Amerikalı bilimadamları bilgisayar yardımıyla haftalar süren çalışmaların neticesinde Almanlara ait yaklaşık 250 yıllık bir kitabın şifresini çözmeyi başardı. Codex Capiola adı verilen ve 1740 ila 1780 yılları arasında yazıldığı… Amerikalı bilimadamları bilgisayar yardımıyla haftalar süren çalışmaların neticesinde Almanlara ait yaklaşık 250 yıllık bir kitabın şifresini çözmeyi başardı. Codex Capiola adı verilen ve 1740 ila 1780 […]
29 Ekim 2011 - 12:15 'de eklendi.
Amerikalı bilimadamları bilgisayar yardımıyla haftalar süren çalışmaların neticesinde Almanlara ait yaklaşık 250 yıllık bir kitabın şifresini çözmeyi başardı. Codex Capiola adı verilen ve 1740 ila 1780 yılları arasında yazıldığı…
Amerikalı bilimadamları bilgisayar yardımıyla haftalar süren çalışmaların neticesinde Almanlara ait yaklaşık 250 yıllık bir kitabın şifresini çözmeyi başardı. Codex Capiola adı verilen ve 1740 ila 1780 yılları arasında yazıldığı tahmin edilen kitap 75 bin harften oluşuyor.
Daha önce 1970’li yıllarda Doğu Berlinli bilim adamları şifreyi çözmeye çalışmış ancak başarılı olamamışlardı. Güney Kaliforniya’dan bilgisayar dilbilimci Kevin Knight ve ekibi bu alandaki bilgi ve tecrübelerini kullanarak şifreyi çözmeyi başardı. Grupta Alman dil bilimci Christiane Schaefer de yer aldı.
Şifreyi çözen Amerikalı bilim adamlarına göre kitap ”Oculisten” denilen gizli bir gruba ait ve bu grubun ”kanun kitabı” hükmünde bulunuyor. Gizli bir tarikat şeklinde yapılanan ve ”göz hekimleri” oldukları tahmin edilen grubun şifresi çözülen kitabında ayrıca ”tarikata üye kabul ritüelleri” ayrıntılı bir şekilde yer alıyor.
Berlin’de göz doktorluğu yapan ve 18’inci yüzyıla ait göz tıbbını inceleyen doktor Aloys Henning’e göre bu grubun en eski dokümanı 1742 yılına kadar uzanıyor. Doktor Henning, söz konusu grubun sahte doktorlar ve şarlatanların önüne geçebilmek için böyle bir yapılanma için girdiklerini düşünüyor.
Göz doktoru tarikatına o dönemde kadınların da kabul edilmesi ilginç bir detay olarak dikkat çekiyor.
Optisyeninsesi Haber
Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...
Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...
İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...
Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...
Otizm, sözel ya da sözel olmayan iletişimde zorluk yaşanması...
2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...
Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...
Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) tarafından Marmara Deni...
Türkiye genelinde İl Sağlık Müdürlüklerinin talimatıyla İlle...
Almanya, Avusturya ve İsviçre (DACH) için bir “Tıbbi İşler v...