a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Kibrit

Kibrit kutusu hayatımızdan neredeyse çıkmış bir ürün, kibrit üretim yada dağıtımı ise eski anlam ve cazibesini kaybetmiş bir ticaret.

05 Şubat 2019 - 15:57 'de eklendi ve 53414 kez görüntülendi. A+A-

Kibrit

Türlü türlü çakmaklar farklı şekil ve özellikleriyle, çok uzun yılların vazgeçilmez bir ürününü artık belkide sadece koleksiyonerlerin dar ilgi alanına itmiş durumda.

Nemden, rüzgardan etkilenmeyen farklı ve cazip şekilleriyle birer aksesuara dönüşen çakmaklar bir kibrit kutusundan çok daha uzun ömürlü ve belkide çok kere bir kibrit fiyatına, daha da önemlisi her yerde kolaylıkla bulunabiliyor.

Bütün bunları neden anlatıyorum, bu gün uzun zamandan sonra çakmak bulamadığım bir anda (köydeki evimizde) elime bir kibrit kutusu geçti, işimi gördükten sonra eski bir alışkanlıkla kibrit kutusunu cebime attım, biraz sonra tekrar kullandıktan sonra tekrar cebime koyarken üzerindeki reklam dikkatimi çekti.

Kibrit kutusu üzerinde ne reklamı olabilir belki bir otel yada restoran, belkide bir festival etkinliği tanıtımı, ancak üzerindeki reklam çok ilginçti, bir çakmak markasının reklamı…Kibrit kutusunun üzerinde reklamı olan şey, kibritin sonunu getiren çakmaktı. Düşündüm; bir kibrit üreticisi kendi pazarını eline geçiren hatta yok eden bir ürünün reklamını, yine kendi ürettiği ve satmaya çalıştığı kibrit kutusunun üzerine nasıl koyar diye. Kibritçi küçülen kibrit pazarında acaba çakmak işine mi girmişti, yada bu reklam işinde kibrit işinden daha mı çok para vardı, yada kibritçi düşünme yeteneğini mi kaybetmişti.

Şimdi kibritçiyi kendi sorunları ve tercihleriyle baş başa bırakıp, aslında durumları kibritçiye hiç benzemeyen ama davranışları ile kibritçi görünümü veren bazı meslek adamlarımıza bakalım. Çakmakçının çakmak reklamı yapmasının ne kadar anlaşılır ve normal olduğu kabul edilmek gerekirse, kibritçinin çakmak reklamı alması ise o kadar anlaşılmazdır, ne varki bu topraklarda gözlükçüyüm optisyenim derken optometri ve optometrist reklamı yapmak da bir o kadar “normaldir!”
Kibritçi kızın hikayesini bilenlerimiz bilir, korkarım optometrist olma sevdası ile optometri reklamı yapan optisyenlerin hikayesinin sonu çok daha dramatik olacak, ne diyelim Allah akıl hocalarına ve reklam verenlerine akıl fikir versin…

Bilmeyenler için kibritçi kız hikayesi yada masalı

Hava çok soğuktu etrafta koşturan insanların arasında çıplak ayakları, incecik sesi ile evde bulunan annesine yemek götüre bilmek için kibrit satan bir kız çocuğu. Yılbaşı akşamı idi o gün, küçük kız caddenin karşısına geçerken düşürmüştü ayaklarındaki terliği iki yaramaz çocuk alıp kaçmışlardı terliklerini. Buz gibi yerlere çıplak ayaklarla basıyor kimse onun farkına bile varmıyordu. Bu gün hiç kibrit satamamıştı bu yüzdende eve dönmüyordu.

Fırtına iyice şiddetlendi kız fırtınadan korunmak için bir duvarın kenarına sakladı ancak o kadar çok üşümüştü ki parmaklarının ucunu hissetmiyordu. Elindeki bir kibriti duvara sürterek yaktı. Çıkan ışık adeta onu büyülemişti bir anda kendisini sımsıcak bir sobanın karşısında oturuyor buldu derken kibrit söndü. Hemen yeni bir kibrit yaktı bu sefer kocaman bir ziyafet sofrası vardı karşında ardından yeni bir kibrit bu seferde güzel bir yaz gününde yıldızları seyrediyordu. Bir yıldız kaymıştı biliyordu ki bir yıldız kaydığı zaman dünyadan bir insan ayrılırmış ninesi söylemişti ona. Ardından yeni bir kibrit yaktı bu sefer çok sevdiği ninesini gördü çok sevinmiş çok mutlu olmuştu.

Bu anının hiç bitmesini istemiyor sürekli kibrit yakıyor elinde çok az kibriti kalmıştı. Ninesi küçük kızı kendisine doğru çağırdı ona doğru bir adım attıktan sonra rahatladığını hissetmeye başladı artık ne soğuk nede açlık vardı. Ninesi ile beraber uçup gittiler tam arkalarından bir yıldız kaydı.

Ertesi günün sabahında küçük kibritçi kızı duvar dibinde gözleri kapalı bir şekilde buldu insanlar. Yanında dolu yanmış kibrit vardı.

 

Kamil Nuri GİZER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Yöneticilerin kafası neden karışık? Yöneticilerin kafası neden karışık?

Dijital çağa ayak uyduramayan “analog” kalmış yöneticiler görevlerini sürdürmekte ısrarcı olacaksa acilen “dijital zihniyet kartı” edin...

Dijitalleşme gözlük pazarını nasıl etkileyecek? Dijitalleşme gözlük pazarını nasıl etkil...

Hastalara, gözlükçüler tarafından on beş yıl önce gözlük kullanmaları gerektiği söylendiğinde bundan pek memnun olmadılar....

‘Sarı nokta’ 30 milyon kişiyi etkiliyor ‘Sarı nokta’ 30 milyon kişiy...

Türkiye’de giderek artan sarı nokta hastalığı havuzuna her sene birey katılıyor....

SGK Sözleşme toplantısı SGK Sözleşme toplantısı

Yeni dönem SGK sözleşmesi masaya yatırıldı. Yıl içinde Optisyenlik müesseseleri SGK ile sözleşme imzalayacak....

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(2 Yorum)
Subscribe
Bildir
guest

2 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Mehmet KAHRAMAN
Mehmet KAHRAMAN
7 Şubat 2019 13:15

Kibritçi kızın hikayesi çok dramatik. Ancak bizim sektörümüzde de dramatik vak’a lar var . Örneğin bizim yöneticilik hayatımızda yaşadığımız bir irade hırsızlığı. Evet yanlış okumadınız, dost diye bağrımıza basmıştık , kırk gün sonra öğrendik irademiz çalınmış ! Evet Gaziantep Optisyen Gözlükçüler Derneğinin 40 yıllık iradesi bağrımıza bastığımız, zat-ı muhterem tarafından yalan dolan ve entirika ile çalınmış , hırsızlanmış. Gaziantep te bizim yaşlı bir kitapçımız var. Küçük dükkanına sığdıramadığı kitapları dışarıya koyuyor. Üstelik bu kitapları gece de içeri almıyor. Bir gün geçerken bizim kitapçıya sordum. -Yahu Arif amca hiç düşündün mü , bu bu kitapların çalınabilir. – Bak yeğen , dedi… Read more »

Mehmet KAHRAMAN
Mehmet KAHRAMAN
6 Şubat 2019 10:21

Gaziantep te bizim bir kitapçı var. Kitapları dışarıya koyuyor geceleri de dışarıda kalıyor. Bir gün sordum , yahu bu kitaplar çalınabilir hiç düşündün mü dedim. Kitapçı bak kardeşim, ” Hırsızlar okumaz , Okuyan da çalmaz ” dedi. Düşündüm kitapçı haklı idi ,ama bizim hırsız hem okuyor hem dört sayfa yazı yazabiliyor hem çalabiliyor..
Demekki bu tür gariplikler olabiliyor.

Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Yöneticilerin kafası neden karışık? Yöneticilerin kafası nede...

Dijital çağa ayak uyduramayan “analog” kalmış yöneticiler gö...

Dijitalleşme gözlük pazarını nasıl etkileyecek? Dijitalleşme gözlük pazar...

Hastalara, gözlükçüler tarafından on beş yıl önce gözlük kul...

‘Sarı nokta’ 30 milyon kişiyi etkiliyor ‘Sarı nokta’ ...

Türkiye’de giderek artan sarı nokta hastalığı havuzuna her s...

SGK Sözleşme toplantısı SGK Sözleşme toplantısı...

Yeni dönem SGK sözleşmesi masaya yatırıldı. Yıl içinde Optis...

Prizmatik düzeltmenin önemi Prizmatik düzeltmenin öne...

Binoküler çift görme, etkilenen kişileri günlük yaşamda cidd...

Kering Eyewear gelir rekoru kırdı Kering Eyewear gelir reko...

Kering'in gözlük bölümü 12 aylık dönemde pozitif gelir artış...

Zenith markası kimde kalacak? Zenith markası kimde kala...

Anılan hükümsüzlük kararının kesinleşmesini takiben ceza dos...

Gözlük Pazarı 2028’e kadar 172,42 milyar ABD dolarına ulaşacak Gözlük Pazarı 2028’e kada...

Dünya çapında gözlük pazarı pazarı 2020’de 105,56 milyar ABD...

Dünya, Optometri haftasını kutluyor Dünya, Optometri haftasın...

Dünya Optometri Konseyi (WCO) farkındalık haftası 17-23 Mart...

Göz Sağlığı ve Optometri Çalıştayı gerçekleştirildi Göz Sağlığı ve Optometri ...

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından Muş Alparslan ...

Magazin HABERLERİ
Web TV