Yabancı maddenin cilde teması kaşıntı, yanma ve ciltte sulanma yapıyor. Gözlük, Kolye, bilezik, küpe, saat ve daha birçok takı günlük hayatın olmazsa olmazlarından. İmitasyon takılar ve aksesuarların çeşitliliği aynı zamanda ucuz olması da birçok kadın için cazip bir seçenek. GÖZLÜK ALERJİSİ NEDİR? Alerjik bünyelerin imitasyon ürünlerle temasında ne gibi durumlar ortaya çıkabilir? […]
08 Nisan 2015 - 23:30 'de eklendi.
Yabancı maddenin cilde teması kaşıntı, yanma ve ciltte sulanma yapıyor.
Gözlük, Kolye, bilezik, küpe, saat ve daha birçok takı günlük hayatın olmazsa olmazlarından.
İmitasyon takılar ve aksesuarların çeşitliliği aynı zamanda ucuz olması da birçok kadın için cazip bir seçenek.
GÖZLÜK ALERJİSİ NEDİR?
Alerjik bünyelerin imitasyon ürünlerle temasında ne gibi durumlar ortaya çıkabilir? Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Serpil Özyılmaz konuyla ilgili görüşlerini aktardı: Gözlük alerjisi birçok kişide sıkça görülebilen; yabancı bir maddenin cilde temasıyla derinin bu duruma verdiği tepki olarak açıklanabilir.
Bu maddelerden yapılmış ürünlerle temas olduğunda vücutta kaşınma, yanma, kızarıklık ve döküntü ile başlayan süreç; ciltte sulanma, kabarıklık, çatlak, aşırı alerjik bünyelerde doku hasarı ve açık yaralara kadar uzanabilmektedir.
EN ALERJİK OLAN NİKELDİR
Zararsız metaller olarak bilinen; nikel, kobalt ve krom bazı kişilerde alerjiye yol açar. Alerjiye neden olan metallerin en başında nikel gelir. Nikel pek çok imitasyon takınında ana malzemesidir. Nikele alerjisi olan kişilerde terlemeyle birlikte vücut tepki olarak egzamayı şiddetlendirir. Terlemeyle birlikte deride kaşıntı görülür ve bir iki gün içinde deride döküntü meydana gelebilir.
KİMLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜR?
Takı ve aksesuarları daha çok kullanan kadınlarda genellikle daha sık görülür. Özellikle kız çocuklarında erken yaşlarda kulak deldirme alışkanlığı olduğundan metal alerjisi kadınlarda daha sık yaşanır. Çocuk ve yaşlılarda daha az olmakla birlikte erkeklerde de karşımıza çıkabilir.
Hangi ürünlerde ortaya çıkıyor
Gözlük, kolye, küpe, bileklik, zincir, kemer, deodorantlar, toka, iğne, tıraş bıçağı, çanta tokaları, takılar, metal aksesuar-düğme ve süs eşyaları, bazı kozmetik ve temizlik ürünlerinde görülebilir.
Vücudun hangi bölgelerinde görülür?
Vücudun herhangi bir bölgesinde değişken özellikte alerjen izler görülebilir. Kullanılan aksesuarın temas ettiği bölgeye göre genellikle en çok;
Küpe ve gözlük çerçevesi nedeniyle; burun ve kulak çevresinde.
Toka, firkete, metal tarak nedeniyle; saç derisinde.
Kolye, kopça, broş, zincir, fermuar nedeniyle; boyun ve göğüs çevresinde.
Bilezik, bileklik, saat; kol ve çevresinde.
Yüzük, yüksük, metal para, iğne; parmak ve el çevresinde.
Giysilerin ve çantaların metal aksesuarları, metal para, kemer tokası, pantolon düğme ve zımbasına göre; vücudun temas eden bölgeleriyle, el, sırt ve bel çevresinde alerji oluşabilir.
TEDAVİSİ NASILDIR?
Metal alerjisinin bilinen kesin bir tedavisi yoktur. Kişiler bu durumu fark ettiklerinde öncelikle taktıkları ürünü çıkartıp bir daha kullanmamalı. Alerjik bünyeye sahip kişilerin mutlaka bir doktora başvurmaları gerekir.
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...
Kod8 Yazılım Teknolojilerinden Optik Mağazaları İçin Yeni Dö...