Çocuklarımız en değerli varlıklarımız. Gözlerimiz de en değerli organlarımızdan. Karnelerin alındığı, lise ve üniversite giriş sınavlarının yapıldığı bu günlerde gözleri özellikle ihmal etmemekte fayda var. Küçük çocuklar bulanık gördüklerini tam ifade edemedikleri için ancak kitaba, ekrana çok yaklaşarak veya gözlerini kısarak baktıklarında fark edilebiliyorlar. Bazıları ise gözdeki şaşılık dikkat çektiği için muayeneye daha […]
20 Ağustos 2014 - 15:00 'de eklendi.
Çocuklarımız en değerli varlıklarımız.
Gözlerimiz de en değerli organlarımızdan.
Karnelerin alındığı, lise ve üniversite giriş sınavlarının yapıldığı bu günlerde gözleri özellikle ihmal etmemekte fayda var.
Küçük çocuklar bulanık gördüklerini tam ifade edemedikleri için ancak kitaba, ekrana çok yaklaşarak veya gözlerini kısarak baktıklarında fark edilebiliyorlar.
Bazıları ise gözdeki şaşılık dikkat çektiği için muayeneye daha erken getiriliyor. Aslında, gözde kayma nedeniyle erken teşhis edilenler bir bakıma şanslı iken, hiç kayması olmadan, yıllar boyu fark edilmeden bulanık görenler şanssız sayılır. Bir gözü iyi gördüğü halde, diğer gözü az görenler ise ancak sürücü belgesi, askerlik veya işe giriş muayenesi sırasında tesadüfen yakalanabiliyor. En iyi okulları bitirdiği halde bir gözündeki tembellik nedeniyle mesleğini tam yapamayanlar için maddi ve manevi kayıplar söz konusu.
Doğumdan sonra bir bebek hemşiresinin veya çocuk hekiminin dikkatini çekebilecek göz bebeğindeki beyaz bir leke katarakt; gözlerde irilik ve sulanma ise glokom olabilir. Bu tür hastalıklarda birkaç gün içinde ameliyat yapılmazsa kalıcı görme kayıpları oluşabiliyor. Gözlerin anatomik ve fonksiyonel gelişimi 3-6 yaş civarında tamamlandığı için 3-6 aylıkken genel bir göz muayenesi ile 3-4 yaşında da görme keskinliğini resimler ve tırmık gibi şekillerle ölçen taramalar öneriliyor.
Bazı ülkelerde aşı gibi zorunlu
Çocukluk çağında görme bozukluğu yapan nedenlerin yaklaşık % 70’i önlenebilir veya tedavi edilebilir olduğundan göz muayeneleri bazı ülkelerde aşı gibi zorunlu. Akraba evliliklerine bağlı göz hastalıklarının hala yüksek oranda görüldüğü ülkemizde bu konu çok daha önemli.
Türk Oftalmoloji Derneği yönetimince uzun zamandır gündemde olan bu konu hakkında Doç. Dr. Doğan Ceyhan’ın da yaptığı derleme ve değerlendirmeye göre Sağlık Bakanlığı’nın öncülüğünde, göz ve çocuk hastalıkları ile aile hekimleri uzmanlık derneklerinin işbirliği ile akılcı tarama programları hayata geçirilmelidir.
Gözde sadece kırma kusurları (numaralar) değil, kapaklardan, korneaya, gözbebeğinden, retinaya kadar görmeyi bebeklikten itibaren bozabilen birçok yapısal hastalık gibi beyne veya vücuda yayılabilecek göz içi tümörleri de erken yakalanabilir.
Op. Dr. O. Murat UYAR
Göz Hastalıkları Uzmanı/ omuyar@gmail.com
Danıştay kararı sonrası ithalatçılar çıkmazda: Belgeler alın...
Del Vecchio’nun mirasçıları arasında artan bir çoğunluk, hol...
Fransa, gözlük gibi sağlık ekipmanlarının reklam yoluyla tic...
Gelir İdaresi Başkanlığınca ”İlaç ve Tıbbi Cihaz Teslimlerin...
Optisyenlik mesleğine gönül vermiş, sektörde ve akademide ön...
Sıcak hava yalnızca konforsuzluk yaratmıyor, göz sağlığını d...
Gözler şimdi önümüzdeki hafta yapılacak komisyon toplantısın...
Uzmanlar, “Kullanım süresi geçmiş lensler, enfeksiyon, korne...
Mikroçiplerden gözlük camlarına, en küçük sensörlerden lensl...
Artık yılda bir kez düzenlenecek olan fuara katılım, firmala...