Numaralı gözlük camlan ve her türlü kontakt lensin, optisyenlik müesseseleri tarafından reçeteli satılması gerektiği bildirilmiştir.
09 Ocak 2023 - 12:11 'de eklendi ve 35193 kez görüntülendi. A+A-
Daha önce paylaşmış olduğumuz bu eski haberimizi sizlerden gelen soru ve talepler üzerine yeniden öne çektik.
Hasta tarafından daha önce alınmış, gözlüğün kırılması veya çizilmesi durumunda reçetesiz olarak aynı gözlüğün hazırlanmasının ceza gerektirip gerektirmediği, Hastanın beğenmediği gözlüğünü kendi isteği ile değiştirmesi halinde (aynı cam numaralarını taktırsa dahi) aynı kuralın geçerli olup olmadığı,
Kurumumuzun Medula Sisteminde kayıtlı olan cam numaralarının, kişinin kendi isteği doğrultusunda hazırlanmasının suç olup olmadığı, Şeklindeki sorulan Genel Müdürlüğümüze intikal ettirilerek, söz konusu sorulara netlik kazandırılması istenildiğinden, konu ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı Turkiye Ilaç ve Tibbi Cihaz Kurumundan görüş sorulmuş, olup, anılan Bakanlıktan cevaben alınan yazıda; 5193 sayılı Optisyenlik Hakkında Kanunun (4.) ve (6.) maddeleri ile 27/09/2004 tarihli, 25596 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmeliğin (19.) ve Kabul Edilmeyecek Reçeteler başlıklı (20.) maddesine atıfta bulunularak, optisyenlik müesseselerine gelen gözlük ve kontakt lens reçetelerine mesul müdür tarafından işlem yapılması ve reçete kayıt defterine işlenmesi gerektiği, optisyenlik uygulanmalarında hasta tarafından daha önce alınmış, gözlüğün kaybolması, kırılması veya camın çizilmesi durumunda aynı gözlüğün optisyenlik müesseseleri tarafından reçetesiz olarak hazırlanması ve satışını düzenleyen bir hüküm bulunmadığı bu bağlamda, numaralı gözlük camlan ve her türlü kontakt lensin, optisyenlik müesseseleri tarafından reçeteli satılması gerektiği bildirilmiştir.
Bilgi edinilmesini ve konu hakkında Derneğinize bağlı üyelerinizin de bilgilendirilmesini rica ederim.
Dr.Hanefi GOK
Daire Başkam
Bu belge, 5070 sayılı Elektronik imza Kanununun 5 inci maddesi gereğince güvenli elektronik imza ile imzalanmıştır.
İlgili yazı için tıklayınız
AB pazarında tıbbi cihazların bulunabilirliğinin izlenmesini...
Herşeyi sınırsızca paylaşabildiğiniz bir dost, yola birlikte...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
Benedikt Hoffmann, Alcon'un yeni Vision Care Avrupa Ticari O...
Aynı durum gözlükçüler içinde geçerlidir. Hasta verilerini p...
Sonbaharda çoğu insan arabasını yeniler ve daha çok güvenliğ...
19 Kasım 2023 tarihinde yaşanan yağışlar sonucunda meydana g...
Türkiye’de Optik Sektörü AB ülkelerine göre çok daha farklı ...
Depreme bağlı olumsuz etkilerin Adıyaman, Hatay, Kahramanmar...
Batı Avustralya'da yapılan bir araştırma miyopluğun asıl sor...
Hasta reçetesini yazdırıp gelmiş.aynı gözlükten iki tane veya üç tane istiyorum diyor.(Genellikle yakın gözlüklerde karşılaşılan bir durum) o zaman ne olacak,Veya uzak gözlük yapıyoruz teslim ediyoruz üç gün sonra gözlüğümü kaybettim diye geliyor böyle bir durumda ne yapılacak.Zaten hastalar randevu almakta zorlanıyorlar üç gün sonra hastaneye gidip bilinen bir şeyi yazdırmak için muayene olup bir başkasının muayene hakkını engellemenin ne alemi var.
Hazreti Ali’nin çok güzel bir sözü var : İlim bir nokta idi cahil onu sorarak çoğalttı der. Sizde böyle her aklınıza geleni sorarsanız olacagı bu adam kanuna kitaba göre sana derki evet kardeşim takamazsın der siz böyle güzel sorular bulup sormaya devam edin :))
unutuğumuz bir şey daha var hastalara 3 yılda bir muayne hakkı verilmiyor. sadece gözlük çerçevesinin 3 yılda bir veriyor. yani sizin anlayacağınız. muaynede kısıtlama yok yine yanlış okumuşusunu ay pardon yanlış okuyup yanlış yorumluyorsunuz ve sağlık uygulama tebliğini okumadığınız anlamı çıkyor. aman boşverin sizin adınıza düşünen başkanlarınız var değil mi?
gazeteye değil yazının içeriği önemli. bunu sosyal güvenlik kurumu değil sağlık bakanlığı talep ediyor. bu konu hakında kurumdan görüş sorulmuş kurumda bunu ruhsat veren ilgili bakanlığa sormuş gelen cevabı ilgili yerlere bilgi mahiyatinde göndermiş. kırılan ve cizilen gözükleri zaten karşılamıyor. arkadaşlar yazıları dikkatlı okuyun ve ona göre yorumlayın. yazıların sonu önemli ama başınıda bilmek lazım değilmi ya sizce?
Böyle bir yazının gazetede ne işi var dahele anlamış degilim, bu sistemi düzeltmek için Avrupadaki gibi optisyenlik müesselereinde göz kontrolünün yapılması lazım , saat 17,00 sonra insanlar nerden doktor bulacaklar ? , artı her camı kırıldığında müşteri doktora görünmek için katkı payımı verecek? , Verir mi sizce ? Kontak lensin satışı neden bizde ? Gözlükçüler (Optisyenlik Müesseseleri) lens denetemiyorlar, sadece satıyorlar Sizce bu garip bir olay degilmi ? ,Türkiyede Doktorlar Lens Üçreti İçin Ektra Üçret alıyorlar Bakanın Bundan HAberi Varmı Bilmiyorsanız Selamlar Sayın ;Dr. Hanifi GÖK
Selamlar
Ne kadar sacmalık bunlar ya.Bence dükkanımıza girip adres sorana,elektrik sayaçı okumaya gelen memura,hatta çerçeve toptancılarına,vida takıp,plaket değiştirdiğimiz kişiler de ilk önce muayne olup,doktor reçetesi ile birlikte dükkanımıza gelmeleri lazım.Çok yetersiz olmuş bu kanun.Devletimizin işi yokki ne yapsın böyle muhteşem fikirler ortaya atıyor işte.Naapsın..!
O halde hastalara 3 yılda 1 muayene hakkı değil avrupa ülkelerin sistemi gibi uygulama 6 ayda bir hak tanınmalı.