Gözlük üreticileri artık sadece ham madde üretimi ve gözlüklerin model çizimlerini satmaya başlamışlardı. Bu teknoloji muhteşemdi ve aynı zamanda korkunçtu.
09 Ocak 2016 - 10:48 'de eklendi.
Değerli Meslektaşlarım
Sizlere geçen sene Amerika’da yaşamış olduğum bir olaydan bahsetmek istiyorum. New york Times Square meydanında ağustos sıcağından bunalmıştım. Sağa sola bakarak dolaşıyordum. Ta ki bir gözlük mağazası dikkatimi çekene kadar… Zaten yoğun güneşten gözlerimi açamıyordum. Mağazanın vitrini beni gerçekten çok cezbetmişti.
Vitrin ışıl ışıl parlıyor ve küçük minyatür bir podyum üzerinde mankenler gözlük defilesinde boy gösteriyorlardı. Gerçekten çok şaşırmıştım. Bunu hologram sayesinde gerçeğinden birkaç kat daha küçük şekilde sergileyebiliyorlardı. Vitrinde gözlük namına hiçbir şey yoktu. Merakımdan içeri girdim ve girmemle birlikte tavandan uzanan bir kamera yüzümü tarayarak kendi veri tabanına gönderdi.
Mağazada hiçbir gözlük göremiyordum. Aynalara baktıkça o yılın en trend ve en moda gözlüklerini yüzümde denemeden varmış gibi görebiliyordum. Bunlar akıllı aynalardı. Bir parmak şıklatmayla yüzümdeki model birden değişiyordu. Mağaza görevlisi yanıma yaklaşıp güzel bir ses tonuyla hoş geldiniz dedi. Yüzüme en uygun gözlüğü istediğimi söyledim. Ben kapıdan içeri adımımı atar atmaz bilgisayar veri tabanından zaten bana en uygun modelleri kendisi belirlemişti.
Her şey çok farklıydı gerçekten. Bu teknoloji neden Türkiye’de yok diye üzülmüştüm.
Kendime son model bir güneş gözlüğü beğendim. Mağaza görevlisinin gözlüğü nereden getireceğini gerçekten çok merak ediyordum. Satın almak istediğim gözlük 3D printer sayesinde 2 dakika içinde hazırlandı. Aynı zamanda numaralı ve güneş camı da yapabiliyordu. Bunlar şimdiye kadar gördüğüm 3D printerlardan kat kat daha hızlıydı.
Gözlük üreticileri artık sadece ham madde üretimi ve gözlüklerin model çizimlerini satmaya başlamışlardı. Bu teknoloji muhteşemdi ve aynı zamanda korkunçtu. Çünkü Türkiye’de böyle bir teknoloji yoktu.
Aslında böyle bir hikaye de yoktu. Çünkü bunu ben uydurdum:) Şimdi düşünelim!
Kendi sektörümüze neler katıyoruz? Neler yapıyoruz? Bu hikayeyi anlatmamın sebebi bunlar çok değil 20 yıla kadar olacak teknolojiler.
Umarım bunları bizler yaratmış oluruz.
Saygılarımla
Yıldıray PAT
twitter: yldrypat
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...
Bu söyleşi çok ses getirecek. Mutlaka izleyin. Odaların ve B...