Türk Milleti Adına kesin bir şekilde hüküm veren mahkemelerimizin kararları da bu yöndedir.
30 Aralık 2022 - 15:27 'de eklendi.
Son günlerde bazı sözde odaların zorunlu mensupları tarafından bana ulaşılarak 2020 ve 2021 yılının aidatlarının istendiği yönünde bir bildirimde bulunulmuştur. Bu konuda bir kez daha açık ve net ifade etmek isterim ki; yasal dayanağı olmayan hiçbir yıla ilişkin aidatların ödenmesi kabul edilemez.
Türk Milleti Adına kesin bir şekilde hüküm veren mahkemelerimizin kararları da bu yöndedir. Şöyle ki;
Anayasanın 153. maddesinde “iptal kararları geriye yürümez” hükmü, iptal kararlarının kesinleşen işlemlere etki etmeyeceği anlamında olup, elde bulunan uyuşmazlığın sürdüğü davalarda “geriye yürümeme kuralı” uygulanamaz. Diğer bir anlatımla; bir davada uygulanması gereken kanun maddesi başka bir dava vesilesi ile iptal edilmiş ise, bu madde artık eldeki davada da uygulanamaz. Zira davanın yasal dayanağı kalkmıştır ve davacının iptal edilen maddeden dolayı sağlayacağı hukuki yararı da kalmamış olur. (Hukuk Genel Kurulunun 17.05.1989 tarihli ve 1989/10-250 Esas, 1989/361 Karar) Anayasa Mahkemesinin iptal kararının kesin şekilde çözüme bağlanmış uyuşmazlıkları etkilemeyeceği, ancak henüz devam eden uyuşmazlıkların iptal kapsamında bulunacağı açıktır. (Yargıtay İçtihatları Birleştirme 10.03.1969 tarih ve 1/3 sayılı kararı)
Bu itibarla, ifade etmeye çalıştım şu kararda da görüleceği üzere:
“Davaya konu ……. sayılı dosyasında borcun konusunun …… tarihli ….. karar numaralı 2020 yılı …….. Optisyen ve Gözlükçüler Odasına ait yıllık aidat borcu olduğu, yukarıda belirtilen Anaya Mahkemesi’nin 2020/80 Esas 2021/34 Karar 29/04/2021 tarihli karar içeriği nazara alındığında, borca konu aidat borcunun yasal dayanağının kalmadığı, nitekim yukarıda alıntı yapılan yüksek mahkeme kararlarından da açıklandığı üzere, Anayasa’nın 153. maddesinde düzenlenen “iptal kararları geriye yürümez” hükmünün iptal kararlarının kesinleşen işlemlere tesir etmeyeceği anlamında olduğu, somut olayda borca davalı tarafça itiraz edilmesi sebebi ile kesinleşen bir borcun bulunmadığı, dolayısıyla elde bulunan uyuşmazlığın sürdüğü davada “geriye yürümeme” kuralının uygulanmayacağı nazara alınarak davanın reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
Davanın REDDİNE”
Sevgili Meslektaşlarım; yukarıda arz etmeye çalıştığım kararlar kesin olarak verilmiş olup; davacı odaların başkaca başvuracakları bir iç hukuk yolu kalmamıştır.
Bu sebeple bizlerden aidat isteyen odalara “HADİ ORDAN” demek kanuni ve hukuki hakkımız olup; bu konuda suça konu şekilde geçmiş dönem aidatı adı altında talepte bulunanlara “HADİ ORDAN” diyoruz!
Atilla Karip
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Sayın atilla bey odalara aidat ödenmemesi sizin neden hoşunuza gidiyor anlamış deyilim odalar aidatları almadıgı zaman1_ Kiralarneyle ödenecek 2_çalışan personel maaşlsrı neile ödenecek 3_Telefon_İnternet_elektirik paraları ne ile ödenecek 4_En önemli yasak olan reklam yapan haksız rekabeti parasız nasıl yapılacagını bir anlatırmısınız. Bu meslegimizi kendi imkanları yapan evine ekmegini götüren kişilerin nasibine maniolup para babalarının meslegi haline getirince mutlumu olacaksınız. Hoşca kalınız
selahattin bey merhabalar
haksız ve hukuksuz bir şekilde , kelime oyunu yapılarak meslektaşı aldatarak
yapılan iş ve işlemler benim hiç ne yazık ki hoşuma gitmiyor!
kiraların neyle ödeneceğini sormuşsunuz?
hemen cevap vereyim
1- kirayı meslektaşı aldatarak belirlenen aidatla ödemeyi düşünürseniz !
o yapıdan fayda gelmez kirayı ödeyemezsiniz!
2-100 tane gözlükçü olan ile oda kurar iseniz danıştayın kararı ile kapatmak zorunda kalırsınız!
3-odanın giderlerini meslektaşı aldatarak hukuksuz bir aidat belirlenirse odanın giderlerini ödeyemezsiniz!
4-selahattin bey huksuz bir yapı ile haksız rekabetle mücadele edemezsiniz önce savunduğunuz yapının hukiki düzlemde olması için mucadale ediniz!
oda konularında bilgi konusunda eksiklikleriniz var ,selamlar