Quantum World
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat
Optisyenin Sesi Reklam
Optisyenin Sesi Reklam
Reklamı kapat

Buz Kovacılar Çoğalıyor

ALS hastalığı hakkında bilinç oluşturmak ve bağış toplamak için başlatılan IceBucketChallenge yani “Bir Kova Buz Kampanyası” çığ gibi büyümeye devam ediyor. Dünya gündemine oturan ALS hastalığının nasıl bir hastalık olduğu ile ilgili bilgiler paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Noröloji Uzmanları Prof. Dr. Yaşar Kütükçü ve Dr. Hale Alpsan Gökmen “Hastalığın şu anda kesin bir tedavisi yok […]

27 Ağustos 2014 - 11:03 'de eklendi.

Buz Kovacılar Çoğalıyor

ALS hastalığı hakkında bilinç oluşturmak ve bağış toplamak için başlatılan IceBucketChallenge yani “Bir Kova Buz Kampanyası” çığ gibi büyümeye devam ediyor.

Dünya gündemine oturan ALS hastalığının nasıl bir hastalık olduğu ile ilgili bilgiler paylaşan Anadolu Sağlık Merkezi Noröloji Uzmanları Prof. Dr. Yaşar Kütükçü ve Dr. Hale Alpsan Gökmen “Hastalığın şu anda kesin bir tedavisi yok bu yüzden bağışlar tedavi için yapılan araştırmalar açısından önem taşıyor” dedi.
ALS (Amiyotrofik Lateral Skleroz), tipik olarak kasları hareket ettirmede güçlük şeklinde ortaya çıkan motor tutulum ile giden kronik ve ilerleyici dejeneratif bir hastalık. İlk olarak 1874’te tanımlanan ve ABD’de 1930’larda hastalığa yakalanan ünlü beyzbol oyuncusu Lou Gehrig’in ismi ile anılan ALS, motor nöron denilen kaslara uyarı gönderen sinir hücrelerinin tutulması ile ortaya çıkıyor.

 

Hastalığın genellikle öncelikle ellerdeki ince kaslardan başladığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi Noröloji Uzmanları Prof. Dr. Yaşar Kütükçü ve Dr. Hale Alpsan Gökmen hastaların ellerde güçsüzlük şikayeti ile doktora başvurduğunu dile getirdi.

Hastalığın tipik belirtisinin kaslarda titremeler şeklinde gözlenen fasikülasyonlar olduğunu anlatan Prof. Dr. Kütükçü ve Dr. Gökmen “ALS, yıllar içinde gittikçe ilerleyen bir hastalıktır ve farklı kaslara giden sinir hücreleri etkilendikçe farklı semptomlar ortaya çıkmaya başlar. Genellikle 3-4 yıl içinde yutma ve solunum kasları da etkilenir ve hasta rahat soluk alıp vermek için cihazlara ihtiyaç duyabilir. Artık evde kullanılan çok da rahat ve küçük cihazlarla bu sağlanabilmekte” dedi.
Hastalığın sürecinin kişiden kişiye değişkenlik gösterdiğini belirten uzmanlar, nadiren de olsa bazı hastalarda bu sürecin 20-30 yıl sürebildiğini söyledi. Bulguların başlangıçta birçok hastalık ile benzerlik gösterebildiğinden hastanın dikkatli incelenmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Kütükçü ve Dr. Gökmen, “Tanıda klinik ve EMG (elektromiyografi) bulguları önem taşımaktadır. Hastalığın en önemli özelliği de hastaların beyin fonksiyonlarının ve belleklerinin ileri evrede bile olsa etkilenmemesidir. Yani aslında kasların denetimini kaybetse de hastaların beyin fonksiyonları yerindedir” diye konuştu.

 

BAĞIŞLAR TEDAVİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
ALS’nin en sık 40-50 yaşlar arasında ve erkeklerde daha fazla görüldüğünü anlatan uzmanlar “Hastalığın nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte Cu/Zn superoksit dismutaz (SOD1) enzimini üreten genlerde oluşan mutasyonun rolü bilinmekte” dedi. Hastalığın tedavisinde kullanılan bazı ilaçların varlığından bahseden uzmanlar “Bunlar hastalık seyrini yavaşlatabilmekte fakat daha iyi tedaviler için tüm dünyada önemli bilimsel çalışmalar sürüyor. Bu nedenle ALS derneklerine yapılacak bağışlar özellikle tedavi için yapılan araştırmalar açısından önem taşıyor” diye konuştu.

 

TEDAVİNİN ODAĞI YAŞAM KALİTESİNİ YÜKSELTMEK
Şimdilik tedavinin en önemli kısmınının hastanın yaşam kalitesini yükseltmek olduğunu belirten uzmanlar “Bu süreçte destek tedavisi denilen yutma ya da solunum gibi hayati fonksiyonlarının gerekli şekilde desteklenmesi oluşturmakta. Hastaların hayat konforunu artırmak amacıyla ağrıya yönelik tedaviler, fizik tedavi ile hastaların kas fonksiyonlarını korumak gibi destek tedaviler hastalar için çok büyük önem taşıyor” dedi.

 

HASTA YAKINLARININ DESTEĞİ ÇOK ÖNEMLİ
Birçok hastalıkta olduğu gibi bu ALS’de de hastaların yakınlarının bakım ve desteğine ihtiyaç duyduğunu söyleyen Prof. Dr. Kütükçü ve Dr. Gökmen, “Bu dönemde ALS’ye dikkat çekilmesi tadavisi zor olan bu gibi hastalıklarda yapılacak araştırmalara destek olmamız gerektiği ve toplumun bu konudaki farkındalığı açısından çok faydalı” dedi.

Etiketler :
İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER HABERLER
Optisyenlere Çifte Ruhsat Şartı ! Optisyenlere Çifte Ruhsat Şartı !

Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat alan optisyenler, belediyeden ayrıca işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı almak zorunda mı? Belediyeler Birli...

EssilorLuxottica, Güney Koreli PUcore’un Oftalmik Lens Bölümünü Satın Alıyor EssilorLuxottica, Güney Koreli PUcore’un...

Optik sektörünün dünya devi EssilorLuxottica, bu vizyonla Güney Koreli PUcore’un oftalmik lens bölümünü satın almak için harekete geçti...

Cenk Gültekin’den Bir Hatırlatma ve Teşekkür Mesajı Cenk Gültekin’den Bir Hatırlatma ve Teşe...

Son günlerde sektörümüzde yaşanan gelişmeler, aslında uzun yıllardır verilen mücadelenin bir sonucu. Optisyenlik mesleğinin hak ettiği ...

Monoküler Sürücüler İçin Gece Yasağı Kalktı Monoküler Sürücüler İçin Gece Yasağı Kal...

Yıllardır geceleri direksiyon başına geçmeleri yasaklanan monoküler sürücüler için beklenen karar geldi. Artık tek gözle gören sürücüle...

HABER HAKKINDA GÖRÜŞLERİNİZİ BELİRTMEK İSTERMİSİNİZ?(Yorum Yok)
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Hocaoğlu Optik
SON EKLENEN HABERLER
Optisyenlere Çifte Ruhsat Şartı ! Optisyenlere Çifte Ruhsat...

Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsat alan optisyenler, belediyeden a...

EssilorLuxottica, Güney Koreli PUcore’un Oftalmik Lens Bölümünü Satın Alıyor EssilorLuxottica, Güney K...

Optik sektörünün dünya devi EssilorLuxottica, bu vizyonla Gü...

Cenk Gültekin’den Bir Hatırlatma ve Teşekkür Mesajı Cenk Gültekin’den Bir Hat...

Son günlerde sektörümüzde yaşanan gelişmeler, aslında uzun y...

Monoküler Sürücüler İçin Gece Yasağı Kalktı Monoküler Sürücüler İçin ...

Yıllardır geceleri direksiyon başına geçmeleri yasaklanan mo...

Lisans Tamamlama Çıkmazı! Lisans Tamamlama Çıkmazı!...

Optisyenlik mezunları için lisans tamamlama hakkı yıllardır ...

Gözlükçülerden Luxottica’ya Büyüyen Tepki! Gözlükçülerden Luxottica’...

Ankara’da faaliyet gösteren gözlükçüler, uzun yıllardır iş b...

OptisyeninSesi e dergi/ 139.Sayı OptisyeninSesi e dergi/ 1...

Türkiye’ nin optik dijital dergisi, Tüm cihazlarda erişilebi...

Optisyenler ve Gözlükçüler Birliği Yasası TBMM’de Yeniden Kabul Edildi! Optisyenler ve Gözlükçüle...

Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği maddeler düzeltilerek haz...

İtalyan Gözlük Sektörü Alarmda! İtalyan Gözlük Sektörü Al...

ABD’nin ağırlaştırdığı gümrük tarifeleri, İtalyan gözlük end...

2025 YKS sonuçları açıklandı 2025 YKS sonuçları açıkla...

Puanlar yükseliyor, ilgi sürüyor ama iş bulmak zorlaşıyor. O...

Magazin HABERLERİ
Web TV