a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Mesul müdür kısa çalışma ödeneği ve iş akdi feshi

Kısa çalışma ödeneği için mesai kısıtlaması bildiren işletmelerin medula üzerinden hiçbir işlem yapmaması gerekir.

26 Kasım 2020 - 22:20 'de eklendi.

Mesul müdür kısa çalışma ödeneği ve iş akdi feshi

Değerli Meslektaşlarım,

Pandemi önlemleri kapsamında yapılan mesai düzenlemeleri tüm iş kollarında olduğu gibi optik firmalarını da olumsuz etkilemekte.

Hastalar tıp merkezlerindeki korkutucu bulaş tehdidinden dolayı rutin göz muayenesinden kaçınmakta, gözlük ihtiyaçlarını ötelemekte.

Yaşanan ciro kayıpları işletmeleri tasarruf önlemlerine zorlamakta.

Hükümetin uyguladığı kısa çalışma ödeneği işverenlere nefes aldırmış olsa da çalışanların bu uygulamadan dolayı yaşadığı mağduriyet ne yazık ki görmezden gelinmekte.

Pandemi döneminde iş akdi feshi yasal düzenlemeyle engellenmiş olsa da işverenlerin işçinin işten çıkış formunu farklı kodla düzenleyip iş akdi feshi yaptığı görülmekte.

Özellikle optik işverenlerin mesul müdürlerinin iş akdini kesinlikle sonlandırmaması gerekir.

Mesul Müdürün iş akdinin feshi optik müessesesinin fiilen kapatılmasını ve SGK sözleşmesinin feshini gerektiren bir durumdur. Dolayısıyla meslektaşımızın böylesi bir yanılgıyla hareket edeceği düşünülemez.

İşverenlerin mesul müdür haricinde tüm personeli için kısa çalışma ödeneği başvurusu yapmasında bir sakınca yoktur. Kısa çalışma ödeneğine başvuranların mesul müdürünü bu haktan yararlandırması çok teknik bir detayı ve sonrası riskleri de beraberinde getirmektedir.

Optik işletmelerde mesai saati genel olarak 09:00 – 19:00 şeklinde olup cadde konumuna göre bu saatlerin 08:30 – 22:00 saatlerine kadar uzatıldığı bilinmektedir. AVM’ler de ise son düzenlemeler öncesinde mesainin 10:00 – 22:00 arası olduğu herkesin malumudur. İşyerinin açılış ve kapanış saati öncesinde min 30 dakika oyalanıldığı da hesaba katılırsa mesai süresi 12 saati aşmaktadır.

4857 sayılı iş kanunu’nun 63. Maddesi; Haftalık çalışma süresinin 45 saat olduğunu, aksi kararlaştırılmadıkça bu sürenin çalışma günlerine eşit olarak dağıtılacağını hükme bağlamaktadır.

Buna göre haftanın 6 günü çalışılan bir iş yerinde günlük çalışma süresi 7,5 saat olacaktır. (7 gün çalışan işyerleri de mevcuttur) Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.

İş kanununa ve piyasa koşullarına göre mesul müdür olarak çalışan her personelin fazla mesai yaptığı ve genel olarak işverenin mesul müdürün SGK bordrosuna da bu durumu yansıtmadığı bir gerçektir.

Optisyenlik mevzuatına eczacılıkta olduğu gibi mesai saati düzenlemesi yapılmadığı takdirde aynı iş yerinde ikinci bir mesul müdür istihdamına yönelik mevzuat düzenlemesi yapılması şarttır. Aksi takdirde fiili durum iş kanununa aykırılık arz etmektedir.

Bu gerçekler ışığında optik müesseseleri incelendiğinde zaten mesul müdürlerin mevzuata aykırı bir şekilde fazla mesai ile çalıştırıldığı ortadayken ve hiçbir optik müessesesi 8 saati içeren bir çalışma programına tabi çalışmazken mesul müdürünü gün içinde nasıl bir kısıtlı mesai uygulamasına tabi tutabilir ki işveren?

Mesul Müdürün iş başında bulunması yasal bir yükümlülük olup, mesul müdürün iş başında bulunmadığı durumlarda müessesede optik ürün satışının yapılmadığı iddiası işin doğasına aykırıdır.

Mesul Müdürünü gün içi mesai kısıtlamasıyla kısa çalışma ödeneğine başvuran işletmelerin durumlarını ilçe sağlığa dilekçe ile bildirmesi de bir zorunluluktur.

Kısa çalışma ödeneği için mesai kısıtlaması bildiren işletmelerin medula üzerinden hiçbir işlem yapmaması da gerekir. Ekran kayıtlarında salt hak sorgusunun dahi yapılması mesul müdürün bulunmadığı saatlerde optik reçete kabulü yapıldığı anlamına gelir ki bu durum SGK Sözleşmesinin ağır yaptırım içeren maddelerinin uygulanmasına yol açabilir ve mağduriyetlere neden olur.

Haksız yere faydalanılan kısa çalışma ödeneğine başvuran işletmeler için de ayrıca yaptırımlar mevcuttur. Ayrıca hak sahibi sigortalının özlük haklarından da feragat gerektiren bu uygulamada optik işverenlerin gereken hassasiyeti göstereceğine inanıyorum

Attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değer mi?
Sorgulanması gereken budur!.

Rast gitsin, sağlıkla kalın.

Hakan Ertunk
Gözlükçü

Yazarın tüm yazılarını okumak için tıklayınız

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Menrad Almanya Basın Bülteni Menrad Almanya Basın Bülteni

Almanya'nın Schwaebisch Gmuend kentinde bulunan, köklü Menrad Gruba ait Alman şubesi, faaliyetlerini yeniden yapılandırmak için yönetim...

Trump’ ın yeni gümrük vergileri gözlük sektörünü ne kadar etkiler? Trump’ ın yeni gümrük vergileri g...

ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı %10'luk gümrük vergisi, gözlük camı, çerçevesi ve güneş gözlüğü gibi optik ürünlerin yanı sıra diğer sekt...

Gözlük üreticisi iflas başvurusunda bulundu Gözlük üreticisi iflas başvurusunda bulu...

Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad GmbH'nin iflas başvurusunda bulunduğuna dair güncel bilgiler şu şekildedir...

Gözlüklere dikkat! Gözlüklere dikkat!

Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sektör. Nüfusumuz bu yazı yazıldığında 86 milyon 154 bin 607. İşte bu kadar ki...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Menrad Almanya Basın Bülteni Menrad Almanya Basın Bült...

Almanya'nın Schwaebisch Gmuend kentinde bulunan, köklü Menra...

Trump’ ın yeni gümrük vergileri gözlük sektörünü ne kadar etkiler? Trump’ ın yeni güm...

ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı %10'luk gümrük vergisi, gözlük...

Gözlük üreticisi iflas başvurusunda bulundu Gözlük üreticisi iflas ba...

Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad...

Gözlüklere dikkat! Gözlüklere dikkat!

Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...

Gözlük takmak kazancı artırıyor! Gözlük takmak kazancı art...

Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevs...

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

“Otizm engel değildir” “Otizm engel değild...

Otizm, sözel ya da sözel olmayan iletişimde zorluk yaşanması...

SGK, Reçete ve fatura teslim süresini uzattı. SGK, Reçete ve fatura tes...

2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...

Ülkelerin gözlük kullanma oranları açıklandı! Ülkelerin gözlük kullanma...

Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...

Magazin HABERLERİ
Web TV