Quantum World

Kasada oturacağız, hasılat tespiti yapacağız

İşletmelerde artık hasılat tespitine gideceklerini vurgulayan Şimşek, “Sabahtan kapanışa kadar kasada oturacağız, hasılat tespiti yapacağız. Bunu değişik aylarda tekrarlayacağız. Eğer beyan bu hasılatla uyumlu değilse izaha davet edeceğiz.”

01 Temmuz 2024 - 16:57 'de eklendi.

Kasada oturacağız, hasılat tespiti yapacağız

Geçen yıl 454 bin firma zarar beyan etmiş. Sembolik kar beyan edenleri de katarsanız, kurumlar vergisi mükelleflerinin yarısından çok fazlası maalesef vergiden kaçınmaya çalışıyor.

Türkiye’de 2,6 milyon gelir vergisi mükellefi var. Geçen sene 1,2 milyon mükellefimiz zarar beyan etti. Büyük bir kısmının beyanları ile hasılatları arasında inanılmaz uyumsuzluk var. Biz vatandaşımızın vergi yükünü artırmak istemiyoruz. Biz az kazanandan en az vergiyi almak için bir sistem kurgulayacağız ama çok kazananları uyarıyorum, vergi kaçırma, kayıt dışı çabalarının cezalarını ağırlaştıracağız, denetimleri sıklaştıracağız. Özellikle yapay zekayı daha çok devreye alacağız.”

Bakan Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak kurumlar vergisi mükelleflerinin elektronik ortamda bütün defterlerini inceleyip taslak rapor hazırlayacak bir yapay zeka modülü üzerine çalıştıklarını da sözlerine ekledi.

Piyasada konuşulan vergi paketi metninin kapsam itibarıyla kendi süzgeçlerinden geçen bir metin olmadığına işaret eden Şimşek, “Bütün gelen önerilerin bir şekilde toplandığı bir metin piyasada dolaşıyor. Hiçbir zaman bahşişin vergilendirilmesi gündemimizde değildi, hiçbir zaman olmadı. Ne motokurye ne bahşiş konusu şu an pakette yok.” diye konuştu.

Şimşek, Türkiye’de birçok kesimin vergiden imtina etmeye çalıştığına, bu konuda ciddi kayıt dışılık olduğuna dikkati çekerek, “İstisnaları, imtiyazları kaldırarak, verginin tabanını büyüterek sonuç alacağız. Bütün vergi düzenlemelerinde sadece iki temel ilkemiz var. Bunlar, vergide adaleti tesis etmek, yani çok kazanandan çok az kazanandan az vergi almak. Vergi uygulamalarında etkinliği sağlamak, yani vergi uyumunu artırmak.” ifadesini kullandı.

“Türkiye, OECD ülkeleri arasında en düşük vergi yüküne sahip ikinci ülke”
OECD ülkelerinde toplanan bütün vergilerin milli gelire oranının yüzde 34, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yüzde 41,2, Türkiye’de ise yüzde 20,8 olduğunu bildiren Şimşek, “OECD ülkeleri arasında en düşük vergi yüküne sahip ikinci ülkeyiz. Türkiye’de ÖTV, KDV gibi bütün dolaylı vergilerin milli gelire oranı yüzde 9,1. AB’de bu oran yüzde 13,6. OECD ülkelerinde yüzde 10,5. Burada sorun doğrudan vergi gelirlerinin Türkiye’de düşük olması. Bizim tercihimiz vergilendirilmeyen alanlardan vergi almak, vatandaşımıza yeni bir vergi yükü getirmek değildir.” değerlendirmesini yaptı.

“Geçici düzenleme peşinde değiliz”
Şimşek, geçici düzenleme peşinde olmadıklarını aktararak, “Bu pakette iki tane basit amacımız var; Vergide adaleti daha da pekiştirmek, vergide etkinliği, uyumu artırmak. Onun için biz bütçe açığını azaltarak aslında milletimizin ileride karşı karşıya kalacağı yükleri azaltıyoruz. Nesiller arası adaleti sağlıyoruz.” diye konuştu.

Tasarruf çalışmalarına ilişkin de Şimşek, şu bilgileri paylaştı:

“Kamuda harcama disiplini getirdik. 3 yıl boyunca kamudaki genişlemeyi dondurduk. Kamuda genişleme dönemini geride bırakıyoruz. Bazen istisnalar üzerinden alıyorlar, istismar ediyorlar. Depremle ilgili bir konu var. Bak işte şu bina alındı. Yok öyle bir şey. Biz cari harcamaları yüzde 10, mal ve hizmet alımlarını yüzde 10 kestik. Yatırım harcamalarının yüzde 15’ini bloke ettik. Artık net bazda kamuya eleman almayacağız. Net bazda kamuya taşıt girişi olmayacak. Net bazda yeni bina kiralaması, satın alması olmayacak. Deprem nedeniyle büyük risk altında olan okulumuz da hastanemiz de kamu yerleşkesi de tabii ki yenilenecek. Gerektiğinde yeni binalara çıkmaları gerekiyorsa ama biz zaten depremi istisna kıldık.”

Şimşek, Bakanlık bünyesindeki 300 mal müdürlüğünü kapatma kararı aldıklarını anımsatarak, “O çalışanlarımızı alacağız, yeniden eğiteceğiz ve sahaya denetim, yoklama elemanı olarak süreceğiz. Kayıt dışılıkla mücadele edeceğiz. Defterdarlıkla, vergi dairesi başkanlıklarını birleştiriyoruz. Çalışmamız devam ediyor. Kamuda her anlamda tasarrufa gidiyoruz. Çünkü biz de tasarruf yapacağız. Harcamaları kontrol altına alacağız. Ama tabii ki verginin tabanını da genişleteceğiz, büyüteceğiz.” ifadelerini kullandı.

Sermaye kazançlarının ilave vergilendirilmesinin ek çalışma gerektirdiğini bildiren Şimşek, “Önerilerden bir tanesi işlem vergisiydi. Sonra işlemin yüzde 40’ına yakın algoritmalarla, robotlarla yapıldığını gördük. Onun arzulanan sonucu doğurmayacağına inandık. Ondan vazgeçtik. Hiçbir alan kayıt dışı kalmayacak. Bütün kazançlar makul düzeyde vergilendirilecek. Detayları belli olmadığı için bu paketin konusu da değil.” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Bu çerçeveyle çok şey görmeyin! Bu çerçeveyle çok şey görmeyin!

Bir gözlük çerçevesine 118.80 TL, camına da (numarasına göre!) yaklaşık 40 TL veren SGK, “Bak işte gözlüğü verdik ya, daha ne istiyorsu...

Optisyenlik bölümüne ilgi sürüyor ama iş bulmak kolay değil! Optisyenlik bölümüne ilgi sürüyor ama iş...

Optisyenlik, sağlık sektöründe cazip bir meslek olarak öne çıkıyor. Ancak artan mezun sayısı, iş bulmayı her geçen yıl biraz daha zorla...

7.500 Çocuk üzerinde yapılan çalışma! 7.500 Çocuk üzerinde yapılan çalışma!...

Fransa’da binlerce çocuk üzerinde yürütülen kapsamlı bir araştırma, çocuklarda hızla artan miyopi sorununa karşı geliştirilen yeni nesi...

Optik sektörü denetimlerden payını alıyor Optik sektörü denetimlerden payını alıyo...

Bakanlık kaynakları, kayıt dışı ekonomiye karşı sıkı denetimlerin devam edeceğini ve 2025 yılı sonunda hedeflenen tahsilat rakamlarına ...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Bu çerçeveyle çok şey görmeyin! Bu çerçeveyle çok şey gör...

Bir gözlük çerçevesine 118.80 TL, camına da (numarasına göre...

Optisyenlik bölümüne ilgi sürüyor ama iş bulmak kolay değil! Optisyenlik bölümüne ilgi...

Optisyenlik, sağlık sektöründe cazip bir meslek olarak öne ç...

7.500 Çocuk üzerinde yapılan çalışma! 7.500 Çocuk üzerinde yapı...

Fransa’da binlerce çocuk üzerinde yürütülen kapsamlı bir ara...

Optik sektörü denetimlerden payını alıyor Optik sektörü denetimlerd...

Bakanlık kaynakları, kayıt dışı ekonomiye karşı sıkı denetim...

Robotun Gözlüklüsü Robotun Gözlüklüsü

Mesleğimizde her müşteri bir hikâye getirir. O gün kapıdan g...

Fielmann, 2030’a Kadar 4 Milyar Euro Ciro Hedefliyor Fielmann, 2030’a Kadar 4 ...

Fielmann, orta vadede hedeflerini de yükseltti. Şirket, yıll...

Elektronik Evrak Dönemi Başladı! (Tarama yok) Elektronik Evrak Dönemi B...

SGK, MEDULA Optik’te evrakların yalnızca elektronik ortamda ...

Mezunlar Çok, Kadrolar Yok! Mezunlar Çok, Kadrolar Yo...

Türkiye’de her yıl binlerce optisyen mezun olurken, kamu kur...

Birlik ve Dayanışma İçin Halı Saha Turnuvası Birlik ve Dayanışma İçin ...

Gaziantep Optikçiler Derneği, sektördeki dayanışmayı pekişti...

META, EssilorLuxottica’ ya 3.5 milyar dolarlık yatırım yaptı META, EssilorLuxottica’ y...

Meta kesenin ağzını bir açtı, kapatmak nedir bilmiyor. Mühen...

Magazin HABERLERİ
Web TV