a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Katarakt ameliyatlarının yüzde 10’u gereksiz yapılıyor iddiası!

Türkiye’de yılda 400 bin katarakt ameliyatı gerçekleştiriliyor. SGK hasta başına tıp merkezlerine 590 TL ödeme yaparken, katarakt operasyonlarının suiistimal edildiği ve en az yüzde 10’unun gereksiz yere yapıldığı iddia ediliyor.

17 Nisan 2016 - 20:50 'de eklendi.

Katarakt ameliyatlarının yüzde 10’u gereksiz yapılıyor iddiası!

Öznur KARSLI

50’li yaşlardan sonra bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkan ‘katarakt’ın çözümü için yapılan ameliyatlardan, milyonlarca liralık haksız kazanç elde edildiği ileri sürülüyor. Tıp merkezlerinin, SGK’dan hasta başına 590 TL alabilmek için gerekmediği hallerde de katarakt ameliyatı yaptığı ise iddiaların başında geliyor. Bir diğer iddia da merdivenaltı, çok ucuz merceklerin bu ameliyatlarda kullanıldığı yönünde. Uzmanlar, Türkiye’de yılda yapılan 400 bin katarakt ameliyatının yüzde 10’unun gereksiz olduğuna dikkat çekiyor.

DENETLEME KURULU HASTALARA BAKIYOR

Malatya’da 2 yıl önce katarakt ameliyatı olduktan sonra 6 hastanın görme kaybı yaşamasının ardından artan şikayetleri dikkate alan Sağlık Bakanlığı, bu ameliyatların denetimi için Katarakt Denetleme Kurulu oluşturdu. Habersiz biçimde klinikler ve hastanelere giden kurul üyeleri, katarakt ameliyatına girecek hastaların dosyalarını inceleyip, hastaları muayene ediyor. Bunun sonucunda hastanın gerçekten katarakt ameliyatına ihtiyacı olup olmadığı belirleniyor.

‘DURUMU SUİSTİMAL EDEN KLİNİKLER MAALESEF VAR’

Katarakt Denetleme Kurulu komisyon üyeleri, geçen 9 Mart’ta bir değerlendirme çalışması yaptı. Kurulda yer alan göz doktoru Pelin Yılmazbaş, denetimlerden sonra aksi bir durumla karşılaşmadıklarını söylese de suiistimal eden kliniklere karşı “Katarakt acil bir ameliyat değildir. Gözünüzü korkutanlara inanmayın” diye uyarıyor. Dr. Yılmazbaş, suiistimal edilen katarakt ameliyatlarıyla ilgili şunları söyledi: “1 yılı aşkın süredir Türkiye’nin birçok yerinde kliniklerde yapılan katarakt ameliyatlarını habersiz olarak denetliyoruz. Ameliyata girecek hastaları tek tek inceliyoruz. Şu ana kadar yaptığımız denetimlerde kliniklerde erken katarakt ameliyatları bulgusuna rastlamadık. Ancak durumu suiistimal eden klinikler maalesef tabii ki var. Bu tip yerlerde muayene olan hastaların şüphe duymaları durumunda bir başka büyük hastanede durumlarını kontrol ettirmelerinde fayda var. Pilotsanız bu ameliyatı hemen olun ama ev hanımıysanız bunun aciliyeti yok. Sadece görme yetisi ileri derecede bozulmuş hastalar için bu aciliyet geçerli.”

‘BAZI KLİNİKLER GÜNDE 30 AMELİYAT YAPIYOR’

Türk Oftalmoloji Derneği de katarakt suiistimali yapan kliniklere karşı mücadele verenlerden. Derneğin üyesi Dr. Reha Ersöz’e göre ameliyatın fazla olmasının nedeni; toplumun yaşlanması, hastanın hekime kolay ulaşması ve küçük farklarla bu ameliyatın gerçekleştirilmesi. Dr. Ersöz’ün verdiği bilgiye göre katarakttaki suni artışın nedeni şunlar: “Önceki yıllarda katarakt ameliyatı için SGK bin 200 TL öderken, ameliyat sayısındaki artış nedeniyle bu ücret yarı yarıya düştü. Bazı kliniklerde günde 30’u aşan ameliyat yapılmaya başlandı. Katarakt suiistimali yapan klinikler SGK’yı zarara uğrattığı kadar insan sağlığıyla da oynuyor. Basit ürünler kullanıyor ya da basit operasyonlar yapıyorlar.” Derneğin verdiği bilgiye göre, yılda 400 bin katarakt cerrahisi yapılıyor ve SGK katarakt ameliyatları için yılda yaklaşık 240 milyon TL ödüyor. Ameliyatların yüzde 10’unun, 40 bininin suiistimal edilerek yapıldığı vurgulanıyor.

HABERTÜRK MUHABİRİ O KLİNİĞE GİDİP GÖRDÜ

Günde 30 katarakt ameliyatının yapıldığı kliniklerden birinin de İstanbul Kağıthane’de olduğu öne sürüldü. Habertürk muhabiri, ucuz merceklerin pahalı diye pazarlandığı Kağıthane’deki bir tıp merkezine hasta gibi giderek iddiaları araştırdı. Merkezde, 2 değil haftanın her günü ameliyat yapılıyor. Çoğunlukla 50 yaş üstü hastalar, ameliyatlar için 250 TL’den başlayıp bin TL’ye varan farklı ücretler ödüyor. Tıp merkezi, 50 yaş üstü hastalardan muayene ücreti almıyor. Merkezde indirim kuponlu broşürler bulunuyor. Bu kuponla muayeneye gidene indirim yapılacağı belirtiliyor. Göz muayenesinden çıkan, katarakt teşhisi konulmayan diğer hastalara ise genellikle gözlük veriliyor. Hastalar gözlük için de tıp merkezinin yanındaki optikçiye yönlendiriliyor, indirim vaat ediliyor. Telefonla arayan hastalara ise sık sık “Bugün gelirseniz indirimimiz var” deniliyor. İsmini vermek istemeyen bir hasta, 2 hafta önce Kağıthane Devlet Hastanesi’nde sağ gözünde göz tembelliği olduğu teşhisi konduğunu, emin olmak için bu merkeze geldiğini, kontrollerde gözünde katarakt olduğunu öğrendiğini söyledi. Katarakt ameliyatında gözüne yerleştirilen mercek için de 500 TL ödediğini belirtti.

SPONSORLU AMELİYAT

Sıra bekleyen hastalar, ücretsiz muayene ve ucuz ameliyat ücreti nedeniyle bu merkezi tercih ettiklerini anlatıyor. İddiaya göre, bir derneğin ameliyatlara sponsor olduğu söylendi ancak dernek bu iddiayı yalanladı.

 

Kaynak: HaberTürk

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
5 kişinin gördüğü yeni bir renk keşfedildi 5 kişinin gördüğü yeni bir renk keşfedil...

Gelecekte renk körlüğü olan kişilerin kırmızı ve yeşili ayırt edebilmesini sağlayacak bu cihaz sayesinde daha önce hiç görülmemiş yoğun...

İstanbul’dan 24 Ülkeye Gözlük İhracatı İstanbul’dan 24 Ülkeye Gözlük İhracatı...

Türkiye'nin gözlük üretim üssü haline gelen Erzirve Optik, İstanbul’dan dünyaya açılarak kısa sürede büyük bir başarıya imza attı....

Osmanlı’nın Görmediği Meslek! Osmanlı’nın Görmediği Meslek!

Her çerçeve, her cam, o sessiz ustaların ellerinden geçip bugüne ulaştı. Ve belki de asıl “gözlükçülük”, sadece net görmek değil; bu ta...

İki Ulu Çınara Saygı ve Minnetle İki Ulu Çınara Saygı ve Minnetle

20 Nisan 2025 günü, Türk optik camiası için unutulmaz bir vefa günüydü. İstanbul Eyüp Mezarlığı’nda bir araya gelen meslektaşlarımız, m...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(1 Yorum)
Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
levent
levent
23 Nisan 2016 19:57

Şu sıralar bizim bölgemizdede durum aynı.İnsanları cami kütüphanelerinde,lokallerinde,çay ocaklarında ikna edip koyun gibi otobüs otobüs taşıyorlar.Bir arada göz kapağı düşüklüğü ameliyetları moda idi.Bu sayede devletimizi bie güzel soydular.

Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
5 kişinin gördüğü yeni bir renk keşfedildi 5 kişinin gördüğü yeni bi...

Gelecekte renk körlüğü olan kişilerin kırmızı ve yeşili ayır...

İstanbul’dan 24 Ülkeye Gözlük İhracatı İstanbul’dan 24 Ülkeye Gö...

Türkiye'nin gözlük üretim üssü haline gelen Erzirve Optik, İ...

Osmanlı’nın Görmediği Meslek! Osmanlı’nın Görmediği Mes...

Her çerçeve, her cam, o sessiz ustaların ellerinden geçip bu...

İki Ulu Çınara Saygı ve Minnetle İki Ulu Çınara Saygı ve M...

20 Nisan 2025 günü, Türk optik camiası için unutulmaz bir ve...

Kontak lenslerin internette satışı ne kadar yasal? Kontak lenslerin internet...

“Optisyenlik müesseselerinde, gözlük camı, çerçevesi ve kont...

Deprem Anında İlk Refleks: Gözlüğüm Nerede? Deprem Anında İlk Refleks...

Depremler, sadece fay hatlarını değil, toplumsal refleksleri...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Bir Öğrencinin Mezuniyetine Sen de Katkı Sağla! Bir Öğrencinin Mezuniyeti...

Eğer optik sektöründe çalışıyorsanız, anketime katılarak hem...

Anma Teşekkür Konuşması Anma Teşekkür Konuşması...

Mekânın cennet olsun sebebi hayatım Gözlükçübaşı Sedat Hoca ...

Sedat Babayı andık! Sedat Babayı andık!

Kendilerini ve mesleğimize kazandırdıklarını iyi duygularla ...

Magazin HABERLERİ
Web TV
error: İçerik korumalıdır!!!