a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Hava bulutlu bile olsa gözlük takın!

Göz sağlığınızı birkaç basit önlemle koruyabileceğinizi biliyor musunuz? Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Rıza Kurna, göz sağlığınızı korumak için dikkat etmeniz gerekenleri sıraladı. 1- Bilgisayar kullanırken gözlerinizi dinlendirin Bilgisayar gözlerinize zarar vermez; ama göz yorgunluğu ve kuruluğuna neden olabilir. 20/20/20 kuralını yani 20 dakikada bir, 20 saniye süre ile 20 feet (yaklaşık 6 […]

09 Ağustos 2014 - 16:34 'de eklendi.

Hava bulutlu bile olsa gözlük takın!

Göz sağlığınızı birkaç basit önlemle koruyabileceğinizi biliyor musunuz?

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Rıza Kurna, göz sağlığınızı korumak için dikkat etmeniz gerekenleri sıraladı.

1- Bilgisayar kullanırken gözlerinizi dinlendirin

Bilgisayar gözlerinize zarar vermez; ama göz yorgunluğu ve kuruluğuna neden olabilir. 20/20/20 kuralını yani 20 dakikada bir, 20 saniye süre ile 20 feet (yaklaşık 6 metre) uzağa bakmayı deneyin. Ayrıca monitörünüzün üst kenarı göz seviyesinde olacak şekilde yaklaşık 50-60 cm uzağınıza yerleştirin.

2- Güneş gözlüğü kullanın

Güneş cildiniz gibi gözlerinize de zarar verebilir. Katarakt oluşumunu hızlandıracağı gibi sarı nokta hastalığına da neden olabilir. Ayrıca alerjik şikayetlerinizin artmasını tetikleyebilir. Dışarıda olduğunuz günlerde hava bulutlu bile olsa güneş gözlüğü kullanın.

3- Göz sağlığınız için doğru beslenin

Turunçgiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, fasulye, bezelye, yağsız kırmızı et ve tam tahıllar gibi dolaşıma yardımcı gıdalar kalp için olduğu kadar göz sağlığınız için de iyidir. Aynı zamanda havuç, balık, üzüm, soğan ve sarımsak göz sağlığınız için yardımcı besinlerdir. Sarı nokta hastalığını engellemek için ıspanak, domates ve yaban mersini gibi gıdaların yanı sıra C, E ve A vitaminleri ile Magnezyum, Selenyum, Çinko gibi mineraller içeren besinler tüketebilirsiniz.

4- Gözlerinizdeki problemleri hekiminizle paylaşın

Gözleriniz kaşıntılı veya kırmızı ise, soğuk kompres, antihistaminik veya antialerjik göz damlaları ile yatıştırabilirsiniz. Gözünüze kum kaçmış gibi hissediyorsanız temiz su veya gözyaşı damlası ile durulayın. Gözlerinizde ağrı, şişme, ışığa duyarlılık, koyu kayan noktalar, ışık çakmaları gibi değişiklikler söz konusuysa mutlaka hekiminizle paylaşın.

5- Lenslerinizi dikkatli ve temiz kullanın

Lenslerinizi kullanmadan önce ellerinizi sabunla yıkayın. Göz doktorunuz tarafından onaylanmış damla ve solüsyonlar kullanın. Lenslerinizi özelliğine göre her akşam çıkarın ve kullanım özelliklerine göre her 15 gün veya ayda bir yenisi ile değiştirin. Lens temizlemede kullandığınız solüsyonları her gün yenisiyle değiştirmeyi ihmal etmeyin. Denize ya da havuza lenslerinizi çıkarmadan girmeyin. Temizlik ürünleri kullandığınızda lenslerinizi takmayın.

6- Sağlık kontrollerinizi yaptırın

Görünüşte sağlık problemleri yaşamıyor olsanız bile mutlaka sağlık kontrollerinizi yaptırın. Tansiyon, diyabet, akciğer hastalıkları, tiroid ve bağışıklık sistemi bozuklukları gibi birçok hastalık göz sağlığınızı da olumsuz yönde etkileyebilir. Diğer tehditler multipl skleroz, anevrizma ve kanserdir. Hekiminize ailenizde görülen göz problemleri ve diğer ciddi hastalıklar konusunda bilgi verin.

7- İlaç etiketlerine dikkat

İlaçlar ya da ilaç kombinasyonları görüş kalitenizi olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle ilaçları kullanırken yan etkilerine karşı dikkatli olun. Gözlerinizde kuruma veya sulanma, çift görme, ışık hassasiyeti, kabarık ya da sarkık göz kapakları ve bulanık görme gibi sorunları fark ederseniz hemen hekiminizle paylaşın.

8- Kozmetik ürünlerine dikkat edin

Bakteriler sıvı veya krem göz makyajı malzemelerinin içerisinde kolayca çoğalabilir. Gözünüzde bir enfeksiyon gelişirse hemen göz makyajınızı temizleyerek hekiminize başvurun ve bu süreçte kullandığınız makyaj malzemelerini atın. Eğer alerjik reaksiyonlara sahip olma eğiliminiz varsa, bir seferde sadece tek bir yeni ürün deneyin. Kozmetik ürünlerinizi asla paylaşmayın ve mağazalardaki örnekleri kullanmayın. Makyaj öncesi ve sonrası yüzünüzü iyice temizleyin.

9- Göz kontrollerinizi mutlaka yaptırın

Sağlıklı bir insanın ilk göz kontrolünün 12-18 ay arasında mutlaka yapılması gerekir. Daha sonra ise en geç 2 yıllık periyotlarda göz muayenesinin tekrarlanması göz sağlığınız için önemlidir. Ailenizde diyabet, yüksek tansiyon veya göz hastalığı varsa mutlaka hekiminizle paylaşın. Ailenizde göz bozukluğu varsa, bu hastalığın genetik olarak sizde olma ihtimalini göz önünde bulundurarak kontrollerinizi daha erken sürelerde yaptırın.

10- Sigarayı bırakın

Sigara içiyorsanız mutlaka bırakın. Çünkü sigara göz sağlığınız için de önemli bir tehdit unsurudur. Katarakt ve göz kuruluğu riskini artırır. Ayrıca kan dolaşımını olumsuz etkilediği için retinaya zarar vererek görme kaybına neden olabilir.

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
İki Ulu Çınara Saygı ve Minnetle İki Ulu Çınara Saygı ve Minnetle

20 Nisan 2025 günü, Türk optik camiası için unutulmaz bir vefa günüydü. İstanbul Eyüp Mezarlığı’nda bir araya gelen meslektaşlarımız, m...

Kontak lenslerin internette satışı ne kadar yasal? Kontak lenslerin internette satışı ne ka...

“Optisyenlik müesseselerinde, gözlük camı, çerçevesi ve kontakt lens gibi tıbbi cihazlar satılabilir. Bu ürünlerin optisyenlik müessese...

Deprem Anında İlk Refleks: Gözlüğüm Nerede? Deprem Anında İlk Refleks: Gözlüğüm Nere...

Depremler, sadece fay hatlarını değil, toplumsal reflekslerimizi de test ediyor. Bugünkü sarsıntı, gözlüklerin sadece bir aksesuar deği...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayra...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin başında hiçbir kuvvet yoktur, hiçbir makam yoktur. Yalnız bir kuvvet vardır...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
İki Ulu Çınara Saygı ve Minnetle İki Ulu Çınara Saygı ve M...

20 Nisan 2025 günü, Türk optik camiası için unutulmaz bir ve...

Kontak lenslerin internette satışı ne kadar yasal? Kontak lenslerin internet...

“Optisyenlik müesseselerinde, gözlük camı, çerçevesi ve kont...

Deprem Anında İlk Refleks: Gözlüğüm Nerede? Deprem Anında İlk Refleks...

Depremler, sadece fay hatlarını değil, toplumsal refleksleri...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan Ulusal Egemenlik...

“Bütün cihan bilmelidir ki artık bu devletin ve bu milletin ...

Bir Öğrencinin Mezuniyetine Sen de Katkı Sağla! Bir Öğrencinin Mezuniyeti...

Eğer optik sektöründe çalışıyorsanız, anketime katılarak hem...

Anma Teşekkür Konuşması Anma Teşekkür Konuşması...

Mekânın cennet olsun sebebi hayatım Gözlükçübaşı Sedat Hoca ...

Sedat Babayı andık! Sedat Babayı andık!

Kendilerini ve mesleğimize kazandırdıklarını iyi duygularla ...

Güneş Gözlüklerinin Genel Hukuki Statüsü Güneş Gözlüklerinin Genel...

UV koruyucu ve CE belgeli ürünler, TİTCK tarafından tıbbi ci...

Optisyenlik mi? Optometristlik mi? Optisyenlik mi? Optometri...

Birileri hâlâ rahatça “Optometrist” unvanını kullanabiliyor,...

Bir Camın Ardındaki Hayat Bir Camın Ardındaki Hayat...

Görmek bazen net bir camla başlar ama asıl mesele onun ardın...

Magazin HABERLERİ
Web TV
error: İçerik korumalıdır!!!