Bu çalışma, jürimiz tarafından Tarih ve Medeniyet Araştırmaları Anabilim Dalı, Tarih ve Medeniyet Araştırmaları Bilim Dalında YÜKSEK LİSANS TEZİ olarak kabul edilmiştir.
01 Mart 2022 - 16:58 'de eklendi.
Sayın Durmuş Akyel’ in yüksek lisans tezi için hazırlamış olduğu Gözlüğün İcadı Ve Tarihsel Gelişimi isimli çalışmayı sizlerle paylaşıyoruz.
Durmuş Akyel– Yüksek lisans tezi olarak hazırladığım “Gözlüğün İcadı ve Tarihsel Gelişimi” adlı çalışmanın öneri aşamasından sonuçlandığı aşamaya kadar geçen süreçte bilimsel etiğe ve akademik kurallara özenle uyduğumu, tez içindeki tüm bilgileri bilimsel ahlak ve gelenek çerçevesinde elde ettiğimi, tez yazım kurallarına uygun olarak hazırladığımı, bu çalışmamda doğrudan veya dolaylı olarak yaptığım her alıntıya kaynak gösterdiğimi ve yararlandığım eserlerin kaynakçada gösterilenlerden oluştuğunu beyan ederim.
Çalışmanın ana konusu gözlüğün gelişimini anlatmaktır. Tez giriş, iki ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş kısmında tezin amacı, yöntemi ve konusu gibi hususlara değinilmiştir. Gözlüğün kimin tarafından icad edildiği ve gelişimi hakkında kısaca bilgilendirme yapılmıştır. Birinci bölümde görme kuramlarından, merceğin ve gözlüğün icadından bahsedilmiştir.
İkinci bölümde gözlüğün yüzyıllar içerisinde nasıl bir evrim geçirdiği ve bu bölümde gözlük kullanımından sonraki son aşama olan lenslerin tarihi icadı ve kullanımı hakkında bilgi verilmiştir.
Bu çalışma süresince konu tespitinden bugüne kadar destek ve yardımlarını sağlayan çok kişi oldu. Araştırmamda ki her aşamada bana yardımcı olan bu süreçte katkıları ve emekleri bulunan beni bu çalışmaya teşvik eden değerli tez danışmanım Doç. Dr. Abdullah Teyfur ERDOĞDU’ya, araştırmam boyunca desteklerini esirgemeyen saygıdeğer büyüğüm Çelebi BOZKURT’a, kıymetli arkadaşlarım Bülent UÇAN ve Serdar ÇÖP’e, Sirkeci’de gözlükçülük mesleğini icra eden tez çalışma sürecimde engin bilgi ve mesleki tecrübelerini benimle paylaşan ve gözlük hakkında kitap bilgi ve belge sağlayan Gözlükçü Mehmet TEKTEN’e teşekkürlerimi sunarım.
İstanbul-2022
Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...
Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...
İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...
Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...
Otizm, sözel ya da sözel olmayan iletişimde zorluk yaşanması...
2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...
Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...
Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) tarafından Marmara Deni...
Türkiye genelinde İl Sağlık Müdürlüklerinin talimatıyla İlle...
Almanya, Avusturya ve İsviçre (DACH) için bir “Tıbbi İşler v...
Tebrik eder (doktora başta olmak üzere çalışmalarınızın) devamının gecikmemesini dilerim.