a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Gözlük endüstrisi için çevresel yeterlilik sertifikası

Zorluk, üreticiler için tutarlılık ve tüketiciler için açık, tutarlı ve anlamlı bilgiler sağlamak üzere bu sertifikaları bir araya getirmek olacaktır.

27 Mart 2023 - 8:08 'de eklendi ve 2510 kez görüntülendi. A+A-

Gözlük endüstrisi için çevresel yeterlilik sertifikası

Optik sektöründe dokuz yılı aşkın bir süredir çalışan politika ve düzenleme danışmanı olan Ann Blackmore, çevresel sürdürülebilirlik konusundaki endişelerin göz sağlığı sektörü için ne anlama gelebileceğini değerlendiriyor ve değişime yönelik bazı itici güçlerin ana hatlarını çiziyor.

Ele alınması gereken en büyük küresel sosyal ve politik kaygılardan birinin çevresel sürdürülebilirlik olduğundan kimsenin şüphesi olamaz. Ocak 2021’de 50 ülkede 1,2 milyon katılımcının katıldığı bir Birleşmiş Milletler anketinde, insanların %64’ü iklim değişikliğinin acil bir durum olduğunu söyledi. Ve Avrupa Birliği, iklim acil durumu ilan eden 2300’den fazla küresel yargı alanından biridir.

Bunun içinde belirli sağlık ve göz sağlığı endişeleri vardır. Dünya Sağlık Örgütü , iklim değişikliğinin sağlığın sosyal ve çevresel belirleyicilerini etkilediğini belirtmiştir. Ve 2021’de Lancet Küresel Göz Sağlığı Komisyonu, göz bakımı kalitesini iyileştirmeye temel bir bileşen olarak gezegen sağlığını ekledi. Nisan 2021’de Uluslararası Körlüğü Önleme Ajansı (IAPB), Eylem Çağrısı ve Göz Sağlığı Sektöründe Çevreye Duyarlı Uygulamalar Rehberi olmak üzere iki belge yayınladı. Göz sağlığının iklim değişikliğine nasıl katkıda bulunabileceğini, iklim değişikliğinin göz sağlığını nasıl etkilediğini açıklayan ve sürdürülebilir tedarikin savunulması da dahil olmak üzere, göz sağlığı sektörüne çevresel etkisini azaltma ve iklim direncini destekleme yolları hakkında ayrıntılı rehberlik sağlar.

Artan sayıda optik işletmesinin çevresel olarak daha sürdürülebilir bir şekilde faaliyet göstermek istediği ve birçoğunun bu yola çoktan başladığı veya girmeyi planladığı açıktır. Bir işletmenin çevresel olarak daha sürdürülebilir hale gelmesi ve karbon ayak izini azaltması için harekete geçmesinin nedeni, ticari veya rekabet avantajı gördüğü için, müşterileri harekete geçmeye çağırdığı için, hükümet düzenlemeleri gerektirdiği için veya bu faktörlerin herhangi bir kombinasyonu.

Düzenleme tarafında, Avrupa Birliği Aralık 2019’da 27 AB Üye Devletinin tamamının AB’yi 2050 yılına kadar ilk iklim nötr kıtaya dönüştürme taahhüdünde bulunduğu Avrupa Yeşil Mutabakatını başlattı. 1990 seviyelerine kıyasla 2030 yılına kadar emisyonların en az %55 oranında azaltılması. Yeşil Mutabakatın gerçekleştirilmesi, AB’nin 2019-24 için altı önceliğinden biridir ve Komisyon, bu hedefe ulaşmak için bir dizi önlemin ayrıntılarını zaten yayınladı ve daha pek çoğu takip edecek.

AB’nin tekliflerinin hiçbiri optik sektörüne özgü veya onu hedef almıyor. AB Tıbbi Cihazlar Yönetmeliği 2017’nin tıbbi cihazların sürdürülebilirliğine ilişkin herhangi bir referans veya hüküm içermediğini de belirtmekte fayda var. Birleşik Krallık tıbbi cihaz düzenleyicisi MHRA, 2021’de yeni bir Birleşik Krallık ilaç ve tıbbi cihaz yönetmeliği tekliflerine ilişkin istişaresinde, ” Tıbbi cihazların üretimi, kullanımı ve imhası bir dizi çevresel etkiye yol açar. Tıbbi cihazlar için gelecekteki rejimimizin, halk sağlığını nihai olarak iyileştirmek ve korumak için çevresel olarak daha sürdürülebilir üretim, kullanım ve imhaya nasıl yardımcı olabileceğiyle ilgileniyoruz.” İstişare, üreticilerin tıbbi cihaz uygunluk değerlendirmelerinin bir parçası olarak bir çevresel etki değerlendirmesi dahil etmelerinin istenebileceğini öne sürdü. Yeni düzenlemelerin Temmuz 2024’te yürürlüğe girmesi bekleniyor ancak daha fazla ayrıntı henüz yayınlanmadı.

AB tekliflerinin hiçbiri optik sektörüne özgü olmasa da, Avrupa’daki optik endüstrilerinin Yeşil Düzen’den çıkan tüm AB mevzuatına uyması gerekecek. Enerji kullanımı, ham madde tüketimi ve atık yönetimi ele alınmalıdır. Ve bazı önerilerin, plastik kullanımı, plastik atık, mikro plastik ve su tüketimi ile ilgili belirli sorunları olan bir sektör üzerinde önemli bir etkiye sahip olması beklenebilir.

Örneğin, 2023/24 için AB yasal öncelikleri, mikro plastiklere ilişkin bir düzenleme önerilerini ve Ambalaj ve Ambalaj Atığına ilişkin AB mevzuatının önerilen bir revizyonunu içerir; gereksiz ambalajları kısıtlayarak, yeniden kullanılabilir ve yeniden doldurulabilirliği teşvik ederek ambalaj atığı miktarını azaltmayı amaçlar. ambalaj çözümleri ve 2030 yılına kadar AB pazarındaki tüm ambalajların ekonomik olarak uygun bir şekilde geri dönüştürülebilir hale getirilmesi. Ayrıca, Sürdürülebilir Ürünler girişimi de, düzenlemeye tabi ürünler için gerekli olan Dijital Ürün Pasaportları ile üreticilerin ürünleri onarmasını ve geri dönüştürmesini zorunlu kılacak bir yasa çıkaracaktır. (bunların ne olduğu henüz belirtilmemiştir) tedarik zinciri boyunca endişe verici maddelerin takibini kolaylaştırmak için.

“Yeşil” olma endişelerinin yanı sıra “yeşil yıkama” ile ilgili endişeler de geliyor. Son yıllarda bir ticaret fuarına katılan veya bir optik sektörü ticaret dergisi açan herkes, ürünlerini “çevre dostu” veya “yeşil” veya “sürdürülebilir” olarak tanıtan şirketlerin sayısının arttığını görecektir. Ancak bu iddialar pratikte ne anlama geliyor ve doğrulanabilir mi? İşletmeler ve daha da önemlisi müşteriler yaptıkları şeyin doğru olduğundan nasıl emin olabilir? Bu gerçek bir meydan okuma.

2020’deki bir istişarenin ardından AB, 2023/24 önceliklerine, üreticilerin şeffaflığa ve oyun alanını eşitlemeye yardımcı olabilecek her türlü çevresel iddiayı doğrulamasını zorunlu kılarak yeşil aklama ile mücadele için bir düzenleme önerisi ekledi. Bunun öncesinde, yeni Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi, büyük ve borsaya kote AB şirketlerinin yanı sıra AB’de önemli miktarda iş yapan veya menkul kıymetleri AB tarafından düzenlenen piyasalarda işlem gören büyük üçüncü ülke şirketlerine uygulanacaktır. 2025, 2024 faaliyetleri hakkında.

İşletmelerin karbon nötr olduklarını göstermelerine veya işlerini daha sürdürülebilir hale getirmek için attıkları adımları belirlemelerine olanak tanıyan çok sayıda farklı gönüllü akreditasyon programı da vardır. Ancak üzerinde anlaşmaya varılan tek bir program, standart veya akreditasyon yoktur. Bu planların yeşil aklama konusundaki herhangi bir AB düzenlemesine nasıl uyacağı da net değil.

Şu anda optik endüstrileri için belirli bir akreditasyon planı yoktur, ancak bu değişmektedir. Haziran 2022’de İtalyan optik üreticileri derneği ANFAO, sertifikasyon kuruluşu CERTOTTICA ile gözlük ürünleri için bir çevresel yeterlilik etiketi oluşturmaya yönelik bir proje başlattığını duyurdu . Benzer bir proje, Birleşik Krallık imalatçılar derneği (OSA) tarafından ve Fransa’da küçük ölçekli bir proje daha duyuruldu. Buradaki zorluk, üreticiler için tutarlılık ve tüketiciler için açık, tutarlı ve anlamlı bilgiler sağlamak üzere bu sertifikaları bir araya getirmek olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Dijitalleşme gözlük pazarını nasıl etkileyecek? Dijitalleşme gözlük pazarını nasıl etkil...

Hastalara, gözlükçüler tarafından on beş yıl önce gözlük kullanmaları gerektiği söylendiğinde bundan pek memnun olmadılar....

‘Sarı nokta’ 30 milyon kişiyi etkiliyor ‘Sarı nokta’ 30 milyon kişiy...

Türkiye’de giderek artan sarı nokta hastalığı havuzuna her sene birey katılıyor....

SGK Sözleşme toplantısı SGK Sözleşme toplantısı

Yeni dönem SGK sözleşmesi masaya yatırıldı. Yıl içinde Optisyenlik müesseseleri SGK ile sözleşme imzalayacak....

Prizmatik düzeltmenin önemi Prizmatik düzeltmenin önemi

Binoküler çift görme, etkilenen kişileri günlük yaşamda ciddi şekilde kısıtlar. Birçok durumda, prizmatik düzeltmelerle ortadan kaldırı...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Dijitalleşme gözlük pazarını nasıl etkileyecek? Dijitalleşme gözlük pazar...

Hastalara, gözlükçüler tarafından on beş yıl önce gözlük kul...

‘Sarı nokta’ 30 milyon kişiyi etkiliyor ‘Sarı nokta’ ...

Türkiye’de giderek artan sarı nokta hastalığı havuzuna her s...

SGK Sözleşme toplantısı SGK Sözleşme toplantısı...

Yeni dönem SGK sözleşmesi masaya yatırıldı. Yıl içinde Optis...

Prizmatik düzeltmenin önemi Prizmatik düzeltmenin öne...

Binoküler çift görme, etkilenen kişileri günlük yaşamda cidd...

Kering Eyewear gelir rekoru kırdı Kering Eyewear gelir reko...

Kering'in gözlük bölümü 12 aylık dönemde pozitif gelir artış...

Zenith markası kimde kalacak? Zenith markası kimde kala...

Anılan hükümsüzlük kararının kesinleşmesini takiben ceza dos...

Gözlük Pazarı 2028’e kadar 172,42 milyar ABD dolarına ulaşacak Gözlük Pazarı 2028’e kada...

Dünya çapında gözlük pazarı pazarı 2020’de 105,56 milyar ABD...

Dünya, Optometri haftasını kutluyor Dünya, Optometri haftasın...

Dünya Optometri Konseyi (WCO) farkındalık haftası 17-23 Mart...

Göz Sağlığı ve Optometri Çalıştayı gerçekleştirildi Göz Sağlığı ve Optometri ...

Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından Muş Alparslan ...

Araştırmacılar retinaya güneş panelleri yerleştirmek için çalışıyor Araştırmacılar retinaya g...

New South Wales Üniversitesi (UNSW) mühendisleri, görme yeti...

Magazin HABERLERİ
Web TV