Yeni yapay zeka sistemi diyabetik retinopatinin orta seviyesini tespit etmek üzere tasarlandı ve milyonlarca kişinin kör olmasını önleyecek bir görev üstlenecek.
21 Nisan 2018 - 13:35 'de eklendi.
ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), doktor onayına ihtiyaç duymayan, yapay zeka temelli bir teşhis cihazına ilk kez kullanım onayı verdi.
Diyabetik retinopati gibi göz hastalıklarının teşhisinde kullanılacak olan yeni yapay zeka uygulamasına FDA tarafından onay verilmesi ‘yazılımla teşhis’ çağında yeni bir dönem olarak tanımlanıyor. Diyabetik retinopatinin tespiti için yapay zeka tabanlı bir teşhis sistemi olan IDx-DR yakında yaygın olarak tüm dünyada pazarlanmaya başlanacak.
Uzmanlar bu gelişmenin tarihi bir öneme sahip olduğunu belirtiyorlar. Çünkü ilk kez bir yapay zeka uygulaması hekim onayı ve kontrolü olmadan hastalık teşhisi yapacak. Dünyada körlüğün en önemli nedenlerinden biri olarak gösterilen diyabetik retinopati her yıl milyonlarca insanın görme kaybı yaşamasına neden oluyor. Yeni yapay zeka sistemi diyabetik retinopatinin orta seviyesini tespit etmek üzere tasarlandı ve milyonlarca kişinin kör olmasını önleyecek bir görev üstlenecek.
Kullanım onayı alan yeni yapay zeka programı, yetişkin bireyin gözünün özel retinal kamera yardımıyla çekilen görüntülerini analiz eden bir yapay zeka algoritması kullanıyor. Doktor fotoğrafları bir bulut sunucusuna yüklüyor, yazılım da olumlu veya olumsuz sonuçları doktora iletiyor. FDA, yakın zamanda felç tespiti yapan yapay zeka temelli bir yazılıma daha onay vermişti fakat Çarşamba günü onay verilen teşhis cihazı, uzman doktora ihtiyaç duymadan teşhis koyabilen ilk cihaz olma özelliği taşıyor.
Konu ile ilgili FDA, tarafından dün yayınlanan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Retinopatinin erken teşhisi, diyabetli milyonlarca insan için hayati bir öneme sahiip olmasına rağmen günümüzde risk altındaki, diyabetli hastaların çoğu, (% 50’sinden fazlası) halen diyabetik retinopati için tam olarak taranabilmiş değil. Bugünkü karar, bir birinci basamak doktorunun ofisinde kullanılabilen yeni bir yapay zeka teknolojisinin pazarlanmasına izin veriyor. Körlüğün yapay zeka ile önlenmesi için çok önemli bir adım.”
IDx-DR isimli yapay zeka içeren cihaz, birincil bakım ortamında rutin bir ofis ziyareti sırasında, maküla ödemi de dahil olmak üzere, diyabetik retinopati için hızlı ve güvenilir bir değerlendirme sağlamak için kullanılabiliyor.
Yeni sistem, birkaç dakika içinde sonuç verebiliyor ve diyabetik retinopati için Amerikan Oftalmoloji Akademisi tercih edilen uygulama modeli ile uyumlu bakım talimatları da dahil olmak üzere tanısal bir yorumlama ve rapor üretiyor.
Böylece, birinci basamak sağlık hizmeti veren hekimler, diyabet hastaları daha bekleme odasında iken onları diyabetin diyabetik retinopati gibi yan sorunları konusunda test etmesi mümkün oluyor.
Menrad Group'un Almanya'daki tüzel kişiliği Ferdinand Menrad...
Ülkemizde gözlük sektörü milyonlarca dolarlık önemli bir sek...
Bangladeşli işçilerin katıldığı bir araştırmada gözlük kulla...
İçimizi ısıtan bahar aylarına geçiş döneminde uyanan doğa, m...
Renk körleri herhangi bir şart aranmadan, tek gözüyle görenl...
Otizm, sözel ya da sözel olmayan iletişimde zorluk yaşanması...
2025 yılı tüm sağlık hizmeti sunucularının Nisan ayında Kuru...
Görme bozuklukları dünya genelinde artış gösterirken, reçete...
Deniz Yaşamını Koruma Derneği (DYKD) tarafından Marmara Deni...
Türkiye genelinde İl Sağlık Müdürlüklerinin talimatıyla İlle...