Optisyenin Sesi

EMEKLİLERE GÖZ HASTALIKLARI ANLATILDI!

Adana Tabip Odasında düzenlenen Sağlıklı Yaşam Konferanslarına “Görme Bozukluğu” konusuyla Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Okan Toygar konuşmacı olarak katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Adana Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nuh Demirpas,” Tabip Odamız, Türkiye Emekli Derneği, Tüm Emekli-Sen ve Tüm İşçi Emeklileri Derneği ile birlikte 60 yaş ve üzeri insanlarımızın emeklilik zamanlarını daha kaliteli yaşayabilmeleri, […]

Bu Haber 03 Mayıs 2011 - 22:51 'de eklendi ve 1496 kez görüntülendi.

EMEKLİLERE GÖZ HASTALIKLARI ANLATILDI!

Adana Tabip Odasında düzenlenen Sağlıklı Yaşam Konferanslarına “Görme Bozukluğu” konusuyla Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Okan Toygar konuşmacı olarak katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Adana Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Nuh Demirpas,” Tabip Odamız, Türkiye Emekli Derneği, Tüm Emekli-Sen ve Tüm İşçi Emeklileri Derneği ile birlikte 60 yaş ve üzeri insanlarımızın emeklilik zamanlarını daha kaliteli yaşayabilmeleri, sağlık konularında daha bilinçli olmalarını hedeflediğimiz Sağlıklı Yaşam Konferanslarını sürdürmekteyiz.
İkinci yılını tamamladığımız bu bilgilendirme toplantımızda özellikle 40 yaş ve üzeri insanlarımızın karşılaştığı görme bozukluklarına neden olan hastalıklar konusunda Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Okan Toygar bilgilerini bizlerle paylaşacaktır. Sizlere emeklilik yaşamınızda sağlıklı, rahat günler diliyorum. Gözünüze gözünüz gibi bakın” diye konuştu.
  40 Yaş üzerinde görme azlığı yapan nedenler, Yakını görmede güçlük, Presbiyopi tedavisi, Göz Tansiyonu, Sarı Nokta Hastalığı, Şeker Hastalığı ve Katarakt’ın tanısı ve tedavisi konularına açıklık getiren Dr. Okan Toygar,” Presbiyopi: 40 yaşın üzerinde, yaşa bağlı yakını görmede güçlük sorunudur. Presbiyopi gelişen kişiler cisimleri 50 cm. den daha yakına getirdiklerinde görmekte zorlanmaktadır. Bu nedenle cisimleri uzaklaştırarak görebilirler. En yaygın tedavi gözlük ve göz içerisine ameliyatla çok odaklı mercek (lens) konulmasıdır.

Katarakt: Gözün şeffaf lensinin saydamlığını kaybetmesi yani buğulanmış cam gibi görme. Genellikle 75-85 yaşlarında görülür ve tek tedavisi cerrahidir. Katarakt, Gözü fazla kullanmaktan oluşmamaktadır. Çok ağlamaktan dolayı katarakt oluşmaz. Kanser değildir. Bir gözden diğerine geçmez ve kalıcı körlüğe yol açmaz. Katarakt cerrahisi, görme bulanıklığının artık günlük aktiviteleri engellemeye başladığı zamanda yapılmalıdır” diye konuştu.

GÖZ TANSİYONU SİNSİ İLERLER
Toygar,” Göz Tansiyonu(Glokom) Yaygın bir göz hastalığıdır. Engellenebilir bir körlük nedenidir. Sıklıkla 40 yaşın üzerinde oluşur ve yıllar içinde çok sinsi ilerler. Glokoma bağlı görme kaybını engellemenin tek yolu erken tanıdır. Görme kaybı oluştuktan sonra geri dönüş olmadığından erken tanı önemlidir. Normal göz muayenesi sırasında tespit edilen anormal göz içi basıncı artışı hastalığın ilk belirtisi olabilir.
Göz doktorunca düzenli aralıklarla yapılan muayeneler glokomun erken tanı ve tedavisi için en iyi yoldur. Tedavisi, Damla, Ameliyat, Nadiren lazerdir. Bu tedavilerin amacı hastanın kalan görmesinin korunması olup görmeyi arttırmazlar.
Sarı Nokta Hastalığı Gözde makula (görme merkezi veya sarı nokta)  ismi verilen bölgenin bozulmasıyla karakterize bir hastalıktır. Makula gözün arkasında yer alan ve detayları görmemizi sağlayan bir bölgedir.
Burası sayesinde okuyabilir ya da iğneden ipliği geçirebiliriz. Makula dejenerasyonu tamamen körlükle sonuçlanmaz. Çoğu hasta kendine bakmaya yetecek kadar görmesini korur. Tedavisi, Erken dönemdeki yaş tipte makula dejenerasyonunda lazer tedavisi uygulanabilmektedir. Kuru tipteki dejenerasyonun tedavisinde görmeye yardım edici cihazlar kullanılır. Bazı vitamin desteklerinin kısmi faydası olduğu düşünülmektedir.
Diyabetik Retnopati, tüm diyabetlilerin %25’inde çeşitli evrelerde görülür. 40-65 yaş grubunda bir numaralı körlük nedenidir. Uygun takip ve tedavi ile körlükler % 90 azaltılır. Başlangıçta çoğunlukla şikâyet yoktur. İleri dönemlerde görme kayıpları başlar. Hasarın başladığını gösteren bir belirti yoktur. Tedavisi, kan şekeri kontrolü, hiper tansiyon kontrolü, ilaçların düzenli alınması, egzersiz yapılması ve kilo kontrolü ile mümkündür” dedi. Adana Tabip Odası Genel Sekreteri, Dr. Okan Toygar’a aktardığı faydalı bilgilerden dolayı teşekkür belgesi verdi.

BENZER HABERLER
YORUM YAPMAK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Optisyenin Sesi
sosyalsosyalsosyalsosyalsosyalsosyal