Eğer uzun süre araç kullanıyorsa göz kuruluğu da gelişebilir. Uzun süre araç kullananların önlem alması lazım. Gözünde bozukluk varsa ona göre güneş gözlüğü kullanabilir.
01 Mayıs 2014 - 0:35 'de eklendi.
Güneş ışınları gözde birçok hastalığın oluşmasına neden olabiliyor.
Güneş gözlüğünün bir ihtiyaç olduğunu söyleyen Optisyen Emre Özyazıcı, bazı insanların güneş gözlüğünü aksesuar olarak kullandığına dikkat çekti. “Kalitesiz gözlüklerle gözlerinizi karartmayın” diyen Özyazıcı, güneş gözlüğü alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğini de açıkladı.
Emre Özyazıcı, güneş gözlüğünün aslında bir ihtiyaç olduğunu ifade etti. Özyazıcı, gerek dış koşullarda çalışan kişiler için gerekse ışığa hassasiyeti nedeniyle yazın parlak güneşli günlerde zorlanan kişiler için güneş gözlüğünün gerekli olduğunu belirtti. Güneş gözlüğü alırken markasından, fiyatından, şeklinden çok ultraviyole filtresi var mı, ultraviyole ediyor mu, etmiyor mu özelliklerinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Özyazıcı, kişilerin nasıl bir güneş gözlüğü alması gerektiğini şöyle anlattı:
“Ultraviyole eden her güneş gözlüğünü alabilirsiniz. Kişiler güneş gözlüğüne baktığında ultraviyole filtresi olup olmadığını anlaması pek mümkün değil. Fakat bizim ülkemiz koşullarında yasal olarak özellikle gözlükçülerde satılan gözlüklerin üzerinde sertifikalar var. Bizim ülkemiz için ‘CE Sertifikası’ geçerli. Bu sertifika yasal olarak geçerli bir sertifikaysa güneş gözlüğünün üzerine iliştirilmiş halde bulunur. Fakat üzerinde herhangi bir sertifika bulunmayan ya da gözlük alınan kişi tarafından doğrulama yapılamayan, bir sertifika belgesi gösterilemeyen gözlük için her zaman soru işareti olur. O güneş gözlüğünde ultraviyole etkisi olmayabilir.”
Kişi, yüz yapısına uygun gözlük tercih etmeli
İyi bir güneş gözlüğünde olması gereken özellikleri aktaran Özyazıcı, “En önemli özelliği ultraviyole filtre ediyor olmalı. Geri planda kalan ikinci önemli nokta ise gözde, yüzde rahat durması gerekir.” dedi. Bazı gözlüklerin ağır olması nedeniyle kişi terledikçe güneş gözlüğünün burnunda durmayacağını açıklayan Özyazıcı, ”Bazı gözlükler yüz yapısına uygun olmaz, yan taraflardan sıkar rahat kullanımı engeller. Kullanım açısından kişinin, göz ve yüz çehresine uygun olması gerekir.” izahını yaptı.
Uzun süre araç kullanıyorsanız güneş gözlüğü takın
Parlak, güneşli günlerde araç kullanırken güneş gözlüğünün büyük katkı sağlayacağını ifade eden Özyazıcı, kolormatik tabir edilen güneşli havalarda koyulaşan gözlüklerin de kullanılabileceğini kaydetti. Optisyen Emre Özyazıcı, güneş ışığının zaten camlardan bir oranda filtrelendiği için göze ulaşmasının mümkün olmadığını belirtti.
Özyazıcı, araç kullanan kişinin gözünde başka problemler olup olmadığına dikkat etmesi gerektiğini ifade ederek, “Eğer uzun süre araç kullanıyorsa göz kuruluğu da gelişebilir. Uzun süre araç kullananların önlem alması lazım. Gözünde bozukluk varsa ona göre güneş gözlüğü kullanabilir.” diye konuştu.
Yanlış güneş gözlüğü birçok hastalığa sebep olabilir
Yanlış güneş gözlüğü kullanıldığında oluşabilecek tehlikelere de işaret eden Özyazıcı, “Teorik olarak, göz genişleyeceği için güneşin zararlı ışınlarının daha çok geçeceği ve gözün retina tabakasına zararlı olabileceği düşünülüyor.
Ultraviyolenin gözde birçok hastalık oluşturma problemi var. Katarakt, sarı nokta hastalığı, bunların hepsinde suçlanabilen bir faktör. O açıdan ultraviyole ışının göze kontrolsüz girişi hastalıklara yol açabiliyor.” şeklinde konuştu.
Tüm meslektaşların ve ailesinin başı sağ olsun. Allah rahmet...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
McDonald's Ligue 1, BKT Ligue 2, Champions Trophy ve McDonal...
Merhuma Allah’tan Rahmet, kederli ailesine, sevenlerine, sab...
Gib'in e-Fatura ve e-İrsaliye uygulamaları ile e-Fatura ve e...
Ne kadar şükretsem az. İklim olarak soğuk ve kapalı bir coğr...
BAŞ AĞRISI, GÖZ HASTALIĞININ HABERCİSİ OLABİLİR.....
İnsanlar liderlik hakkında konuştuklarında, odak çoğu zaman ...
Her yıl yarım milyondan fazla Amerikalı, görme bozukluğunu g...
Kışa girerken çoğu insan arabasını yeniler ve daha çok güven...