İngiliz bilim adamları, insan korneasında daha önce varlığı bilinmeyen yeni bir tabaka bulunduğunu ortaya çıkardı. İnsan korneasında daha önce varlığı bilinmeyen yeni bir tabaka bulunduğunu ortaya çıkaran İngiliz bilim adamları, göz hekimliği ders kitaplarının yeniden yazılmasına yol açacak nitelikte bir buluşa imza attı. İngiltere’nin Nottingham Üniversitesi’nden bilim adamlarının yaptığı keşif kornea grefti ve nakli ameliyatlarından […]
13 Haziran 2013 - 17:37 'de eklendi.
İngiliz bilim adamları, insan korneasında daha önce varlığı bilinmeyen yeni bir tabaka bulunduğunu ortaya çıkardı.
İnsan korneasında daha önce varlığı bilinmeyen yeni bir tabaka bulunduğunu ortaya çıkaran İngiliz bilim adamları, göz hekimliği ders kitaplarının yeniden yazılmasına yol açacak nitelikte bir buluşa imza attı.
İngiltere’nin Nottingham Üniversitesi’nden bilim adamlarının yaptığı keşif kornea grefti ve nakli ameliyatlarından çok daha iyi sonuçlar alınmasına imkan verecek. Profesör Harminder Dua tarafından keşfedildiği için Dua tabakası olarak adlandırılan yeni tabaka kornea dokusunun içinde yer alıyor.
Gözün dış tabakasının en önünde yer alan, şeffaf yapıda, kubbe şeklinde ve 550 mikron (0,55 milimetre) kalınlığında bir doku olan kornea, göze gelen ışığa karşı koruyucu lens görevi görüyor.
İnsan korneasının şimdiye kadar, önden arkaya doğru sıralanan, kornea epiteli, Bowman zarı, kornea stroması, Desme membranı ve kornea endoteli adı verilen 5 tabakadan oluştuğu sanılıyordu. Yeni keşfedilen Dua tabakası, korneanın arkasında yer alan, kornea stroması ile Desme membranı arasında bulunuyor.
Kalınlığı sadece 15 mikron (0,015 milimetre) olmasına karşın son derece dayanıklı olan Dua tabakası 1,5-2 barlık basınca direnç gösterebiliyor.
Bulduğu yeni tabakaya ilişkin yaptığı açıklamada, bunun, göz hekimliği ders kitaplarının kelimenin tam anlamıyla yeniden yazılmasına neden olacak önemli bir keşif olduğunun altını çizen Dua, bu yeni tabaka sayesinde göz ameliyatlarının hastalar için artık daha güvenli ve basit hale geleceğini söyledi.
Dua, “Klinik açıdan bakıldığında, dünyanın her yerinden klinik tedavilerde uzmanlaşmış hekimlerin, bu tabakanın varlığı, yokluğu veya yırtılmasıyla ilişkilendirmeye başladığı birçok hastalık bulunuyor” dedi.
Dua tabakası hakkındaki çalışma Ophthalmology adlı bilimsel dergide yayımlandı.
Küresel Kalkınma İçin Gözlük Kullanımı’ raporunu hazırlayan ...
Rodenstock önümüzdeki aylarda Regen tesisini saf bir mühendi...
Orta Vadeli Program (OVP), kredi kartı ve kredi kullanımına ...
Mahkeme kararı doğrultusunda optik gözlük camlarının hastala...
AB'nin MDR düzenlemesinin Türkiye'de de yürürlüğe girmesi so...
“Silhouette Evi kişisel deneyime odaklanıyor. Schmied, Buras...
Merhumeye Allah’tan Rahmet, Kederli Ailesine, Sevenlerine, C...
Küresel gözlük pazarı büyüklüğünün 2022'de 170,53 Milyar ABD...
Türkiye’de her üç çocuktan birinin göz bozukluğu yaşadığı ve...
Kollarınızı iyice uzatmadan yakını okuyamayacak duruma geldi...