Son zamanlarda yaşanan fiyat dalgalanmalarının, fiyat etiketi mevzuatında tüketici lehine düzenlemeler yapılarak ek tedbirlerin alınması gerekliliğini doğurduğuna dikkat çekilmektedir.
13 Ekim 2020 - 16:48 'de eklendi.
Birçok ilimizde geçtiğimiz hafta optisyenlik müesseselerine yönelik etiket denetimleri gerçekleştirilmiş, yetkililer tarafından uyarılarda bulunulmuştur.
28 Haziran 2014 tarihli T.C. Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 29044 sayılı Fiyat Etiketi Yönetmeliği ve 18.09.2018 tarihli T.C. Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 30539 sayılı Fiyat Etiketi Yönetmeliği Ek maddeleri kapsamında satılan ürünlerde fiyat etiketi bulunması zorunludur.
Ancak yönetmeliğin 6. Maddesi (Etiket zorunluluğu olmayan mallar)
MADDE 6 – (1) Üzerinde veya ambalajında, etikette aranılan hususlar basılı olarak açıkça
yazılı bulunan mallarla, kitap, dergi ve gazete gibi üzerinde fiyatı belirtilmiş olan mallarda ve arttırma
suretiyle veya özel kanunlarına göre satışı yapılan mallarda etiket bulundurulması zorunlu değildir.
(2) Satış fiyatı, ulusal veya uluslararası borsa veya benzeri kurum ya da kuruluşlarca ya da ticari
örf ve adetlere göre belirlenen ve uygulanan kıymetli taş veya madenlerden yapılmış mallarda da
etiket ve liste koyma zorunluluğu bulunmamakla birlikte bu malların cinslerine göre birim satış
fiyatları; bu Yönetmelik hükümlerine aykırı olmamak üzere, satışa arz edildikleri iş yerinin uygun bir
yerinde kolaylıkla görülebilir ve okunabilir bir şekilde gösterilir. Bu satış fiyatlarına işçilik bedelinin
dahil olup olmadığı ayrıca belirtilir.
6. Madde de belirtilen “özel kanunlarına göre satışı yapılan mallarda etiket bulundurulması zorunlu değildir.” ifadesinden anlaşılan Optisyenlik mesleğinin kendine özgü bir kanunun olması nedeniyle satılan Optik ürünlerin etiket zorunluluğunun olmaması, güneş gözlüklerinin ise her yerde satışının serbest olması nedeniyle etiket konulması zorunludur.
Yapılan etiket denetimlerinde sorulanları meslektaşlarımız yorum kısmından bizlerle paylaşabilir.
Müesseselerimizde etiket zorunlu mudur?
Bakanlıktan yapılan açıklamada, bilindiği üzere perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlere ilişkin satış fiyatı, birim fiyatı, malın ayırıcı özelliği ve üretim yeri hususları 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 54’üncü maddesinde ve bu maddeye dayanılarak çıkarılan Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde düzenlendiği hatırlatılarak, “Temel amacı ‘perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinin şekli, içeriği, kullanılması ile indirimli satışlara ilişkin usul ve esasları düzenlemek’ olan Yönetmelik, tüketicilerin ‘ekonomik çıkarlarının korunması’ ve ‘doğru ve eksiksiz olarak bilgilendirilmesi’ açısından önem arz etmektedir” denildi.
Bununla beraber son zamanlarda yaşanan fiyat dalgalanmalarının, fiyat etiketi mevzuatında tüketici lehine düzenlemeler yapılarak ek tedbirlerin alınması gerekliliğini doğurduğuna dikkat çekilerek şöyle denildi:
“Bu doğrultuda satış ve birim fiyatının uygulanmaya başlandığı tarihin fiyat etiketlerinde belirtilmesi zorunluluğu getirilerek, tüketicilerin bilgilendirilme hakkının korunması konusunda bir adım daha ileri gidilmesi hedeflenmiştir.
Diğer yandan, tüketicilerin yerli ürünler hakkında bilgi sahibi olması, yerli ürünlerin tüketiminin özendirilmesi, teşvik edilmesi ve söz konusu ürünlerle ilgili farkındalık oluşturulması amacı ile Türkiye’de üretilen mallar için etiketlerin üzerine yerli olduğunu belirtir nitelikte ayırt edici işaret konulması zorunluluğu getirilerek, ekonomik istikrara katkı sağlanması amaçlanmıştır.
Bakanlığımız bu konuda yaşanan tüketici mağduriyetlerini önlemek için gerekli özeni göstermekte ve tüketicilerin menfaatlerinin zedelenmesinin önüne geçilmesi için gerekli tedbirleri almaktadır. Bununla birlikte, tüketicilerimizin de bu konuda bilinçli hareket ederek hassasiyet göstermesi ve mevzuatı ihlal eden satıcı veya sağlayıcıları Bakanlığımıza veya Ticaret İl Müdürlüklerimize bildirmesi büyük önem arz etmektedir.”
Denetlemelerde sorun yaşamamanız için reçeteli optik ürün dışı ürün etiketlerinin söz konusu tebliğe göre düzenlenmesi gerekmektedir.
Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad...
Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...
Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...
İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...
Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...
Otizm, sözel ya da sözel olmayan iletişimde zorluk yaşanması...
2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...
Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...
Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) tarafından Marmara Deni...
Türkiye genelinde İl Sağlık Müdürlüklerinin talimatıyla İlle...