Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Sağlıkta dönüşümün ikinci aşaması neler getirecek?” Başlıklı etkinlikteki konuşmasının ardından, katılımcıların sorularını yanıtladı.
20 Nisan 2017 - 16:38 'de eklendi.
Recep Akdağ, ilaç ve tıbbi cihazda yerlileştirme çalışmalarına yönelik soru üzerine şunları kaydetti:
“Planımız, bugünün alım gücüyle 2023’e kadar ilaçta 4 milyar Türk Lirası, tıbbi malzeme ve cihazda da yine 4 milyar lira civarında bir yerlileştirme yapmak. Bunun için çok yoğun çalışıyoruz. Bunu yapacağız.
Bunu, biraz satın alma gücümüzü kullanarak yapıyoruz. Bazı aşılarda yaptık mesela.
Türkiye’nin sağlık sistemi bir kamu sigortacılığı üzerine kurulduğu için satın alma gücümüz çok fazla devlet olarak. Bunu karşı tarafa gösterip, ‘5-10 yıllığına şu malzeme-ilacı satın alacağız. Size şartımız, bunu Türkiye’de üretmenizdir.’ diyeceğiz ve bir çeşit yerlileştirmeyi sağlayacağız. Ama yeni teknolojileri üretmek ya da yeni ilaç formüllerinin geliştirilmesiyse sorduğunuz, tamamen sizinle alakalı, yani üniversitelerle alakalı.”
Akdağ, “Tamamlayıcı sağlık sigortasına özendirmek için bir çalışma yapılabilir mi?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Acaba çok mu doğru, ben tereddütlüyüm. Çok tartışmak lazım bunu. Ben, biraz sağlık hizmetlerinde kamu sigortacılığının vatandaşın üstüne yüklenmemesinden yanayım. Tamamlayıcı sigorta, yine ilave pirim verilmesini gerektiriyor. Ama Türkiye’de aslında zorunlu sağlık sigortası sistemi var. Benim, anlayışım şudur.
Zorunlu sağlık sigorta sistemi koyduğunuza göre, herkes zorunlu olarak sigortalanmak zorunda. O zaman bu primi ödüyorsam, karşılığını almam lazım. Tamamlayıcı sigorta falan yaptırmama gerek kalmamalı. Uzun iş yani, bunu tartışmak gerekir.”
Eskiden gözlük takmak neredeyse suç sayılırdı. “Dört göz” la...
EssilorLuxottica ve Roger Federer, Nisan ayının başında Roge...
Uzmanlar, özellikle sosyal medya üzerinden satılan "indiriml...
Her yıl binlerce kişi gözlüklerinden kurtulmak için LASIK'e ...
Trump’ın Çin’e yönelik tarifeleri gözlük fiyatlarını doğruda...
Gözlük… Kimi zaman bir ihtiyaç, kimi zaman bir tarz ifadesi....
Bugün birliğin başında olanlar şunu bilmeli: Siz sektörü tem...
2024 mali yılına ilişkin bireysel ve konsolide mali tablolar...
ZEISS Hindistan, yerel iş ortağı göz sağlığı uzmanları (ECP'...
Vatandaşın cebi yanıyor, gözlüğü bulanıyor. Sosyal Güvenlik ...