Bir lensin optik merkezinin uzağından gecen ışık ışının o lens üzerindeki prizmatik etkisi lensin gücü ile o noktanın optik merkeze olan uzaklığının (cm)çarpımına eşittir.
19 Ekim 2013 - 12:36 'de eklendi.
Hasta, gözlük camının optik merkezinden bakmazsa prizmatik etki meydana gelir.
PRİZMANIN FOKUS GÜCÜ YOKTUR.
Işık prizmada kırılırken daima tabana doğru sapar.
Bu nedenle prizmadan bakan bir göz baktığı objenin görüntüsünü prizma tepesine doğru yer değiştirmiş(kaymış) olarak görür. Prizmatik etki prizma diyoptrisi ile ölçülür 1 prizma diyoptrisi 1 metre mesafede ışığı orijinal doğrultusundan 1 cm saptıran prizmatik etkiye denir.
Böyle bir prizmadan bakan bir göz bir objenin imajını gerçek yerinden 1cm farklı yerde algılar görüntünün yer değiştirmesi daima prizmanın tepesine doğru olur.
Oftalmik lensler yan kesitinden bakıldığında bir prizma sistemidir.
Gözlük camları tespit edilirken prizma istenmiyorsa kullanıcının optik merkezden bakması temin edilmelidir. Göz, lensin optik merkezinden bakarsa prizmatik etki meydana gelmez (optik merkezde prizmatik etki yoktur)imaj gerçek (aktüel)yerinde algılanır imaj yer değiştirmez.
PRENTICE KURALI: Bir lensin optik merkezinin uzağından gecen ışık ışının o lens üzerindeki prizmatik etkisi lensin gücü ile o noktanın optik merkeze olan uzaklığının (cm)çarpımına eşittir bu kural yorumlandığında sonuç olarak diyebiliriz ki bir lensin optik merkezinin uzağından farklı bir noktadan bakıldığında prizmatik etki meydana gelir ve imaj daima prizma tepesine kaymış olarak algılanır bu nedenle istenmeyen prizmatik etkiden gözü korumak için lensin optik merkezi Pd, ve çerçeve boyutlarına bağlı olarak yatay ve dikey yönde desantre edilerek gözün optik merkezden bakması temin edilmelidir, Fokometrede Prizma diyoptrisi; röper(target)görüntüsünün prizma halkaları üzerinde kesiştiği (çakıştığı)nokta tarafından derece sistemi ile de taban yerleşim yönü belirlenir.
Prizma taban yönleri şu şekildedir.
BASE UP (TABAN YUKARI) BU
BASE DOWN (TABAN AŞAĞI) BD
BASE İN (TABAN İÇERİ ) Bİ
BASE OUT (TABAN DIŞARI)BO
.
Taylan KÜÇÜKER
Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad...
Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...
Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...
İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...
Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...
Otizm, sözel ya da sözel olmayan iletişimde zorluk yaşanması...
2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...
Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...
Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) tarafından Marmara Deni...
Türkiye genelinde İl Sağlık Müdürlüklerinin talimatıyla İlle...
Selamlar;
Hemen hemen butun makalalerde prizma ile ilgili ayni seyler mevcut ama maalesef hic bir yerde montajin konusunda kimse bilgilendirmemis.Rica etsem receteye gore montaj nasil yapiliyor aciklar misinz?