KAMUOYUNA AÇIKLAMA : BİBER GAZININ ETKİLERİ Son yıllarda biber gazı, hem siviller tarafından öldürücü olmayan bir kendini koruma spreyi olarak, hem de kolluk güçleri tarafından toplumsal gösterilerde kullanılmakta olduğu görülmektedir. Biber gazının aktif etken maddesi olan oleoresin capsisum, acı biberden elde edilmektedir. Biber gazı spreyi genellikle yüze doğru sıkılarak karşı tarafın etkisiz hale getirilmesi ve […]
02 Haziran 2013 - 14:46 'de eklendi.
BİBER GAZININ ETKİLERİ
Son yıllarda biber gazı, hem siviller tarafından öldürücü olmayan bir kendini koruma spreyi olarak, hem de kolluk güçleri tarafından toplumsal gösterilerde kullanılmakta olduğu görülmektedir. Biber gazının aktif etken maddesi olan oleoresin capsisum, acı biberden elde edilmektedir.
Biber gazı spreyi genellikle yüze doğru sıkılarak karşı tarafın etkisiz hale getirilmesi ve kontrol altına alınması amacıyla kullanılmaktadır. Deri, müköz membranlar ve gözlerde hızlı etki yapar. Deride şiddetli yanma hissi ve gözde maruziyet olduğunda şiddetli ağrı ve geçici körlüğe neden olarak korku ve dezoryantasyon oluşturur. Hızlı etkileri gözlerde şiddetli ağrı, kızarıklık, göz kapaklarını açamama, göz yaşarması, görme bulanıklığı ve nefes darlığıdır. Toplam 15-30 dakika süren geçici körlük oluşabilir. Hatta kalp yavaşlaması, tansiyon düşmesi, solunum yetmezliği nedeniyle ani ölüm vakaları bildirilmiştir.
Belirtiler, maruziyetten sonra 3-5 saniye içinde başlar ve sonraki 15 – 60 dakika içinde yavaş yavaş azalarak kaybolur. Ancak tekrarlayan maruziyet sonrası gözlerde, (özellikle saydam tabakada) kalıcı görme kaybına neden olabilecek değişiklikler meydana gelebilir. Bu geçici ve ani görme kaybına bağlı olarak ve örneğin solunum sorunları ile birlikte insanlarda panik, ani hareketler ve buna bağlı başka travmalar ve yaralanmalarla karşılaşılmakta ve insanların korunma yeteneği kaybolmaktadır. Buna bağlı olarak da , kalabalıklarda ezilme, düşme, yaralanma vb. ek sorunlar sık görülmektedir.
Biber gazına maruz kalındığında hızla ve bol suyla göz yıkanarak kimyasal madde gözden uzaklaştırılmalıdır. En kısa zamanda bir göz hekimine ulaşarak, daha sonra iyileşmeyi hızlandırıcı ve yangı cevabını kontrol altına alıcı tedavi uygulanmalıdır. Maruz kalan gözde kontakt lens var ise hemen uzaklaştırılmalıdır. Biber gazı kontakt lense nüfuz ettiği için, defalarca temizlense bile bu lensler kesinlikle tekrar kullanılmamalıdır.
Gözde gerçekleşen hasarın derecesine bağlı olarak iyileşme süresi birkaç gün ile haftalar arasında değişebilir.
Doz ve maruziyet süresiyle bağlantılı olarak, ciddi kornea ( saydam tabaka ) ve oküler yüzey hasarı yapabilen bu kimyasal maddenin, kontrolsüz bir şekilde insanlara karşı kullanılması sağlık açısından ciddi sakıncalar yaratmaktadır ve yaratacaktır. Bu nedenle , biber gazının insanlara karşı kullanımına son verilinceye kadar, bu açıklamalarımızla, insanlarımızı ve kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğimizi bildiririz.
Kamuoyuna duyururuz.
Saygılarımızla,
.
Türk Oftalmoloji Derneği
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...