Sağlık Meslek Yasası Var! Ama Uygulaması Olmayan Meslek Kurbanları…
03 Mart 2016 - 13:13 'de eklendi.
Değerli meslektaşlarım malumunuz olmak üzere 22.06.2004 tarih 5193 nolu yasa da;
Optisyenlik uygulamaları
MADDE 6. — Optisyenler, yalnız koruyucu gözlükleri, güneş gözlüklerini ve göz hastalıkları uzmanı tabipler tarafından verilen reçetelerde yazılı numaralı gözlük camlarını, her türlü lensleri, optik görme gereçlerini ve gözlük çerçevelerini satabilirler.
Optisyenlerin reçetesiz olarak numaralı gözlük camı satmaları, vermeleri veya tavsiye etmeleri, otorefraktometre ve keratometre gibi bilgisayarlı aletler ile olanlar da dahil olmak üzere her nevi göz ve görme muayene ve testleri yapmaları veya müesseselerinde bu işlere yarayan her türlü aletleri ve cihazları bulundurmaları yasaktır.
Optisyenler, gözlük veya gözlük camlarının muayene ve kontrolü veya tamiri konusunda ve reçetelerde yazılı camları çerçevelere takmak ve kişinin gözüne en uygun şekilde uygulamak için gerekli olan aletleri kullanabilirler.
Optisyenler, optisyenlik yaptıkları sürece müesseselerinde başka bir iş yapamaz ve müesseselerini muayenehane gibi kullandıramazlar.
Optisyenlik müessesesinde her türlü kontakt lens uygulanması yasaktır. Demekte ise yoruma açık olan bu madde her türlü lensleri optisyen-gözlükçü ye hak vermiş amma velakin uygulamaya gelince malumunuz güneş gözlükleri işporta da numaralı gözlükler pazarda ve cami önlerinde lensler merdiven altlarında ve hatta internet üzerinden interküler lensler hastanelerde katarakt ameliyatı esnasında hastaneler tarafından medikalcilerden toptan alınarak ameliyat esnasında hastalara uygulanan bir ürün olduğu malumunuzdur.
Gözlükçüler konfederasyonunun müracatı üzerine T.C SAĞLIK BAKANLIĞI Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu 19.01.2016 tarih ve 78489059-511-17 sayılı sayın Pr.Dr. OSMAN ARIKAN NACAR kurum başkanının imzası ile 81 il sağlık müdürlüğüne yazı gönderilmiş interküler lenslerin optisyen-gözlükçüler tarafından satılacağını ifade etmişlerdir.
Ancak 5193 sayılı yasa maddesinde lens ifadesi mevcut olup hangi lenslerin olduğu ayrımı yapılmamıştır.
5193 sayılı yasa 2004 yılında ve ondan önce interküler lenslerin, hastaneler tarafından toplu halde medikal satan firmalardan alınarak katarakt ameliyatı sonucu hastaya uygulayıp bir paket programı dahilinde sut tebliği ek 3g maddesine göre paket halinde kurum ve kuruluşlara fatura etme suretiyle hastaneler devletten paralarını alıyorlar.
Şimdi interküler lens satış yetkisi T.C TIBBİ CİHAZ KURUMU DAİRE BAŞKANLIĞI nın yazısında anlaşılacağı üzere optisyen-gözlükçülere verilmiş ve 81 il sağlık müdürlüğüne tebliğ edilmiştir. Buraya kadar güzel. Gel gelelim SGK boyutuna sut tebliği ek 3g maddesine göre ve medula sisteminin numaralı gözlük, lens, keratokonus lens, teleskopik gözlükleri ödemektedir. İnterküler lens tabloda görünmemektedir. Kuruma nasıl fatura edileceği ve paranın hasta tarafından ödenip kuruma fatura edip hasta kurumdan parasını nasıl ve ne şekilde tahsil edileceğine dair bir açıklık yok bu çelişkiyi giderilmesi için ivedi olarak SGK medula sistemine konması gerektiğini ve hastanelere bundan dolayı lensi paket programından çıkarıp sadece katarakt ameliyatı ücreti ödenmesi gerektiğini bilgilendirilmesi gerekir.
Aksi takdirde hastaların mağdur olacağı kanısındayız. Kaldı ki sut tebliğin de ek3 g de gösterilen tablo tamamen hastanelere dizayn edilmiş ve hastanelere mahsus bir ödeme planı koymuştur.
Saygılarımızla
MAHMUT YETİM
Ankara Gözlükçüler ve Optisyenler Derneği
Almanya'nın Schwaebisch Gmuend kentinde bulunan, köklü Menra...
ABD'nin Türkiye'ye uyguladığı %10'luk gümrük vergisi, gözlük...
Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad...
Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...
Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...
İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...
Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...
Otizm, sözel ya da sözel olmayan iletişimde zorluk yaşanması...
2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...
Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...