Araştırmalar lüks pazarında satılan her 10 lüks üründen birini, bir Çinlinin satın aldığını gösteriyor.
06 Şubat 2025 - 16:00 'de eklendi.
Önümüzdeki 20 yılda lüks tüketim pazarının devasa boyutlara ulaşması, en büyük alıcı kitlesinin de Çin olması bekleniyor.
Araştırma– 1.3 trilyon dolara yaklaştığı tahmin edilen lüks pazarının gösterdiği hızlı büyümede Çin’in pazara girmesi etkili oldu. Çin’in 5 yılda lüks pazarda zirveye oturması bekleniyor.
Çekik gözlü moda çağı!
Hızlı büyüyen Çin’de gelişen ekonomiye bağlı olarak gelir seviyesi de artıyor. Tabii işçilik maliyetleri de. Üretimin işçilik maliyetlerinin daha ucuz olduğu Kamboçya’ya kayıyor. Ekonomistler ‘‘Çin’de artık lüks kategoride ürün satmak kârlı’’ diyor. Rakamlar lüks pazarında Çinlilerle patlama yaşanacağı beklentisini doğruluyor.
Zenginleşen Çinliler yemiyor, içmiyor lüks tüketiyorlar. Orta halli Çinliler, markaların elbise ve çantasını alamasa da cüzdan, anahtarlık ve gözlük gibi aksesuarlara para akıtıyor. Anlayacağınız ‘çekik gözlü’ bir moda çağına girmiş bulunuyoruz.
Türk ürünleri Avrupalı marka kategorisinde…
Çin, Türkiye’nin dış ticaret hacminde 3. sırada. 25 milyar dolar ticaret hacmimiz var. Türkiye’nin toplam dış ticaret açığının yüzde 22’si Çin’den kaynaklanıyor. 22.5 milyar dolar ithalata karşın sadece 2.5 milyar dolar ihracat yapıyoruz.
Türkiye’nin Guangzhou Başkonsolusu Burak Ali Karacan bilgileri şöyle paylaşıyor: ‘‘2.5 milyar dolarlık ihracatın 800 milyon doları mermer ihracatından. İhracatı çeşitlendirmek gerekiyor. Çin zenginleşen bir ülke. Düşük kalite ve düşük fiyatla rekabet edemeyiz.
Rekabet alanımız kalite ve markada olabilir. Bu bakımdan büyük bir lüks pazarı var. Avrupalı markaların hepsi burada. Yatırım yaparken güvenilir yerel ortak bulmak lazım. İşçi maliyetleri yükseliyor. Dolayısıyla üretim Kamboçya’ ya kaymaya başladı.
Çin’de en büyük avantajımız kaliteli ürün. Türk markalarını Avrupa markası olarak görüyorlar. Çin, artık bizim bildiğimiz Çin değil.”
Çin’deki Türk firmalarının toplam yatırım tutarı 75 milyon dolar düzeyinde. Bu firmalarda 112 Türk, 2 bin 473 yabancı çalışan var.
Buralara gelip bizi ziyaret eden torunlarımıza teşekkür eder...
Optisyeninsesi portalında 20.03.2015 tarihinde yayınlanan “Ç...
Bakım ve destek ihtiyacının sürekli arttığı bir dönemde, göz...
Ziya Paşa ne güzel söylemiş “kişi kendini bilmek gibi irfan ...
Kurum ile Bankaların protokolleri sona erdiği için artık ban...
Tıp Bayramı, her Mart ayının 14'ünde kutlanan, Türkiye'de tı...
Meta, moda markasıyla ilk iş birliğini duyurdu ve sınırlı sa...
Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için iş sağlığı ve g...
Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesine bağlı Simav Sağlık H...
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki optik sektörü üreticileri ...