Defakto sağlık reklamları kısıtlı sağlık harcama bütçesinde israf yaratıyor.
02 Ocak 2015 - 12:37 'de eklendi.
Kamu ve halk sağlığı, Kimsenin ekonomik menfaati, çıkarı, karlılığına feda edilemez. Sermaye defakto reklamlarla orantısız güç kullanarak haksız rekabet yaratmaktadır.
Reklamı savunan ve destekleyenler, sermaye destekçileri, geleneksel optisyenlik müesseselerinin temsilcisi olamazlar.
Sağlık Bakanlığının gözetim ve denetiminde faaliyet gösteren çok önemli bir sağlık mesleğinin mensuplarıyız. Özel meslek kanunumuzun amaç bölümünde toplumun ve fertlerin sağlığının korunması yasa ile gözlükçülere emredilmiştir.
Reçeteye tabi ilaç ve tedavilerin başka bir ifade ile tıbbi cihazların reklam tanıtım satışı yoluyla tüketiminin artırılması, birey ve kamu sağlığını tehdit eden yönüyle zarar vermekte ve kamu sağlık harcamalarını ve israfı artırmakta başka bir ifade ile kamu zararına ve haksız rekabete neden olmaktadır.
Optisyenlerin ve gözlükçülerin, hekim reçetesi ile satılabilen optik ürünlerin sıradan TİCARİ bir emtia gibi mütalaa edilerek reklamının yapılması bilinçsiz, gereksiz ve hatalı bir tüketim artışına neden olacak, bu da kamu sağlık problemlerine ve kamu zararına ve haksız rekabete neden olacaktır. Sağlığın reklamı olmaz. Sağlık alanında reklam istemiyoruz. Sağlık alanında reklam yapılarak halk sağlığı ya da başka ifade ile kamu sağlığı korunamaz.
Kamu ve halk sağlığı, Kimsenin ekonomik menfaati, çıkarı, karlılığına, feda edilemez. Bilindiği üzere 15/05/2014 TARİHLİ “TIBBİ CİHAZ SATIŞ REKLAM VE TANITIM YÖNETMELİĞİ” yayınlandı.
Optisyenlik Müesseseleri Hakkında Yönetmelik, Tıbbi cihaz satış reklam ve tanıtım yönetmeliği dışında tutulmakla birlikte, optisyenlik müesseselerinde satışı tapılan geri ödeme kapsamında olan tıbbi cihazların yani gözlük çerçeve. Gözlük camı, kontakt lens ve düşük görme gereçleri İnternet dahil halka açık yayın yapılan her türlü medya ve iletişim ortamında doğrudan veya dolaylı olarak topluma reklamı yapılamayacak. Sağlığın reklamı olmaz. Defakto reklamlar mesleğimize olan güven ve saygıyı azaltır.
Gözlük çerçevesi ve numaralı gözlük camı, 4703, 3359 ve 181 Sayılı Kanunlara dayanılarak çıkarılan ‘Tıbbi Cihaz Yönetmeliğinin 9 No’lu ekinin ölçülemeyen 1. sınıf Tıbbi Cihaz sınıflandırılmasına dâhil tıbbi cihazdır.
Bu gelişmeyi olumlu buluyoruz. Reklamla ilgili problemlerimizin tamamını, konfederasyonumuzun Danıştay’a açmış olduğu dava ile çözümleneceğini ümit ediyoruz.
İnternet ve işporta ürünleri, kaçak hurda malzemeden üretilen illegal yollarla ülkemize giren sağlığa zararlı ürünlerdir. Kalıcı görme kaybı, cilt kanseri, Alerji, tahriş, göz yüz yaralanmaları, sinyalizasyon renklerinin doğru algılanmasını engellediği için trafik kazalarına can ve mal kayıplarına sebep olur. İnternet işporta optisyenlik müessesesi değildir. Sadece bir çift gözünüz var, gözlerinizle kumar oynamayın.
Gözlük çağdaş ve modern bir toplum inşa etmenin anahtardır. Optik ürünleri tıbbi cihazdır.hekim reçetesi ile senede iki defa periyodik olarak il sağlık müdürlükleri tarafından denetlenen optisyenlik müesseselerinden alınız. Optisyenlik müesseselerinde sahte taklit sağlığa zararlı ürün olmaz. Çünkü Karekod sistemi ile ürün üreticiden tüketiciye kadar izlenir takip edilir, kontrol edilir.
Taylan KÜÇÜKER
Eczacı Gözlükçü
Gözlükçüler ve Optisyenler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi
ÜNİVERSAL GÖZLÜK SAAT OPTİK ÜRÜNLERİ SANAYİ VE TİCARET AŞ’YE...
Optik ve gözlük sektörünün uluslararası ölçekteki en önemli ...
Antakya Yayladağı’nda öğrencilere Beta Optik tarafından ücre...
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
"Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranların...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Thélios azınlık hissesi planlarken, kalan hisseler kreatif d...
Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayip Birinci, yapılan bir...
Nemrut taş heykellerinden birine sanal ortamda giydirdiğimiz...
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal A...