Zaten sosyal medya sağlığımıza zararlıymış! Konsantrasyonumuzu bozan 12 neden. Başarının ilk şartı konsantrasyondur. Ancak günümüzde konsantrasyonumuzu bozan o kadar çok unsur var ki enerjimizi tek bir noktaya odaklamamızı engelliyor. Erişimi engellenen Twitter ve YouTube gibi sosyal medya da konsantrasyonumuzu bozan unsurlar arasında yer alıyor. Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, günlük hayatımızda ve başarıya giden yolda […]
02 Nisan 2014 - 13:00 'de eklendi.
Zaten sosyal medya sağlığımıza zararlıymış!
Konsantrasyonumuzu bozan 12 neden.
Başarının ilk şartı konsantrasyondur.
Ancak günümüzde konsantrasyonumuzu bozan o kadar çok unsur var ki enerjimizi tek bir noktaya odaklamamızı engelliyor. Erişimi engellenen Twitter ve YouTube gibi sosyal medya da konsantrasyonumuzu bozan unsurlar arasında yer alıyor. Yrd. Doç. Dr. Gamze Şenbursa, günlük hayatımızda ve başarıya giden yolda bariyerler kuran, konsantrasyon katilleriyle mücadele yöntemlerini sizler için yazdı.
İşte güçlü bir konsantrasyon için birkaç ipucu:
SOSYAL MEDYAYI SINIRLAYIN
Çalışırken sosyal medya sitelerine girmekten kaçının. Konsantrasyonunuzu bozmamak için mesajlarınızı iş aralarında kontrol edin. Eğer kendinizi tutamıyorsanız internete bağlı olmayan bir yere dizüstü bilgisayarınızı götürün.
HER GELEN MAİLE ANINDA BAKMAYIN
Mail, posta kutunuza düşer düşmez uyarı veriyor ve siz hemen ona bakmak veya yanıtlamak istiyorsanız bu durumda da dikkatiniz dağılır. Bir çok e-posta işinizle ilgilidir ama sürekli bakmak istiyorsanız dikkat dağıtıcıdır. E-mail kutunuzun sesini kısıp belirli aralıklarla kontrol etmeniz dikkat dağınıklığını önleyecektir. Günün geri kalanında e-mail kutunuzu kapatmanız dikkatinizi toplamanızı kolaylaştıracaktır.
CEP TELEFONUNUZU SINIRLAYIN
Cep telefonu sesi e-posta sesinden daha yıkıcıdır. Hele de konuşurken harcadığınız vakit hem zamandan çalar hem de işinizin ivmesini keser, dikkatinizi dağıtır. Eğer özellikle yoğun bir proje üzerinde çalışıyorsanız telefonunuzu susturmayı düşünün. Sesli mesajları kontrol etmek için belli zamanlar seçin. Bir kerede tüm mesajları dinlemek her birini ayrı ayrı dinlemekten daha az yorucudur.
ÇOK İŞ ALMAYIN
Birarada yapılan işler her zaman dikkatinizi kaybetmenize neden olur. Sonuçta aynı anda üç proje yapıyor olmak projeleri ayrı ayrı yapıyor olmaktan daha uzun sürer. Mümkünse dikkatinizi her zaman tek projeye verin. Öncelik sıranı belirleyin ve onun üstünde çalışın.
SIKINTI
Her gün yapmamız gereken görevlerden bazıları diğerlerinden daha sıkıcıdır. Sıkıcı işler dikkat dağıtıcıdır ve son derece savunmasız haldeyken değerli dakikalarınız çalınabilir. Sıkıldıysanız eğer, çalışma alanınızın tozunu almak bile cazip görünebilir. Kendinizle bir anlaşma yapın: Eğer belli bir süre için görevde kalırsanız, bir 10 dakika mola kazanın. Kahve, atıştırma veya dışarıda bir yürüyüş ile kendinizi ödüllendirin. Sıkıcı görevleri bir an önce bitirmek istemek başarmayı daha kolay hale getirir.
DIR DIR EDEN DÜŞÜNCELERİ SINIRLAYIN
Ev işleri veya ayak işleri için endişelenirken yaptığınız işe odaklanmanız zordur. Veya dün yaptığınız bir konuşmayı düşünürken ve aklınızdan cevaplarken… Beynin çevresinde uğultu yaratan dır dır eden düşünceleri uzaklaştırmak için en iyi yol onları yazmaktır. Daha sonra tamamlamak için ayak işleri, ev işleri ya da diğer görevlerin bir listesini yapın. Bu düşüncelerin kağıt üzerinde olduğunu bilmek, bunların bir süre için zihninizden gitmesine izin vermeyi mümkün kılar.
STRESSİ SINIRLAYIN
Stres altında bireysel görevlere odaklanmak zor olabilir. Daha da kötüsü, stres vücut üzerinden hasarlara neden olur. Siz konsantre olmaya çalışırken, stres baş ağrısı ya da bir kalp problemine sebep olabilir. Meditasyon gibi stres azaltma tekniklerini öğrenin. Bu, stresli düşünceleri dizginlemeye yardımcı olabilir. Eğer yakınınızda bir meditasyon merkezi bulamazsanız, internet üzerinden online sınıf arayın.
YORGUNLUĞU AZALTIN
Yorgunluk konsantrasyonu engeller. Çalışmalar çok az uykunun, dikkat süresi kısalığı ve kısa süreli hafıza problemine kaynak olabileceğini düşündürtmektedir. Çoğu yetişkin için gecelik 7-9 saat uyku gerekir. Uyku, dikkatinizi daha iyi toplamanıza yardımcı olacaktır. Sonra da en yoğun görevleri planlamayı ve yapmayı başarabilirsiniz.
AÇLIK: KAHVALTIYI ATLAMAYIN
Özellikle kahvaltı ve öğün atlama konsantrasyon katilidir. Beynin yakıt olmadan odaklanması mümkün olamaz. Çalışmalar kısa süreli hafızanın ve dikkatin açken çok çabuk dağıldığını göstermiştir. Aç kalmayın ve beyine sabit bir yakıt kaynağı verin. Bunları alışkanlık haline getirin;
Her zaman kahvaltı.
Yüksek proteinli atıştırmalıklar yiyin (peynir, fındık)
Basit karbonhidratları atlayın (tatlılar, beyaz makarna)
Kompleks karbonhidratları seçin (kepekli tahıllar)
DEPRESYONDA MISINIZ?
Çoğu insan depresyona düşme eğilimindedir. Konsantrasyon güçlüğünün en sık görülen belirtilerinden biri depresyondur. Eğer odaklanma sorunu yaşıyorsanız ve aynı zamanda, boş umutsuz ya da kayıtsız hissediyorsanız depresyon yaşıyor olabilirsiniz. Eğer depresyonda olabileceğinizi düşünüyorsanız, ilk adım, bir doktor veya danışman ile konuşmaktır. Depresyon günümüzde çok iyi tedavi edilebilen bir hastalıktır. Birçok çalışma, antidepresan ilaçlar, konuşma terapisi ve bazı yöntemlerin etkinliğini göstermiştir.
İLAÇLARI AZALTIN
Ne yazık ki, depresyon tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar konsantrasyonu engelleyebilir. Aynı şey diğer pek çok ilaç için de geçerlidir. Eğer bir ilaç kullanıyor ve bunun konsantrasyonunuzu etkilediğini düşünüyorsanız doktorunuza mutlaka danışmalısınız. Dozunu ayarlamak veya farklı bir ilaç sınıfına geçiş konusunda doktorunuzla konuşun.
ADHD’Yİ KONTROL ALTINA ALIN
Dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu (ADHD) sadece çocuklara ait bir sorun değildir. Yetişkinler de bu sorundan çocuk yüzdenin yarısı kadar etkilenmektedir. Klasik belirtileri kısa dikkat süresi ve odaklanma sorunu yüzünden görev alamamadır. Eğer ADHD sorunu ve odaklanma problemi varsa bir doktor veya danışmana başvurun. Davranışçı terapi ve ilaç dahil olmak üzere bu durumu yönetmek için çeşitli yollar vardır.
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...