a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

İş Sağlığı ve Güvenliği Süre Uzatımı Hakkında

01.07.2017 tarih ve 30111 sayılı Resmi Gazete’de “Sanayinin Geliştirilmesi Ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” yayımlandı.

01 Temmuz 2017 - 19:42 'de eklendi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Süre Uzatımı Hakkında

Sayın Üye Meslektaşlarımız,

Bilindiği üzere iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlendiği 20/06/2012 tarih ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği tüm Kamu Kurumları ile 50’den az çalışanı olan az tehlikeli sınıfta yer alan özel iş yerleri 01 Temmuz 2016 tarihi itibari ile ilgili yasa ve bağlı yönetmeliklerden sorumlu tutulacaktı.

07.09.2016 tarih ve 29824 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kapsamında, Madde 71 de yapılan düzenleme ile, 20.06.2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun 38 inci Maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendinde yer alan 01/07/2016 ibaresi 01/07/2017 olarak değiştirilmişti.

01.07.2017 tarih ve 30111 sayılı Resmi Gazete’de “Sanayinin Geliştirilmesi Ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” yayımlanmış olup, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunun bazı maddelerinde gerçekleşen değişikliklerin yanı sıra; 86 ıncı madde ile yapılan düzenleme sonucu 6331 sayılı Kanun’un 38 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendinde yer alan 01/07/2017 ibaresi 01/07/2020 olarak değiştirilmiştir.

6331 sayılı kanun da yapılan değişikliklere ilişkin karşılaştırmalı tablo EK’te yer almakta olup; yapılan erteleme gereğince, optisyenlik müesseselerinin söz konusu yasa ve bağlı yönetmeliklerden 01 Temmuz 2020 tarihi itibari ile sorumlu tutulacaktır.

Bilgilerinize,

6331 SAYILI KANUN 01.07.2017 TARİHLİ DEĞİŞİKLİK
İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri

MADDE 6 – (1) Mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunulmasına yönelik çalışmaları da kapsayacak, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için işveren;

a) Çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve on ve daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde diğer sağlık personeli görevlendirir. Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması hâlinde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirebilir. Ancak belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olması hâlinde, tehlike sınıfı ve çalışan sayısı dikkate alınarak, bu hizmetin yerine getirilmesini kendisi üstlenebilir. (Ek cümle: 10/9/2014-6552/16 md.) Belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olmayan ancak 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri veya işveren vekili tarafından Bakanlıkça ilan edilen  eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilirler. (1)

İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri

MADDE 6 – (1) Mesleki risklerin önlenmesi ve bu risklerden korunulmasına yönelik çalışmaları da kapsayacak, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin sunulması için işveren;

a) Çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve on ve daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde diğer sağlık personeli görevlendirir. Çalışanları arasında belirlenen niteliklere sahip personel bulunmaması hâlinde, bu hizmetin tamamını veya bir kısmını ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden hizmet alarak yerine getirebilir. Ancak belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olması hâlinde, tehlike sınıfı ve çalışan sayısı dikkate alınarak, bu hizmetin yerine getirilmesini kendisi üstlenebilir. (Ek cümle: 10/9/2014-6552/16 md.) Belirlenen niteliklere ve gerekli belgeye sahip olmayan ancak 10’dan az 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyeri işverenleri veya işveren vekili tarafından Bakanlıkça ilan edilen  eğitimleri tamamlamak şartıyla işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilirler. (1)

Sağlık gözetimi

MADDE 15 –

(3) (Değişik birinci cümle: 10/9/2014-6552/17 md.) Bu Kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları işyeri hekiminden alınır. 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için ise kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alınabilir. Raporlara itirazlar Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hakem hastanelere yapılır, verilen kararlar kesindir.

Sağlık gözetimi

MADDE 15 –

(3) (Değişik birinci cümle: 10/9/2014-6552/17 md.) Bu Kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları işyeri hekiminden alınır. 10’dan az 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için ise kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alınabilir. Raporlara itirazlar Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hakem hastanelere yapılır, verilen kararlar kesindir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çeşitli yönetmelikler

MADDE 30 –

(1) Aşağıdaki konular ile bunlara ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmeliklerle düzenlenir:

b) İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri ile ilgili olarak;

6)   (Ek:   10/9/2014-6552/18   md.)

10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin üstlenilmesine ilişkin eğitim programları, eğitimin süresi ve          eğiticilerin          nitelikleri           ile görevlendirmeye ilişkin hususlar.

İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çeşitli yönetmelikler

MADDE 30 –

(1) Aşağıdaki konular ile bunlara ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak yönetmeliklerle düzenlenir:

b) İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri ile ilgili olarak;

6)   (Ek:   10/9/2014-6552/18    md.)

10’dan az 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerinde iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin üstlenilmesine ilişkin eğitim programları, eğitimin süresi ve            eğiticilerin              nitelikleri            ile görevlendirmeye ilişkin hususlar.

Yürürlük (1)

MADDE 38 – (1) Bu Kanunun;

a)     (Değişik:     12/7/2013-6495/56 md.) 6 ve 7 nci maddeleri;

1)  4857  sayılı  İş  Kanununun mülga

81 inci maddesi kapsamında çalışanlar hariç kamu kurumları ile 50’den  az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1/7/2017 tarihinde, (1)

Yürürlük (1)

MADDE 38 – (1) Bu Kanunun;

a)     (Değişik:     12/7/2013-6495/56 md.) 6 ve 7 nci maddeleri;

1)  4857  sayılı  İş  Kanununun mülga

81 inci maddesi kapsamında çalışanlar hariç kamu kurumları ile 50’den  az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1/7/2017 1/7/2020 tarihinde, (1)

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
SGK’nın Gözlük Desteği “Göz Boyuyor” SGK’nın Gözlük Desteği “Göz Boyuyor”...

Vatandaşın cebi yanıyor, gözlüğü bulanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) gözlük desteği, artan yaşam maliyetleri karşısında adeta “...

Gözlük Sektöründe İthalat Eğilimleri Gözlük Sektöründe İthalat Eğilimleri...

Tüketicilerin kalite ve marka odaklı tercihleri, ithalat rakamlarına yansımaktadır. Yerli üreticilerin ise devlet destekli politikalar ...

Kering Eyewear, Visard’ı ve Mistral’in azınlık hissesini satın aldı Kering Eyewear, Visard’ı ve Mistra...

Kering Eyewear, endüstriyel gelişim stratejisinin bir parçası olarak Visard'ı ve Mistral'in azınlık hissesini satın aldı....

Menrad Almanya Basın Bülteni Menrad Almanya Basın Bülteni

Almanya'nın Schwaebisch Gmuend kentinde bulunan, köklü Menrad Gruba ait Alman şubesi, faaliyetlerini yeniden yapılandırmak için yönetim...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
SGK’nın Gözlük Desteği “Göz Boyuyor” SGK’nın Gözlük Desteği “G...

Vatandaşın cebi yanıyor, gözlüğü bulanıyor. Sosyal Güvenlik ...

Gözlük Sektöründe İthalat Eğilimleri Gözlük Sektöründe İthalat...

Tüketicilerin kalite ve marka odaklı tercihleri, ithalat rak...

Kering Eyewear, Visard’ı ve Mistral’in azınlık hissesini satın aldı Kering Eyewear, Visard...

Kering Eyewear, endüstriyel gelişim stratejisinin bir parças...

Menrad Almanya Basın Bülteni Menrad Almanya Basın Bült...

Almanya'nın Schwaebisch Gmuend kentinde bulunan, köklü Menra...

Trump’ ın yeni gümrük vergileri gözlük sektörünü ne kadar etkiler? Trump’ ın yeni güm...

ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı %10'luk gümrük vergisi, gözlük...

Gözlük üreticisi iflas başvurusunda bulundu Gözlük üreticisi iflas ba...

Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad...

Gözlüklere dikkat! Gözlüklere dikkat!

Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...

Gözlük takmak kazancı artırıyor! Gözlük takmak kazancı art...

Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...

Dikkat, konjonktivit mevsimi başladı! Dikkat, konjonktivit mevs...

İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...

Tek gözü görmeyenler ehliyet alabiliyor Tek gözü görmeyenler ehli...

Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...

Magazin HABERLERİ
Web TV