Optisyenin Sesi

GÖZLÜK ÇERÇEVESİ İTHALATINDA KORUMA ÖNLEMİ ALINDI.

Gözlük çerçeveleri ithalatında geçici korunma önlemi alınması kapsamında, ithal edilecek plastik ve diğer maddelerden yapılan gözlük çerçevelerinin ithalatında 200 gün süreyle uygulanmak üzere adet başına 2.55 dolar ek mali yükümlülük getirildi. ANKARA (ANKA)  Gözlük çerçeveleri ithalatında geçici korunma önlemi alınması kapsamında, ithal edilecek plastik ve diğer maddelerden yapılan gözlük çerçevelerinin ithalatında 200 gün süreyle uygulanmak […]

Bu Haber 28 Nisan 2011 - 12:48 'de eklendi ve 1533 kez görüntülendi.

GÖZLÜK ÇERÇEVESİ İTHALATINDA KORUMA ÖNLEMİ ALINDI.

Gözlük çerçeveleri ithalatında geçici korunma önlemi alınması kapsamında, ithal edilecek plastik ve diğer maddelerden yapılan gözlük çerçevelerinin ithalatında 200 gün süreyle uygulanmak üzere adet başına 2.55 dolar ek mali yükümlülük getirildi. ANKARA (ANKA) 

Gözlük çerçeveleri ithalatında geçici korunma önlemi alınması kapsamında, ithal edilecek plastik ve diğer maddelerden yapılan gözlük çerçevelerinin ithalatında 200 gün süreyle uygulanmak üzere adet başına 2.55 dolar ek mali yükümlülük getirildi.
Gözlük Çerçeveleri İthalatında Geçici Korunma Önlemi Uygulanmasına İlişkin Karar, Bakanlar Kurulu kararı ile Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Gözlük çerçeveleri ithalatına uygulanacak olan geçici korunma önlemine ilişkin usul ve esasları kapsayan Karar gereği, plastik maddelerden ve diğer maddelerden yapılan gözlük çerçevelerinin ithalatında oluşabilecek telafisi güç zararların ortadan kaldırılabilmesini teminen, bu eşyaların ithalatında 200 gün süreyle adet başı 2.55 dolar ek mali yükümlülük getirildi.
Karar gereği, soruşturma sonucunda korunma önlemi alınmasına karar verilmesi halinde, teminata bağlanan tutar Hazineye irat kaydedilecek. Soruşturma sonucunda korunma önleminin, geçici korunma önleminden daha düşük belirlenmesi halinde aradaki fark ilgililere iade edilecek. Korunma önleminin geçici korunma önleminden daha yüksek olması halinde ise aradaki fark tahsil edilmeyecek. Soruşturma sonucunda korunma önlemi alınmasına gerek olmadığına karar verilmesi halinde, geçici korunma önlemi yürürlükten kaldırılacak. Bu durumda, gümrük idarelerince teminata bağlanan tutar, Gümrük Mevzuatının teminata bağlanan vergilerin geri verilmesine ilişkin hükümleri dâhilinde ilgililere iade edilecek.

-261 BİN 752 ADETLİK TARİFE KONTENJANI AÇILDI-

Tarife kontenjanı miktarı, eşyanın tamamı için toplam 261 bin 752 adet olarak belirlendi. Ancak her bir ülke veya gümrük bölgesi menşeli eşya için verilecek tarife kontenjanı 87 bin 261 adedi geçemeyecek. Tarife kontenjanı kapsamındaki ithalat ancak Dış Ticaret Müsteşarlığınca (İthalat Genel Müdürlüğü) düzenlenecek ithal lisansı ile yapılabilecek. İthal lisansı gümrük beyannamesinin tescilinde ilgili gümrük idaresince aranacak. İthal lisansının bir örneği gümrük beyannamesine eklenecek.

Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü 28 Nisan 2011 PERŞEMBE
 Resmî Gazete
 Sayı : 27918
 
BAKANLAR KURULU KARARI
 
             Karar Sayısı : 2011/1633

             Ekli “Gözlük Çerçeveleri İthalatında Geçici Korunma Önlemi Uygulanmasına İlişkin Karar”ın yürürlüğe konulması; Devlet Bakanlığının 14/3/2011 tarihli ve 9849 sayılı yazısı üzerine, 20/2/1930 tarihli ve 1567 sayılı Kanunun 1 inci, 14/5/1964 tarihli ve 474 sayılı Kanunun 2 nci, 6/5/1986 tarihli ve 3283 sayılı Kanunun 2 nci, 27/10/1999 tarihli ve 4458 sayılı Kanunun 55 inci maddeleri ile 2/2/1984 tarihli ve 2976 sayılı Kanun hükümlerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 22/3/2011 tarihinde kararlaştırılmıştır.

                                                                                                                                                      Abdullah GÜL

                                                                                                                                                  CUMHURBAŞKANI

Recep Tayyip ERDOĞAN

            Başbakan

           C. ÇİÇEK                                     B. ARINÇ                         A. BABACAN                            M. AYDIN

Devlet Bak. ve Başb. Yrd.          Devlet Bak. ve Başb. Yrd.    Devlet Bak. ve Başb. Yrd.                 Devlet Bakanı

          H. YAZICI                                  F. N. ÖZAK                   M. Z. ÇAĞLAYAN                         F. ÇELİK

        Devlet Bakanı                              Devlet Bakanı                      Devlet Bakanı                          Devlet Bakanı

           E. BAĞIŞ                                  S. A. KAVAF                        C. YILMAZ                         A. KAHRAMAN

        Devlet Bakanı                              Devlet Bakanı                      Devlet Bakanı                          Adalet Bakanı

       M. V. GÖNÜL                                O. GÜNEŞ                     A. DAVUTOĞLU                         M. ŞİMŞEK

Milli Savunma Bakanı                        İçişleri Bakanı                    Dışişleri Bakanı                         Maliye Bakanı

       N. ÇUBUKÇU                                M. DEMİR                           R. AKDAĞ                            M. H. SOLUK

   Milli Eğitim Bakanı               Bayındırlık ve İskân Bakanı            Sağlık Bakanı                        Ulaştırma Bakanı

        M. M. EKER                                 Ö. DİNÇER                          N. ERGÜN                               T. YILDIZ

Tarım ve Köyişleri Bakanı       Çalışma ve Sos. Güv. Bakanı  Sanayi ve Ticaret Bakanı   Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı

                                                E. GÜNAY                                                           V. EROĞLU

                                      Kültür ve Turizm Bakanı                                        Çevre ve Orman Bakanı

GÖZLÜK ÇERÇEVELERİ İTHALATINDA GEÇİCİ KORUNMA ÖNLEMİ UYGULANMASINA İLİŞKİN KARAR

Kapsam

MADDE 1 –(1) Bu Karar, 26/1/1995 tarihli ve 4067 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan ve 3/2/1995 tarihli ve 95/6525 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile onaylanan Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması ekinde yer alan Korunma Tedbirleri Anlaşması ve 10/5/2004 tarihli ve 2004/7305 sayılı Kararname ile yürürlüğe konulan İthalatta Korunma Önlemleri Hakkında Karar kapsamında, İthalatta Korunma Önlemlerine İlişkin 2011/3 sayılı Tebliğ’de belirtilen gözlük çerçeveleri ithalatına uygulanacak olan geçici korunma önlemine ilişkin usul ve esasları kapsar.

Geçici korunma önlemi

MADDE 2 –(1) Aşağıdaki tabloda Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (G.T.İ.P.) ve tanımı belirtilen eşyanın ithalatında oluşabilecek telafisi güç zararların ortadan kaldırılabilmesini teminen, anılan eşyanın ithalatında 200 (iki yüz) gün süreyle, “Ek Mali Yükümlülük” sütununda belirtilen tutar kadar geçici korunma önlemi olarak ek mali yükümlülük Gümrük Mevzuatının ilgili hükümlerine göre teminata bağlanır.

G.T.İ.P.
 Eşya Tanımı
 Ek Mali Yükümlülük

(ABD Doları/Adet)
 
9003.11.00.00.00
 Plastik maddelerden olanlar
 2,55
 
9003.19.00.00.00
 Diğer maddelerden olanlar
 

(2) Soruşturma sonucunda korunma önlemi alınmasına karar verilmesi halinde, teminata bağlanan tutar Hazineye irat kaydedilir.

(3) Soruşturma sonucunda korunma önleminin, geçici korunma önleminden daha düşük belirlenmesi halinde aradaki fark ilgililere iade edilir. Korunma önleminin geçici korunma önleminden daha yüksek olması halinde ise aradaki fark tahsil edilmez.

(4) Soruşturma sonucunda korunma önlemi alınmasına gerek olmadığına karar verilmesi halinde, geçici korunma önlemi yürürlükten kaldırılır. Bu durumda, gümrük idarelerince teminata bağlanan tutar, Gümrük Mevzuatının teminata bağlanan vergilerin geri verilmesine ilişkin hükümleri dâhilinde ilgililere iade edilir.

(5) 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve ilgili diğer Gümrük Mevzuatının, gümrük vergisinin tahakkukuna, tahsiline, geri verilmesine, takibine ve teminata bağlanmasına ilişkin usul ve şekle müteallik hükümleri, geçici korunma önlemi olarak uygulanacak ek mali yükümlülüğün tahakkuku, tahsili, geri verilmesi, takibi ve teminata bağlanması işlemlerinde de uygulanır.

(6) Diğer mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla, ek mali yükümlülükleri yerine getirmeden ithalat işlemlerini gerçekleştirenler hakkında 2976 sayılı Dış Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun çerçevesinde noksan ek mali yükümlülüğün iki katı para cezası uygulanır.

Tarife kontenjanı

MADDE 3 –(1) Bu Kararın eki listede yer alan ülkeler ve gümrük bölgeleri menşeli eşyanın geçici korunma önlemi uygulamasından muaf tutulması amacıyla tarife kontenjanı açılmıştır. Tarife kontenjanı miktarı, ekte yer alan ülkeler ve gümrük bölgeleri menşeli tarife kontenjanı kapsamı eşyanın tamamı için toplam 261.752 adet olarak belirlenmiştir. Ancak her bir ülke veya gümrük bölgesi menşeli eşya için verilecek tarife kontenjanı 87.261 adedi geçemez.

(2) Tarife kontenjanı kapsamındaki ithalat ancak Dış Ticaret Müsteşarlığınca (İthalat Genel Müdürlüğü) düzenlenecek ithal lisansı ile yapılır. İthal lisansı gümrük beyannamesinin tescilinde ilgili gümrük idaresince aranır. İthal lisansının bir örneği gümrük beyannamesine eklenir.

(3) Tarife kontenjanının uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, 14/4/2010 tarihli ve 2010/339 sayılı Kararname ile yürürlüğe konulan İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresi Hakkında Karar kapsamında Dış Ticaret Müsteşarlığınca yayımlanacak tebliğlerle belirlenir.

Yürürlük

MADDE 4 –(1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 5 –(1) Bu Karar hükümlerini Dış Ticaret Müsteşarlığının bağlı olduğu Bakan yürütür.

BENZER HABERLER
YORUM YAPMAK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Optisyenin Sesi
sosyalsosyalsosyalsosyalsosyalsosyal