a balloon
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Dünyada 450 milyon çocuk görme sorunu yaşıyor

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya genelinde, en az 450 milyon çocuğun tedavi gerektiren bir görme sorunu olduğunu ve 90 milyon çocuğun çeşitli derecelerde görme kaybıyla yaşadığını bildirdi.

14 Ekim 2022 - 11:02 'de eklendi.

Dünyada 450 milyon çocuk görme sorunu yaşıyor

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Sevil Karaman: “Çocukların yüzde 40’ının, eğer vaktinde tespit edilebilse önlenebilecek veya daha kötüye gitmekten korunabilecek göz rahatsızlıkları nedeniyle kör olduğu tahmin ediliyor. Doğumdan sonra ilk 3 ay içinde ve daha sonra da göz hekimin takibinde uygun aralıklarla kontrol edilmesi en akılcı çözümdür”

Doç. Dr. Sevil Karaman, çocukların göz sağlığını iyileştirmek ve engelliliği azaltmak için toplumun birincil, ikincil ve üçüncül düzeyde kapsamlı hizmetlere ihtiyaç olduğunu belirterek, 13 Ekim Dünya Görme Günü kapsamında açıklamalarda bulundu.

Karaman, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya genelinde, en az 450 milyon çocuğun tedavi gerektiren bir görme sorunu olduğunu ve 90 milyon çocuğun çeşitli derecelerde görme kaybıyla yaşadığını bildirdi.

Göz bozukluğu olan genç ve çocuk sayısının ise yaklaşık 448 milyona ulaştığını aktaran, Karaman, “Ne yazık ki çocukların yüzde 40’ının, eğer vaktinde tespit edilebilse önlenebilecek veya daha kötüye gitmekten korunabilecek göz rahatsızlıkları nedeniyle kör olduğu tahmin ediliyor. Doğumdan sonra ilk 3 ay içinde ve daha sonra da göz hekimin takibinde uygun aralıklarla kontrol edilmesi en akılcı çözümdür.” ifadelerini kullandı.

Karaman, önlenebilir körlük nedenleri ile savaşmanın önemini değinerek, “Çocuklarda görme kaybının yaygınlığı, ülkeler ve bölgeler arasında önemli ölçüde değişiklik gösterir. Ancak kırma kusurları dışlanırsa, A vitamini eksikliği ve kızamık nedeniyle kornea hasarına bağlı körlüğünün azalması nedeniyle küresel olarak göz hastalıklarından kör olan çocuk sayısı düşmektedir. Çocuklar doğduktan ilk 3 ay içinde belirti ya da şikayetleri olmaksızın mutlaka bir göz hekimine kontrole götürülmelidir.” açıklamasında bulundu.

“Görme bozukluğu akademik başarıyı düşürüyor”

Çocuklarda görme bozukluğu sadece uzak ya da yakın görmede zorlanma ile sonuçlanmadığının altını çizen Karaman, şunları kaydetti:

“Akademik başarılarını ciddi şekilde etkileyebilir, düşük benlik saygısına ve gelecekteki sosyo-ekonomik potansiyelinin azalmasına neden olur. Lancet Küresel Göz Sağlığı Komisyonu, düşük ve orta gelirli ülkelerde görme kaybı olan çocukların örgün eğitimde devam etme şanslarının 5 kat kadar daha az olduğunu bildirdi. Yapılan başka bir çalışma ise daha üzücü bir gerçeği ortaya koymuştur. Bu çalışmada özellikle düşük gelirli ülkelerde görme engelli çocukların iyi gören çocuklara göre çocuklukta ölme olasılığının daha yüksek olduğunu bildirilmiştir.

Kırma kusurları, özellikle miyopi, çocuklarda görme bozukluğu ve körlüğün önde gelen ve artan bir nedeni. Çocuklarda ve ergenlerde miyopi sıklığı, yaşam tarzındaki değişiklikler nedeniyle dünyanın birçok yerinde hızla artıyor. 2020’de Asya’daki çocukların yüzde 60’ının ve Avrupa’daki çocukların yüzde 40’ının miyop tanısı aldığı bildirildi. 40 yaşından küçük yetişkinlerde ve çocuklarda görme bozukluğuna ilişkin veriler azdır. Bununla birlikte, çocuklar arasında körlüğün ve orta-şiddetli görme azlığının önde gelen nedenleri arasında düzeltilmemiş kırma kusuru, katarakt, prematüre retinopatisi, doğumsal göz anomalileri, kornea skarlaşması ve serebral görme bozukluğu yer alıyor.”

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Absürt bir gözlük hikâyesi Absürt bir gözlük hikâyesi

İnternette ‘mim’ kültürünün en sevdiğim karakterlerinden biri Khaby. Konuşmaz ve iki elini yana açıp mimikleriyle “İşte... Aslında ne k...

Trafikte gözlüksüz araç kullananlara kötü haber! Trafikte gözlüksüz araç kullananlara köt...

Görme bozukluğu veya sürücülerin gözlük takmaması nedeniyle her gün 800 trafik kazası yaşanıyor. Gözlük takma zorunluluğuna uymayan sür...

İşte komisyon tutanakları! İşte komisyon tutanakları!

Sağlık Alanında Önemli Düzenlemeler Getiren Kanun Teklifi TBMM Sağlık Komisyonunda Kabul Edildi...

Optik Sektöründe Kritik Düzenleme Son Anda Komisyondan Geçti Optik Sektöründe Kritik Düzenleme Son An...

Meclis Başkanlığı’nın Temmuz ayında da çalışmalara devam edeceğini duyurması, yasa teklifinin yaz tatiline girmeden önce Meclis Genel K...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Absürt bir gözlük hikâyesi Absürt bir gözlük hikâyes...

İnternette ‘mim’ kültürünün en sevdiğim karakterlerinden bir...

Trafikte gözlüksüz araç kullananlara kötü haber! Trafikte gözlüksüz araç k...

Görme bozukluğu veya sürücülerin gözlük takmaması nedeniyle ...

İşte komisyon tutanakları! İşte komisyon tutanakları...

Sağlık Alanında Önemli Düzenlemeler Getiren Kanun Teklifi TB...

Optik Sektöründe Kritik Düzenleme Son Anda Komisyondan Geçti Optik Sektöründe Kritik D...

Meclis Başkanlığı’nın Temmuz ayında da çalışmalara devam ede...

Optisyenlik Stajyerleri Dertli! Optisyenlik Stajyerleri D...

Öğrenciler meslek öğrenmek için girdikleri stajlarda temizli...

Güneş gözlüğünde satış yarışı! Güneş gözlüğünde satış ya...

Uzmanlara göre Türkiye’de güneş gözlüğü satışlarının yaklaşı...

İthalatta Gözetim Belirsizliği Krize Dönüştü İthalatta Gözetim Belirsi...

Danıştay kararı sonrası ithalatçılar çıkmazda: Belgeler alın...

Del Vecchio Mirasçıları Bankalardan Çıkıp EssilorLuxottica’ya Odaklanmak İstiyor Del Vecchio Mirasçıları B...

Del Vecchio’nun mirasçıları arasında artan bir çoğunluk, hol...

Fransa’da Gözlüğe Reklam Yasağı Gündemde! Fransa’da Gözlüğe Reklam ...

Fransa, gözlük gibi sağlık ekipmanlarının reklam yoluyla tic...

Tıbbi cihaz fatura teknik kılavuzu yeniden düzenlendi Tıbbi cihaz fatura teknik...

Gelir İdaresi Başkanlığınca ”İlaç ve Tıbbi Cihaz Teslimlerin...

Magazin HABERLERİ
Web TV
error: İçerik korumalıdır!!!