10 yıl sonra sağlıkta kimler işsiz kalacak? Sağlık Bakanlığı, hazırladığı raporda 3 yıl içinde sayıları 200’ü bulan özel Anadolu sağlık meslek liselerinin 2023 projeksiyonunu çizdi. Bu projeksiyona göre, bazı branşlarda personel fazlalığı olacak ve bu fazla kesim işsizlikle yüzleşecek. Buna göre kontenjan ve mezun sayıları hesaplandığında, 2023 yılında 50 bin hemşire, 52 bin acil […]
21 Ağustos 2014 - 15:28 'de eklendi.
10 yıl sonra sağlıkta kimler işsiz kalacak?
Sağlık Bakanlığı, hazırladığı raporda 3 yıl içinde sayıları 200’ü bulan özel Anadolu sağlık meslek liselerinin 2023 projeksiyonunu çizdi.
Bu projeksiyona göre, bazı branşlarda personel fazlalığı olacak ve bu fazla kesim işsizlikle yüzleşecek.
Buna göre kontenjan ve mezun sayıları hesaplandığında, 2023 yılında 50 bin hemşire, 52 bin acil tıp teknisyeni, 36 bin anestezi teknisyeni ve 14 bin radyoloji teknisyeni fazlası olacak.
Rapora göre 2023’e kadar ihtiyaç duyulan acil tıp teknisyeni sayısı 50bin. Ancak bu liselerden 102 bin mezun çıkacak ve 52 bini fazlalık olacak.
Aynı tarihte 10 bin 500 anestezi teknisyenine ihtiyaç olmasına rağmen 46 bin anestezi teknisyeni o tarihte mezun olacak. Onların da 36 bini işsiz kalacak.
Yetişecek hemşire sayısı 350 bin olacak ve 50 bini açıkta kalacak.
26 bin radyoloji teknisyeni ihtiyacına rağmen, 40 binden fazla mezun verileceğinden 14 bini iş bulamayacak.
ÖNCELİK ÜNİVERSİTELİLERE
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun imzasıyla illere gönderilen yazıda, sağlık alanında staj imkânlarında önceliğin üniversite öğrencilerine sonra sırasıyla devlete ait sağlık meslek liseleri ile özel Anadolu sağlık meslek liseleri öğrencilerine verilmesi istendi. Ayrıca özel sağlık meslek liseleri, en fazla 30 kilometre uzaklıkta en az 50 yataklı hastanelerle 7 yıllık protokol yapacak.
Editörün Notu:
Yukarıdaki hesaba göre mevcut Optisyenlik Meslek yüksek okullarından şu anda yılda ortalama 1500 kişi mezun oluyorsa, demek ki 2023 yılında, yaklaşık 15000 optisyenimiz daha olacak, eğer yeni myo’ ların açılmasına izin verilmeye devam edilirse artık sonucu siz düşünün. Her köşeye açılan mahalle bakkallarının yerini, o tarihlerde her halde gözlükçüler alacak.
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Bu durum tüm meslekler için geçerlidir. Eczacılıkta da benzer sorun yaşanmakta. 4 yıllık bir çok program işsizler ordusuna nefer yetiştirmekte ve ne yazık ki tercih yapılırken bu durum baştan kabullenilmektedir. Sorun istihdamda norm kadroların niteliklerinin belirlenmemiş olmasından kaynaklanmaktadır. CB senfoni orkestrasına kontrbasçı, üniversite laboratuarına biyokimyacı, röntgene teknisyen alınırken uygulanan mesleki şartlar tüm pozisyonlara uygulanmalıdır. Kocaeli üniversitesi MYO şoför yetiştirir ama KPSSde yüksek puanlı zıraat mühendisi kadroya alınır!.. Ayrıca niceliği bırakın niteliğe bakın!. Donanımlı yetiştiremedikten sonra yılda 50 mezuna düşse sorun çözülmüş mü olacak?.