10 Mayıs 2012 - 22:00 'de eklendi.
Son günlerde bazı il sağlık müdürlüklerinin optisyenlik müesseselerinde yaptığı denetimlerde, özellikle kontak lens satışı işlemi sonrasında, reçete kayıt defterine kaydedilen bilgilerin, denetime gelen kamu görevlisince yeterli görülmediği, söz konusu reçetelerin nüshasının da talep edildiği, eğer reçetenin bir örneği (fotokopisi) yok ise cezai müeyyideye tabii tutulabildikleri şikayetlerinin tarafımıza ulaşması üzerine, optik sektörünün lider konumundaki firmalarından olan “…. Lens” in avukatı Sayın Avukat Mehmet Akif Gültekin ‘e konu hakkındaki görüşünü sorduk.
“CEZA GELİYORUM DEMEZ”
.
Kontakt Lens satışında YANLIŞ UYGULAMALAR
.
“HAKSIZ CEZALAR”
.
Son günlerde bazı il sağlık müdürlüklerinin optisyenlik müesseselerinde yaptığı denetimlerde, özellikle kontak lens satışı işlemi sonrasında, reçete kayıt defterine kaydedilen bilgilerin, denetime gelen kamu görevlisince yeterli görülmediği, söz konusu reçetelerin nüshasının da talep edildiği, eğer reçetenin bir örneği (fotokopisi) yok ise cezai müeyyideye tabii tutulabildikleri şikayetlerinin tarafımıza ulaşması üzerine, optik sektörünün lider konumundaki firmalarından olan “…. Lens” in avukatı Sayın Avukat Mehmet Akif Gültekin ‘e konu hakkındaki görüşünü sorduk.
.
Ülkemizde optik müesseselerinin, mevzuat açısından temel olarak “5193 Sayılı Optisyenlik Kanunu” ve bu kanunun uzantısı niteliğindeki “Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmelik” çerçevesinde faaliyetlerini yürüttüklerini ifade eden Avukat Mehmet Akif Gültekin, optik müesseselerin nitelik itibariyle eczane ile eşdeğer sağlık kuruluşları olduğunu, dolayısıyla belirgin bir disiplin anlayışı çerçevesinde ve yukarıda anılan mevzuata uygun faaliyetlerini sürdürmeleri gerektiğinin altını çizdi.
.
Avukat Mehmet Akif Gültekin,5193 Sayılı Optisyenlik Kanunu’nun, gözlük ve kontak lens satışı yetkisini sadece ve sadece optisyenlik müessesesine verirken, ilgili kanunun 6. maddesinin 2. fıkrası ile de numaralı gözlük ve dolayısıyla kontak lens satışının mutlaka reçete ile yapılması gerektiğini hüküm altına aldığını belirtti.
Gerek 5193 Sayılı Kanun’un 12. maddesi, gerekse Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmelik’in 19. maddesi gereğince her optik müessesenin bir Reçete Kayıt Defteri bulundurma zarureti olduğunu belirten Av. Mehmet Akif Gültekin, reçete kaydetme usulünü düzenleyen yönetmeliğin 19. maddesinin 2. fıkrası hükmünün reçetenin bir suretini muhafaza etmek gibi bir yükümlülüğü optisyene yüklemediğine dikkat çekti.
.
Av. Mehmet Akif Gültekin şöyle devam etti:
.
Yönetmeliğin 19/2 maddesi aynen şunu ifade etmektedir: “Müesseselere gelen gözlük ve kontakt lens reçeteleri, mesul müdür tarafından tarih konulup imzalanır ve mühürlenir ve reçete kayıt defterine kaydedilir. Reçetenin 20 nci maddede belirtilen kabul edilemeyecek reçetelerden olması ve geri çevrilmesi halinde, bu durum da deftere kaydolunur.”
.
Eş anlatımla, yönetmeliğin satış işlemi esnasında reçete ile ilgili olarak optisyenlik müessesesine verdiği yükümlülük, sadece yönetmeliğin 20. maddesinde yazılı şatları ihtiva eden (20 . Madde: Optisyenlik müessesesinde, göz hastalıkları uzmanı tabipler tarafından yazılmayan ve tabibin adını, diploma veya sicil numarasını, görev adresini veya çalıştığı sağlık kurum ve kuruluşun ismini ihtiva etmeyen reçeteler kabul edilemez ve bu şekildeki reçetelerde yazılı olan numaralı gözlük camları ve her türlü lens satılamaz”) reçeteleri kayıt altına almaktır; reçetelerin bir nüshasını ya da fotokopisini muhafaza etmek değildir.
.
Bu meyanda denetim esnasında bir optisyenden reçete kayıt defterinde bilgileri yer alan herhangi bir reçetenin örneğini ya da fotokopisinin olmadığı gerekçesiyle o müesseseye cezai müeyyide uygulamak hukuka aykırıdır.
.
Bunun yanında, mevzuatın getirmediği bir yükümlülüğü idarenin tek taraflı dayatmaya çalışması ve bunun sonucunda da optisyene mağduriyet yaşatması, Türk Ceza Kanunu’nun 257. madde hükmünde vücut bulan “Görevi Kötüye Kullanma” suçunun işlenmesini beraberinde getirecektir.
.
Peki o halde, bir optik müessese böyle bir keyfi olarak addedilebilecek uygulama sonucunda ne yapmalıdır?
.
Öncelikle, denetim esnasında kamu görevlisi tarafından tanzim edilecek olan tutanağın dikkatli bir şekilde optisyen tarafından okunması gerekmektedir. Zira, tutanakta yazılanlar, denetim sonucunda o optisyenlik müessesesi hakkında tespit edilen hususları içermiş kabul edileceğinden, eğer tespit edilmemiş olan husus tutanak içeriğinde yer almaması halinde kesinlikle tutanağın altına imza atılmaması ya da tutanağın altına tespit edildiği iddia olunan hususu kabul edilmediğini içeren beyanın yazılmasını sağlamak gerekmektedir.
.
Optik müessese kendisine, cezai müeyyide ya da idari yaptırım uygulanması halinde ise, cezanın/yaptırımın nev’ine göre, yasal süresi içinde yetkili Sulh Ceza Mahkeme’sine itiraz etmesi ya da İdare Mahkemesi’ne müracaat etmesi gerekmektedir.
.
OptisyeninSesi özel haber
Arkadaş, bugün 6-7 saat internette google de Kontakt Lens Reçete örneği aradım. Siz de arayın ve Kontakt Lenslerle alakalı taramalar yapın. Karşınıza neler neler çıkacak görün de şaşırmayın :)) Bir tane SGK nın da belli kriterlerdeki ödemesini yaptığı lenslere ait tek bir tane resmi siteler de dahil reçete örneği yok. Bu konuda facebook da Gözlükçü/Optisyen gruplarına da elinde örnek olan rica ediyorum bana yollasın deyip mailimi verdim. Hiçbir meslek sitemizde, bir tane reçete örneği yok. Doktorlar da kendi optik reçetelerine Kontakt Lens ile ilgili reçete yazmaya çalışıyorlar, standart bir formatta yazmadıkları için de sürekli sıkıntılar yaşanıyor. Muhakkak birşeyi eksik yazıyorlar… Read more »
Biz bu konuyu bu şekilde bilmediğimizden sadece reçete ile gelenlere lens satıyorduk. O da yılda bir iki kutu. Bu sorunumuza yardımcı olan …. lens firmasına teşekkür ederiz.
Bunları denetlemeden once ınternetteki lens ve gözlük satışlarını engellemek icin bi çalışma yapsalar ya