Tüm iş yerleri 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunu yükümlülükleri altına girdi ve OSGB’lerden İSG Hizmetleri almaları zorunlu hale geldi. İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti almayanlara ise ağır cezalar var!
25 Eylül 2016 - 22:20 'de eklendi.
İşten kaynaklanan, sağlık ve güvenliği etkileyen bir veya birden fazla riske karşı koruyan, çalışan tarafından giyilen, takılan veya tutulan, bu amaca uygun olarak tasarımı yapılmış tüm alet, araç, gereç ve cihazlar iş güvenliği malzemeleridir.
Bu cihazlardan bir tanesi de göz koruyucularıdır.
KİŞİSEL KORUYUCU MALZEMELERİNİN KULLANIM AMACI
İş, çevre ve sosyal faaliyetlerden kaynaklanan tehlikelerin önlenmesi, sağlıklı ve güvenli bir yaşama ve çalışma ortamının sağlanarak, tüm insanların mutluluğuna zarar verici olayların önceden belirlenerek gereken önlemlerin alınıp, asgariye indirilmesi, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı çalışanların psikolojik ve bedensel sağlıklarının korunması iş güvenliğinin ana amacıdır.
İşverenler iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü önlemi almak, araç ve gereçleri noksansız bulundurmakla, İşçilerse; İş sağlığı ve güvenliği konusunda alınan her türlü önleme uymakla yükümlüdürler.
İş yerlerinde Göz koruyucularını kullanan işçilerin refraksiyon kusuru olması halinde bu gözlükleri kim yapacaktır? Refraksiyon kusuru bulunan bu kişiler, iş gözlüklerinin standartlara uygun olarak kullanması sadece gözlerinin korunmasını sağlayacak ancak görüş netliğini sağlamayacaktır.
Bu gözlüklerin, göz önündeki duruşu, plaket ayarı, sap ayarı gibi unsurları sıradan bir satıcı nasıl uygulayabilecektir? Hangi iş güvenlik gözlüğü numaralandırılır? Ya da hangi gözlükte odak ayarlaması yapılabilir?
İş güvenliği yasası ile yasal sorumluluk olan iş güvenliği gözlüklerinin satışının ve uygulanışının kimler tarafından yapılması tekrar düşünülmelidir. İşçilerin gözlerini koruyalım derken zarar vermeyelim…
Göz ve yüz koruma aşağıdaki şekilde özetlenebilir;
Darbelere karşı koruma
Likit sıçramalara, gaz, toz, erimiş metal veya yüksek sıcaklığa karşı koruma
UV ışınları, iyonize edici radyasyon ve elektrik arklarına karşı koruma
Laser ışınlarına karşı koruma
Bilgisayar ortamında (ekranlı araçlar) koruma
Göz koruma ekipmanları yukarıda bahsi geçen tehlikeler ve yaratacağı riskler doğrultusunda sınıflandırılmış olup, doğru işte doğru koruma ekipmanının kullanımı büyük önem taşımaktadır.
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...