Tasarruf yapacağız derken sağlık harcamalarından misli ile fazlasını ödersiniz.
23 Aralık 2022 - 11:48 'de eklendi.
CAM ÇERÇEVE FİYATLARININ İYİLEŞTİRİLMESİ ZORUNLULUK HALİNE GELDİ.
Türkiye İstatistik Kurumu, 2021 yılına ilişkin sağlık harcamaları istatistiklerini yayımladı.
Buna göre, toplam sağlık harcaması 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 41,6 artarak 249 milyar 932 milyon liradan 353 milyar 941 milyon liraya yükseldi.
Sağlık harcamaları 354 milyar liraya yaklaştı. Türkiye’de sağlık harcamaları, 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 41,6 artarak 353 milyar 941 milyon liraya çıktı.
Geri ödeme sistemi kapsamında bulunan Gözlük için SGK yılda 7 milyon hak sahibine sağlık yardımında bulunuyor. Tüm gözlükçülere ödediği yıllık bedel 300-350 milyon arasında ödeme yapılıyor. Sağlık harcamaları içerisinde gözlükçülerin payı %2’lerden dramatik bir şekilde binde birlerin altına gerilemiştir. 2004 yılından beri ciddi bir iyileştirme yapılmamıştır. Tüm gözlükçülere yıllık ödenen gözlük sağlık yardımı yatım günlük ilaç ya da tedavi giderinden azdır.
Geçmişte uygulanan fon uygulamaları, döviz fiyatlarındaki öngörülmeyen artış, yüksek enflasyon nedeniyle girdi maliyetlerimiz, kira ve benzeri giderlerimiz katlanarak artmıştır. Kamunun imkânları nispetinde gözlük sağlık yardımlarının iyileştirilmesi zorunlu hale gelmiştir. Cam ve çerçeve için SGK Kurumu üç yılda 50 TL ödeme yapmaktadır.
2004 yılından beri son yerli çerçeveler için 5 TL zam yapıldı. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu 04.05.2021 tarihinde yaptığı SUT değişikliği duyurusu ile Görmeye Yardımcı Tıbbi Malzemelerin temininde fiyat artışına gitmiştir. Uzunca bir süre sonra yapılan fiyat artışları sonrası; Gözlük Çerçevesine (%10) 3 TL 50 Kuruş, Gözlük Camlarına (%10) 1TL 2 Kuruş zam yapılmıştır. Yeni tarife 01.06.2021 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. 17 sene sonra yapılan %10 zam hastalarımızın mağduriyetini gidermedi.
Gözlerimiz adeta beyinin bir uzantısı gibi çalışır. Gözlerimiz vücudumuzun Dünya ya açılan penceresidir. Gözlük çocuklarımızın gözlerini Dünya’ya açar. Çocuklarımızın göz ve görme sağlığını korumalıyız. Öğrendiklerimizin % 83 nü gözlerimizle sağlarız. Görmeyen çocuk öğrenmez. Eğitim ve öğretim başarısı olumsuz etkiler. Öğrencinin bu süreçten başarılı bir biçimde çıkabilmesinin en temel şartı sağlıklı olmasıdır. Özellikle görmeyle ve işitmeyle ilgili sağlık sorunları erken dönemde teşhis ve tedavi edilirse öğrencinin okul başarısı şansı artar. Eğitim alanında görme kusurlarının giderilmesi ve mutlaka periyodik olarak görme testi ve muayenesi yapılması gerekir. Trajikomik olan şudur ki, kırılma kusurları düzeltilemez değildir. Görme kusurları az bir masrafla düzeltilebilir. Gözlük öğrencilerin ders başarısını da yükseltir, çağdaş modern bir toplum inşa etmeninde anahtarıdır. Şaşılığı 6 yaşına kadar gözlükle tedavi etmezseniz, çözüm cerrahidir. Cerrahi işlem hem pahalı hem de risklidir. Şaşılıkta eğer bir cerrahi müdahale yapılacaksa genellikle önce göz tembelliği giderilmeye çalışılır. Göz tembelliği tedavi edilmezse, kalıcı görme kusuru derinlik algılamasında ciddi kayıp olur. Başarıda en önemli kıstas erken teşhirdir. Her yaşta gerekli bütün muayeneler mutlaka periyodik yapılmalıdır.
Ebeveynler çocuklarını doğumda,1 yaşında ve 4 yaşına gelmeden kesinlikle bir göz hekimine muayene ettirmelidir.
Ülkemizde, glokom, katarakt, diyabet ve yaşa bağlı maküler dejenerasyonu(AMD) erken dönemde teşhis etmek ve bu rahatsızlıkların geri dönüşü olmayan sağlık problemlerine yol açmasını engellemektir. Aynı zamanda kırma kusuru düzeltilecek hastalara ulaşmak, bu hastaların yaşam kalitesini konforlu, güvenli hale yükseltmek olmalıdır.
Ülkemizde her yıl 5000 vatandaşımız kaza yerinde, 6000 insanımız ise trafik kazaları nedeniyle 30 gün içerisinde hastanelerde dramatik şekilde hayatını kaybetmekte ya da sakat kalmaktadır. Resmi verilere göre, her yıl meydana gelen trafik kazalarında ekonomik mal kaybı 20 milyar TL’dir (katrilyon) Çerçeve hak ediş süresinin 3 seneden 2 seneye indirilmesi cam ve mal kayıplarını azaltır. Çerçeve hak ediş süresinin 3 seneden, tekrar 2 seneye düşürülmesi koruyucu sağlık hizmetidir. Körlüğe neden olan hastalıkların erken teşhisine ve tedavisine imkân verir. 0.5 diyoptri değişik olması halinde cam yenilenir hükmünün eskiden olduğu gibi “cam numarası değiştiğinde yenilenir” şeklinde düzenlenmesi kamu sağlığının korunması ve sürdürülmesi açısından doğru uygulama olacaktır.
Reçete başı sabit hizmet bedelinin dışında, Eczacılar haklı olarak meslek hakkı istiyor. AB ülkeleri uygulamalarını örnek göstererek bunu talep ediyorlar. Gözlükçülük bir formasyon mesleğidir. Al-sat tıbbi cihaz satış noktaları değildir.Cam ve çerçeveden meslek bilgimizi de katarak laboratuvarda hastaya hekim reçetesine göre, özel hastanın görme kusurunu düzelten gözlüğü yapan ellerdir.
Bizlerde Eczacılar gibi Sağlık mesleğiyiz. Eczacılarda Gözlükçülerde T.C. Sağlık Bakanlığının gözetim ve denetiminde çalışıyor, Eczacıların da gözlükçülerin de özel meslek kanunları vardır. Her iki meslekte de meslek mensubu Üniversitelerden mezun oluyor. Her iki meslek grubunun oda birliği var. Sağlık alanında geri ödeme sistemindeler. Eczacılar ilaç satar, gözlükçüler ilaç ve tedavi kapsamında tıbbi cihaz satar. Hastalara sağlık danışmanlığı hizmeti, gözlüklerine garanti servis hizmeti sunuyoruz
Üniversite bir meslek için meslek bilgilerini öğretir, mezuniyetinde de bu bilgileri icra etmesi için diploma verir. Dolayısıyla her meslekte olduğu gibi yaptığımız, işçilik ve hizmetler için bir meslek hakkı istemek doğal hakkımızdır. 10 TL ye sattığımız cam, meslek bilgimizi katarak 150 bin TL ve üzeri yüksek teknolojik makinelerde gözlük çerçevesine tespit etme işleminden camdan elde ettiğimiz kar SUT da işçilik ve hizmetler dâhil diye fiyatlandırılmaktadır, bunun hakkaniyetle adaletle bağdaşır yönü yoktur. Bu bedel bu işçilik hizmetinin karşılığı değildir.
Hastanın gözlüğü ile ilgili, görme kusuru, camları, çerçevesi, çerçeve cam seçimi, cam ve çerçevenin nasıl kullanılacağı, camın teknik kimyasal özelikleri, camların. Çerçeveye tespit edilirken görmenin optik merkezden sağlanması, pupilla mesafelerinin ve montaj yükseklikleri, burada yazmaya ve saymaya kalksak sayfalar dolduracak bir dizi sağlık danışmanlığı hizmeti ve uygulaması yapıyoruz. Bununla da kalmıyor gözlük çerçeveleri ve gözlük için 2 senelik garanti ve servis hizmeti sunuyoruz. Pat değişimi, kötü kullanım yüzünden, sapların geri dönüş açılarında meydana gelen ayar bozuklukları, sap uçlarının değişimi, kulak arkası ayarları, çerçeve içi misina değişikliği, nilör çerçeve misina değişikliği, pantoskopik, retroskopik açı ayarları, kırılan sap değişiklikleri, kaplama bozukluklarında çerçeve değişimi, Silme bezi, Gözlük kılıfı… vs Tıpkı eczanelerde olduğu gibi reçetelerin medula optik provizyon sistemi üzerinden hak ediş onaylarını alıyoruz.
Reçeteleri, reçete kayıt defterine düzenli kayıt ediyoruz. Bu kazanç üzerinden vergi veriyoruz, çalışanlarımıza istihdam sağlıyoruz. Geçimizi temin ediyoruz. Eczacılar gibi meslek hakkı dışında, reçete başı sabit bir hizmet bedelinin gözlükçülere de verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bütün bu işçilik ve hizmetlerin bedelinin gözlükçülere yüklenmesi adil ve kabul edilebilir değildir.
MESLEK HAKKI: BİR MESLEK MENSUBUNUN, MESLEĞİNİ İCRA EDERKEN, MESLEKİ BİLGİ VE BECERİLERİNİ YA DA SANATINI ORTAYA KOYARAK YARATTIĞI DEĞERİN MADDİ KARŞILIĞIDIR.
Görme kaybından kaynaklanan tüm ekonomik ağır yükler Depresyon, kanser, erken bunama ve romatizmaya davet çıkarır. Ekonomik durum görme kusurlarını ciddiye alıp almama konusunda önemli etkiye sahiptir. Sonuçlar, sağlık politikası üretenlerin dikkatini çekmelidir. Çünkü gelişmiş bir ekonomide bile göz kusurları ekonomik gelişmeyi sınırlar.
Kör bir insanın bakım masrafları, ailesine verdiği acı para ile ölçülmez. Yapılan yardımlar bir anlamda koruyucu sağlık hizmeti görevi yapmaktadır. Tasarruf yapacağız derken sağlık harcamalarından misli ile fazlasını ödersiniz.
MEDULA OPTİK PROVİZYON SİSTEMİNDEKİ UYGULAMA BİLİMSEL OLARAK YANLIŞTIR.
Gözlük camları 0,25 Diyoptri aralıklarla üretilir. Görme kalitesini ve keskinliğini bu kadar küçük değerler değiştirebilir. Kanımızca SGK’nun bu uygulamayı başlatmasındaki amacı tasarruftur. Sağlığın tasarrufu olmaz. Başarılı bir sağlık hizmeti zamanında sunulan sağlık hizmeti demektir. Halk sağlığının korunması sosyal devlet olmanın gereğidir.
Gözlük camları 0,25 Diyoptri aralıklarla üretilir. Görme kalitesini ve keskinliğini bu kadar küçük değerler değiştirebilir. Siferik lenslerde bunu hesaplamakta ve medula optik sistemine programlamakta bir güçlük yoktur (Basit Miyop ve hipermetropi)
Silindirik lensler teorik olarak silindir kesitinden elde edilirler. Bir plan silindirik lens bir meridyende güç ihtiva etmez, bu aks olarak bilinir. Aks’a gelen ışınlar, aks da güç olmadığı için kırılmadan geçer. Lens aks da plandır (0.00 D). Aks, reçete yazılırken referans meridyeni olarak kullanılır.(Başlangıç meridyeni). Aksa 90 derece dik meridyende güç maksimumdur, silindirin toplam gücüne eşittir. Aks a 90 derece dik meridyenle aks arasındaki meridyenlerde güç değişir. Akstan uzaklaştıkça lensin diyoptri gücü her meridyende artar. Aksa dik meridyende maksimuma ulaşır.
Özetle silindirik lensin aksı her derece değişmesinde camın diyoptri sistemi yani gücü değişir.
SPHCYL bir lenste camın toplan güç diyoptri değerini hesaplamak çok yüksek matematik bilgisi ve karmaşık hesaplar gerektirir. Bunun medula optik sistemine uygulanabilirliği hemen hemen imkânsızdır. Kaldı ki bunları eğitim sırasında optisyen öğrenciler bile güç hesaplamakta zaman ve emek vermek gerekmektedir. Şu anda Sphcyl lenslerle ilgili medula optik provizyon sisteminde yapılan 0.50 D fark hesabı maalesef bilimsel olarak yanlıştır.
Aşağıdaki linkten oftalmik lenslerin meridyenlerdeki diyopri’lerinin hesaplamaları ile ilgili üniteyi inceleyebilirsiniz.
https://www.ko-go.org.tr/…/dsyfknOpS8112019112025.pdf
Daha iyi bir göz ve görme sağlığı hizmeti, erken teşhis, daha az körlük, daha az trafik kazası, daha az can ve mal kaybı, daha fazla üretim, daha fazla katma değer, daha başarılı eğitim, uzantısında çağdaş bir toplum ve daha az kamu gideri demektir. Gözlük çağdaş ve modern bir toplum inşa etmenin anahtarıdır.
SGK TARAFINDAN YAPILAN GÖZLÜK SAĞLIK YARDIMI BİR ANLAMDA KORUYUCU SAĞLIK HİZMETİDİR. ÖZETLE SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNDAN TALEPLERİMİZ
Cam, çerçeve ve işçilik fiyatlarının güncellenmesi, Çerçeve hak ediş süresinin 3 seneden 2 seneye indirilmesini, 0.50 D aralığının cam numarası değiştiğinde ödenir, çocuklarda hak ediş süresinin rapor şartı aranmaksızın 1 seneye indirilmesi, SGK Reçete başına sabit hizmet bedeli, meslek haklarını verilmesini OPTİK PROTOKOLÜN Birliğimizle yapılmasını talep ediyoruz.(Dernek faaliyet belgesinin oda faaliyet belgesi olarak güncellenmesini istiyoruz)
XX.Bölge Kuzeydoğu Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Taylan KÜÇÜKER
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Çok yerinde yorumlar çok daha fazla verdigimiz sayamadığımız hizmetlerimiz var.verdiğimiz emeğin zamanın sermayenin karşılığını alamıyoruz