Güneş gözlüğü seçerken cam rengine de dikkat edin. Yeşil cam parıltıların önüne geçerek yorgunluğu alırken, aynalı cam ise daha karanlık gösterdiğinden kumlu zemin için uygun.
09 Ağustos 2018 - 10:31 'de eklendi.
Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu/ Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı
Ucuz gözlükleri kullanmaktansa hiç gözlük takmamak daha iyidir
Bahar aylarıyla birlikte etkisini hissettiren güneş ışınları, kişilerin görüş açılarını ciddi oranda daraltabiliyor. Bu sıkıntıdan korunma ihtiyacı da güneş gözlüğü kullanımının artışında önemli rol oynuyor. Tabii güneş gözlükleri, güneşin zararlı etkilerinden korunmanın dışında, aksesuvar olarak da tercih edilebiliyor. Peki, aksesuvar konusunda fazla alternatif olması amacıyla rastgele satın alınan güneş gözlüklerinin göz sağlığını alt üst ettiğinin ne kadar farkındayız? Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Opr. Dr. Şehvar Nefesoğlu, yaz aylarında kullanılan güneş gözlükleri hakkındaki göz ardı edilen gerçekleri anlattı:
Gözlük sadece güneşli havalarda kullanılmaz
Herhangi bir elektrik kaynağı, solaryum yatakları, karlı araziler veya güneş tutulmasının yaşandığı yerlerde direkt olarak ışığa bakmak, gözde ciddi ağrılı kornea hasarlarının (fotokeratit) yaşanmasına neden olabilir. Bu ışıklar ayrıca, retinada özellikle sarı nokta üzerinde etki sağlayarak kalıcı görme hasarına yol açabilir. Bu nedenle güneş gözlüğü yalnızca güneşli havalarda değil, yüksek ışık bulunan ortamlarda da kullanılmalıdır.ŞAPKA DA TAKILMALI
Güneş gözlüğü kullanımı çocuklar için de önemlidir
Çocuklarda özellikle erken yaşta ortaya çıkan alerjilerin en önemli faktörlerinden biri güneş ışığıdır. Bu sebeple güneş gözlüğü kullanımı çocuklar için de büyük önem taşır. Eğer çocukta güneşe karşı alerji mevcutsa güneş gözlüğünün yanı sıra şapka da kullanılmalıdır.
Gözlük kalitesi görme kalitesiyle eşdeğerdir
Ucuz güneş gözlükleri kullanmaktansa hiç gözlük takmamak daha yerinde olur. Çünkü UV koruması zayıf gözlük, gözde hasarı artırır. Özellikle kendi doğal lensini kaybetmiş katarakt ameliyatlı hastalarda bu risk çok daha fazla artar. Ayrıca gözlük camı ne kadar kaliteli ise gözdeki konfor ve görme kalitesi o kadar yüksek olur.
Yard. Doç. Dr. Fatih Atmaca/Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı
Çerçeveyi hafif, alerji yapmayan türden seçin
Yard. Doç. Dr. Fatih Atmaca, 4 aşamada doğru gözlük seçme yolları hakkında bilgi verdi:
1. UV (Ultraviyole) koruması: Normalde her gözlük camı ultraviyoleyi değişik oranlarda bloke edebilmekle birlikte etkili ultraviyole blokajı için özel kaplamalar kullanılması gerekir. Güneş gözlüğünün UVA ve UVB blokaj derecelerine bakılmalı, yüzde 99’un üzerinde (ideali yüzde 100 blokaj) UV blokajı yapabilen camlar tercih edilmelidir. Hem UVA, hem de UVB ışınlarını engelleyen ‘UV 400’ etiketine sahip bir güneş gözlüğü, gözlerinizin ve göz kenarlarındaki hassas derinin sağlıklı kalmasına yardımcı olacak ve ek olarak size rahat bir görüş sunacaktır.
2. Polarize mercek koruması: Polarize mercekler; sudan, camdan, kardan ve kumdan yansıyan güneş ışınlarını filtreleyerek parlaklığın azalmasını sağlar. Polarize mercekli güneş gözlükleri, araç kullananlar, kış ve su sporlarıyla ilgilenen kişiler tarafından tercih edilmelidir. Bununla beraber gündelik kullanımlarda bazı dezavantajlara sahiptir; cep telefonu ekranlarında, LCD ekranlı kontrol panellerinde görüş kalitesini biraz azaltabilirler.
3. Mercek/cam rengi: Güneş gözlüğünde mercek rengi seçimi kişisel zevklere bağlı olsa da, tercih ettiğiniz/ edeceğiniz rengin bazı alanlarda görüşünüzü etkileyeceğini aklınızdan çıkarmayın. Güneş gözlüğünün mercek rengi; gözlerinize ne ölçüde ışığın ulaşacağını, diğer renkleri ne kadar iyi görebileceğinizi, karşıtlıkları (kontrastları) ne kadar iyi seçebileceğinizi belirler.
Kahverengi, gri, yeşil: Bu renklerdeki güneş gözlüklerinin orta-üstü parlaklık koşullarındaki parıltıların önüne geçmesi ve göz yorgunluğunu azaltması beklenir.
Sarı, altın, açık kahverengi: Bu renkteki gözlük camları parlaklık anlamında daha az koruma sağlasalar da orta-düşük ışık koşullarında üstün performans gösterirler.
Pembe, kırmızı: Düşük ışık görünürlüğü ve kont-rastı artırma anlamında iyi bir performans ortaya koyarlar.
Aynalı camlar: Aynalı güneş gözlükleri objeleri olduklarından daha karanlık gösterirler ve kullanımları genel olarak kumlu, sulu, karlı ve yüksek rakımlı koşullar için uygundur.
4. Mercek ve çerçeve materyali: Cam mercekli gözlükler çizilmeye karşı çok daha dayanıklı iken, polikarbon mercekli gözlükler parçalanmaya karşı daha dirençlidir. Çerçevenizin de tercihen daha hafif, alerji yapma potansiyeli düşük bir materyalden yapılmış olması önemlidir.
Kaliteli güneş gözlüğü seçebilmek için bu ipuçlarına dikkat!
İlk olarak gözlüğün yüzde 100 UV blokajına sahip olup olmadığına bakılmalıdır.
Göz çevresini sarması ve güneş ışığından daha fazla koruması nedeniyle geniş çerçeveli modeller tercih edilmelidir.
Koyu camlar güneş ışığından daha fazla korur fikri yanlıştır; yeterli koruma özelliğine sahip herhangi bir cam seçilebilir.
Gözlüğün fiyatı camın kalitesini göstermez. Çok ucuz bir gözlük de eğer iyi bir UV koruması içeriyorsa güvenle kullanılabilir.
Gözlükler, güvenilir optik mağazalardan satın alınmalıdır.
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...