09:57 - Gözlükçülerden Luxottica’ya Büyüyen Tepki!
12:36 - OptisyeninSesi e dergi/ 139.Sayı
00:42 - Optisyenler ve Gözlükçüler Birliği Yasası TBMM’de Yeniden Kabul E...
17:39 - İtalyan Gözlük Sektörü Alarmda!
11:33 - 2025 YKS sonuçları açıklandı
11:55 - SGK Desteği bir kırıntı kaldı
10:42 - Gözlükte kalite ve güvenden ödün yok
13:30 - Erasmus + Doktora Staj Hareketliliği ile İlgili Bir Deneyim
10:32 - 2025 Nisan ayı SGK Reçete bedelleri ödemesi
09:01 - 15 Temmuz Günümüz Kutlu Olsun.
University of Wisconsin-Madison’da geliştirilen yeni bir gözlük teknolojisi, yan yana duran benzer renkler arasında, çıplak gözle ayırt edilemeyen renk farklılıklarını görmemizi sağlayacak.
22 Mart 2017 - 10:15 'de eklendi.
Çoğu zaman benzer renkler arasındaki ton farklılıklarını ayırt etmek imkansız.
Fakat University of Wisconsin-Madison’da geliştirilen bir gözlük, insanların nesnelerden yansıyan farklı dalga boylarını daha iyi algılamasına olanak sağlıyor.
İnsan gözleri, kısa (mavi), orta (yeşil) ve uzun (kırmızı) dalga boylarını ayırt edebilen üç koni hücre içeriyor. Çevremizde gördüğümüz her renk de onlardan yansıyan dalga boylarının, bu üç koni hücre tarafından algılanmasına dayanıyor. Peki gözlerimizde bulunan bu koni hücreler kandırılabilir mi?
Teoride üç farklı kanaldan algılanan renklerin, dört farklı kanala aktarılması mümkün. Hatta bazı hayvan gözleri, bizim aksimize dört kanaldan algılama yapabiliyorlar. Örneğin; Japon Balığı gözlerinde bulunan hücreler ile mavi, yeşil, kırmızı ve ultraviole ışınları algılayabiliyor.
Gözlüğü geliştiren Mikhail Kats ve arkadaşları bu gözlüğü yaparken, her göz için bir tane olmak şartıyla mavi ışık tayfının belirli bölümlerini ayıran iki renk filtresi tasarladılar. Ekip, gözlerimizin mavi ışını algılarken farklı spektral bilgiler kullandığını ve bunun doğru kullanılması sonucunda insan gözlerinin küçük renk farklılıklarını algılayabilir hale geleceklerini düşünmüşlerdi. Nitekim ortaya çıkan ürün, ekibin doğru bir noktaya parmak bastığını da ortaya çıkardı.
Yaptıkları gözlüğü bir akıllı telefon üzerinde test eden araştırmacılar, çıplak gözle telefon ekranlarındaki renklere bakan insanların buradaki renkleri gözlükle daha iyi ayırt edebildiklerini tespit ettiler. Kats; “insanlar çıplak gözle baktıklarında tek renk görüyorlardı. Fakat aynı nesneye bir de gözlükle bakıp, karşılarında iki farklı rengin olduğu görünce çok şaşırdılar.” dedi.
Daha önce benzer bir çalışma yapan Neitz, gözler için farklı filtreler kullanılmasının, görmeyi zorlaştırdığını söylemişti. Fakat gözlüklerinde her göz için farklı filtreler kullanan Kats ve ekibi, görmeyi zorlaştırmadan ziyade görme yetsinin arttırılabileceğini keşfetmiş oldular.
Şu an için mavi renk üzerinde bir renk algısı artışı sağlayabilen gözlüklerin, ilerleyen günlerde geliştirileceği ve farklı ışık kanallarında da kullanılabilir hale getirileceği açıklandı. Deneylerin tamamlanmasından sonra gözlüklerin insanların kullanımına sunulması da düşünülüyor.
Ankara’da faaliyet gösteren gözlükçüler, uzun yıllardır iş birliği yaptıkları Luxottica’nın son dönemde uyguladığı dağıtım politikaları...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebilir, 7/24 Erişim, İndir & Oku....
Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği maddeler düzeltilerek hazırlanan Optisyenler ve Gözlükçüler Birliği Yasası, TBMM Genel Kurulu’nda ka...
ABD’nin ağırlaştırdığı gümrük tarifeleri, İtalyan gözlük endüstrisini uçurumun kenarına sürüklüyor. Sektör temsilcileri, “ABD’siz ayakt...
Ankara’da faaliyet gösteren gözlükçüler, uzun yıllardır iş b...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği maddeler düzeltilerek haz...
ABD’nin ağırlaştırdığı gümrük tarifeleri, İtalyan gözlük end...
Puanlar yükseliyor, ilgi sürüyor ama iş bulmak zorlaşıyor. O...
Devletin cam ve çerçeve için verdiği 130 liralık destek, yük...
Kimin nerede doğduğundan çok, nerede ışık olabildiği önemli ...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günümüz Kutlu Olsun....
Bir gözlük çerçevesine 118.80 TL, camına da (numarasına göre...
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.