Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, açık havada büyüyen çocukların miyopi ilerlemesinde yavaşlama gözlemlendiği söyledi.
16 Mayıs 2016 - 19:10 'de eklendi.
Çocukluk ve gençlik dönemindeki ortaya çıkan ve uzağı görememe rahatsızlığı olarak bilinen miyopi hastalığı, giderek yaygınlaşıyor.
Bu durum özelikle aileleri tedirgin ediyor. Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena da, miyopinin ilerleyişini durdurmanın tam olarak mümkün olmadığını söyledi. Çocuklukta miyopinin düzeltilmesi tedavisinin yalnızca gözlük ile yapılabildiğini ifade eden Asena, “Yakın bakışın kullanıldığı iç mekan aktivitelerinin miyopinin ilerleyişini kolaylaştırdığı kabul edilmekteydi. Halbuki tıptaki son gelişmelerle birlikte miyopiye kapalı mekanlardaki ışığın miktarının neden olduğunun anlaşıldı. Bu nedenle miyop çocuklara spor yapmak gibi uzak bakışın kullanıldığı dış mekan aktiviteleri ile dengelenmiş bir yaşam düzeni öneriyoruz” diye konuştu.
Miyopi rahatsızlığının 18-20 yaşından sonra ilerlemesinin durduğu bilgisini veren Dr. Asena, “Göz gelişimini etkileyen faktörlerden biriside ortamdaki ışığın azlığı ya da çokluğudur. Bir oda iyi aydınlatılmış olsa bile 400 lüxlük bir aydınlığa sahiptir. Halbuki ev dışında hava kapalı olsa dahi bu rakam 40 bin lüx değerindedir. Yani kapalı mekandaki ışık miktarı, açık alanlardakinin yüzde 1’i seviyesinde. Karanlık ortamda göz daha çok büyüdüğü için miyopi de buna paralel olarak büyüyor. Bu nedenle çocukları küçük yaşlardan itibaren hergün 2 saat gün ışığına çıkarmak gerekiyor” diye konuştu.
GÜNEŞ IŞIĞI MİYOPİ İLERLEMESİNİ YAVAŞLATIYOR
Açık havada büyüyen çocukların miyopi ilerlemesinde yavaşlama gözlemlendiği bilgisini veren Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, “Güneş ışığı vücutta dopamin hormonunun salgılanmasını sağlıyor. Dopamin de göz büyümesini yavaşlatıyor. Bu nedenle Miyopinin ilerlemesi de azalıyor.
Çocukların dış mekandaki sportif faaliyetler ve sosyal aktivitelere katılımlarının da teşvik edilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Anne ve babaların çocukların gözlerini periyodik olarak muayene ettirmeleri gerektiğini vurgulayan Dr. Asena, çocukların ilk muayenelerinin iki yaşında yapılması, bozukluk olmasa bile iki yılda bir devam edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...
Çinli Bilim İnsanları Kızılötesi Görüşe Sahip Lens Geliştird...
Gözlükler, günlük kullanım için optimize edilmiş olup, kulla...
Gerçek şu ki, gözlük ve kontakt lensler halen görme bozukluk...
Süreyi geçirmeyin, hizmet devamlılığı ve hasta memnuniyeti i...
Almanya Gözlükçüler Birliği (ZVA), Yazılı olarak yapmış oldu...
Avustralyalı araştırmacılar, düzenli göz testlerinin bunama ...
Sağlık Bakanlığı, halk sağlığını korumak ve vatandaşların gü...
Alakasız SGK Belgeleriyle Optik Sektörü Hedefte – 200 TL’lik...
Küresel kontakt lens pazarı, 2024 itibarıyla yaklaşık 10 mil...