Uzmanlar, çocuklarda sık görülen ve son derece bulaşıcı olan ‘Konjonktivit’ isimli bulaşıcı göz hastalığının mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini belirtiyor. Bulaşıcı hastalığa yakalanmamak için, “Elinizi gözünüze sürmeyin! Sık sık ellerinizi yıkayın!” uyarısında bulunuyor. Göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Tanıl Gürsel, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi. Gürsel, “Konjonktivit göz kapaklarınızın ve göz yuvarlağınızın bir kısmını kaplayan şeffaf […]
07 Mayıs 2013 - 12:44 'de eklendi.
Uzmanlar, çocuklarda sık görülen ve son derece bulaşıcı olan ‘Konjonktivit’ isimli bulaşıcı göz hastalığının mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini belirtiyor.
Bulaşıcı hastalığa yakalanmamak için, “Elinizi gözünüze sürmeyin! Sık sık ellerinizi yıkayın!” uyarısında bulunuyor.
Göz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Tanıl Gürsel, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi. Gürsel, “Konjonktivit göz kapaklarınızın ve göz yuvarlağınızın bir kısmını kaplayan şeffaf zarın -ki buna konjonktiva denir; iltihap ya da enfeksiyonudur. Sebebi genellikle bakteriel bir enfeksiyon ya da yenidoğan bebeklerde tam açılmamış olan bir göz yaşı kanalıdır.” dedi.
Hastalığın belirtilerini sıralayan Gürsel, “Bir ya da her iki gözde birden kızarıklık. Bir ya da her iki gözde birden kaşıntı. Bulanık görme ve ışığa karşı hassasiyet. Bir ya da iki gözde birden batma hissi. Gece boyunca bir ya da iki gözde birden kabuklanma yapan akıntı. Yaşarma.” ifadelerini kullandı.
Hastalığın sebepleri hakkında da bilgi veren Gürsel, “Bakteriel Konjonktivit, çoğunlukla kalın sarımsı yeşil renkte bir akıntıya sebep olur ve bir solunum yolu enfeksiyonu ya da boğaz ağrısıyla bağlantılı olabilir. Soğuk algınlığı ile bağlantılıdır. Son derece bulaşıcı olup çocuklarda daha yaygındır.
Gözlerde yoğun şekilde kaşıntı, sulanma ve iltihap; burnumuzda kaşıntı, hapşırma ve sulu akıntı oluşabilir. Gözlerinizin akında açık renk kabarcıklara neden olan şişmelerde meydana gelebilir.
Konjonktivit rahatsız edici bir hastalık olabilir, ama görüşe zarar vermez ve tipik şekilde detaylı ya da acil tedavi gerektirmez. Yine de işaret ve belirtiler başladıktan iki hafta boyunca Konjonktivit hala bulaşıcı olabildiği için, erken teşhis ve tedavi önemlidir.
Konjonktivit ara sıra yetişkin ve çocuklarda erken tedaviyi daha da önemli kılan, kornea komplikasyonlarına neden olabilir.” şeklinde konuştu.
Op. Dr. Gürsel, hastalıkla ilgili önlemleri ise şöyle sıraladı. “Ellerinizi göze sürmeyin, sık sık ellerinizi yıkayın, havlu ve yıkanma bezlerinizi her gün değiştirin, başkaları ile paylaşmayın. Yastık kılıflarınızı sık sık değiştirin, başkalarına ait göz makyaj malzemelerini kullanmayın, kontakt lenslerinizin hijyenine dikkat edin. Eğer çocuğunuzda bir enfeksiyon varsa, diğer çocuklarla yakın temas içine girmesine engel olmaya çalışın. Konjonktivit’te doktorunuzun önereceği antibiyotikli göz damlaları gerekir.”
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Ufukla yükseklik arasındaki farkı göremeyenler, kibirle bilg...
Venedik'teki tarihi Palazzo Flangini'de "The Lens of Time – ...
Göz hastalıkları alanında uzmanlığıyla tanınan değerli mesle...
Fransa’da göz sağlığı alanındaki yetki sınırlarına dair tart...
Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı tarafından “Suç İşlemek Am...
Anneler günü geleneği, Antik Yunanlıların Yunan mitolojisind...
Merhuma Allah’tan Rahmet, kederli ailesine, sevenlerine, sab...
Miyopiye Karşı Güçlü Bir Silah: 2025 Çin Optometri ve Oftalm...
İtalya’nın savaş sonrası en parlak sektör başarılarından bir...