.

Mesul müdürün izinli olması ancak yerine başka bir optisyenin görevlendirilmemesi durumunda, reçeteli gözlük camı montajının yapıldığının tespit edilmesi halinde, 5193 sayılı Optisyenlik Hakkındaki kanun ‘un 15 inci maddesi hükmünde belirtilen yasal işlemler uygulanmaktadır.

Taylan KÜÇÜKER

Kaynak :İş kanunu ile ilgili veri Sayın Ecz. Ertan ÇİFTÇİ’den alınmıştır
http://www.alitezel.com/tezel/index.php?sid=yazi&id=4792

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
İstanbul’da kaçak ürün operasyonu! İstanbul’da kaçak ürün operasyonu!...

İstanbul'da 10 binden fazla kaçak gözlük, saat ve çanta ele geçirildi. Yurda kaçak yollardan sokulan, ünlü markalara ait çanta, kol sa...

Optic World 2025 Fuar tarihi açıklandı Optic World 2025 Fuar tarihi açıklandı...

İzmir Ticaret Odası 32. Gözlükçülük Meslek Komitesi öncülüğü ve İzmir Gözlükçüler Odası desteği ile İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesi...

Türkiye’de Çalışma Saatleri Düşüyor! Türkiye’de Çalışma Saatleri Düşüyo...

Türkiye'de çalışma saatleri, devrim niteliğindeki bir yasa teklifi ile önemli ölçüde değişebilecek bir dönüm noktasına geldi....

Bazı insanlar daha yüksek hızda görüyor Bazı insanlar daha yüksek hızda görüyor...

Yapılan araştırmalar sonucunda bazı insanların daha yüksek hızda gördüğü tespit edildi. Bu ses getiren ilginç bir detay oldu....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(2 Yorum)
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
tutan optik
tutan optik
12 Ekim 2011 02:03

kanunda mesul müdür adıyla tanımlanan kişi, yani meslek sahibi, iş sahibi, vergi mükellefi kişi, sağlık ocakları personelinin denetimlerindeki “sen niye şu anda benim geldiğim zaman yerinde yoksun” diye tutanak tuttukları insanlar mıdır? doktor muayenesinde yok, tutanak yok… eczacı eczanesinde yok, tutanak yok, gözlükçü işyerinde yok, tutanak var..BANA BUNU AKLI BAŞINDA BİRİ İZAH ETSİN..

ARİF
ARİF
14 Ekim 2011 08:14
Reply to  tutan optik

aklı başında olanın optikçilikle ne işi olabilir .optkçi kimdir önce ona bakalım ilk okulu bile bitiememiş taksi şöförü mavav kasap bakkal dolmuşcu kısaca cebinde para olan açmış bir dükkan tutmuş et beyinli bir mesul müdür al sana optik mağazası bu arada hasbel kader hayatında hiç gözlük te takmamıştır

Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
İstanbul’da kaçak ürün operasyonu! İstanbul’da kaçak ü...

İstanbul'da 10 binden fazla kaçak gözlük, saat ve çanta ele...

Optic World 2025 Fuar tarihi açıklandı Optic World 2025 Fuar tar...

İzmir Ticaret Odası 32. Gözlükçülük Meslek Komitesi öncülüğü...

Türkiye’de Çalışma Saatleri Düşüyor! Türkiye’de Çalışma ...

Türkiye'de çalışma saatleri, devrim niteliğindeki bir yasa t...

Bazı insanlar daha yüksek hızda görüyor Bazı insanlar daha yüksek...

Yapılan araştırmalar sonucunda bazı insanların daha yüksek h...

4 binden fazla vergi denetmeni sahaya çıkıyor 4 binden fazla vergi dene...

TBMM'de görüşmeleri süren, vergi ve sosyal güvenlik alanına ...

Gözlük sektöründe kaçak ürünler yükselişte! Gözlük sektöründe kaçak ü...

Moda ürünü olarak kabul edilen güneş gözlüklerinde dünya gen...

2024 Optisyenlik taban puanları ile başarı sıralamaları açıklandı 2024 Optisyenlik taban pu...

Optisyenlik (2 Yıllık) sıralama. 2024 TYT (YKS) Taban Puanla...

“Köylerde Gözlük Bakımı” İsimli Sosyal Sorumluluk Projesi “Köylerde Gözlük Ba...

Gözlük tamiri, gözlük temizleme işlemi, gözlük kullanırken d...

50’den fazla göz sorununu teşhis eden yapay zeka geliştirildi 50’den fazla göz so...

Yeni bir makine-öğrenme sistemi, 50’yi aşkın göz hastalığını...

Dünya Çapındaki Gözlük Müzeleri Dünya Çapındaki Gözlük Mü...

Gözlüklerin büyüleyici tarihi, dünyanın dört bir yanındaki g...

Magazin HABERLERİ
Web TV